Η πόλη στην Ισπανία που οι κάτοικοι δεν μπορούν να πάνε στα σπίτια τους, αλλά οι τουρίστες κυκλοφορούν ελεύθερα (vid)

Newsroom
Η πόλη στην Ισπανία που οι κάτοικοι δεν μπορούν να πάνε στα σπίτια τους, αλλά οι τουρίστες κυκλοφορούν ελεύθερα (vid)
Ακόμη και σήμερα, δεν έχει επιτραπεί στους χωρικούς να ανακτήσουν τα σπίτια τους επειδή η κυβέρνηση διατηρεί το διάταγμα για τις πλημμύρες που υπέγραψε ο Φράνκο. Αντίθετα, οι επισκέπτες κάνουν ημερήσιες εκδρομές.

Πόλη-φάντασμα! Έτσι έχει χαρακτηριστεί η μεσαιωνική πόλη-φρούριο Granadilla στην Ισπανία, οι κάτοικοι της οποίας, από τότε που εκδιώχθηκαν από λάθος, δεν έχουν δικαίωμα να επιστρέψουν, αλλά οι τουρίστες κυκλοφορούν ελεύθεροι.

Μπορούν να ρίξουν μια ματιά στα άδεια δωμάτια, να περιπλανηθούν στους περιφραγμένους δρόμους της και να δουν την πόλη από την κορυφή του κάστρου της. Να θαυμάσουν μια έρημη πόλη, καθώς οι κάτοικοί της εκδιώχθηκαν επί Φράνκο.

Οι αξιωματούχοι της, το 1055 αποφάσισαν ότι η Granadilla βρισκόταν στην πλημμυρική πεδιάδα και ως εκ τούτου έπρεπε να εκκενωθεί, γιατί θα χανόταν κάτω από το νερό. Θα βυθιζόταν όλη η πόλη. Έτσι λοιπόν οι κάτοικοι εκδιώχθηκαν βίαια, πολλοί μεταφέρθηκαν μάλιστα σε οικισμούς στα γύρω χωριά.

2

 

Όταν το νερό άρχισε να ανεβαίνει το 1963, κάλυψε τα πάντα εκτός από μία διαδρομή προς το χωριό, μετατρέποντάς το σε χερσόνησο. Βρίσκεται πιο ψηλά όμως από το φράγμα η πόλη που δεν πλημμύρισε ποτέ. Λάθος υπολογισμός; Προφανώς… Η ουσία είναι ότι δεν επετράπη στους κατοίκους να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

«Ήταν μια παρωδία», είπε ο Eugenio Jiménez στο BBC, πρόεδρος του Association Sons of Granadilla: «Μας έδιωξαν, ισχυριζόμενοι ότι το φράγμα θα πλημμύριζε την πόλη, κάτι που ήταν αδύνατο επειδή η πόλη ήταν ψηλότερα από το φράγμα. Αλλά ήταν εποχές δικτατορίας (Φράνκο) και δεν είχαμε δικαιώματα. Αλλά αυτό που πραγματικά με απογοητεύει είναι ότι σε περιόδους δημοκρατίας, καμία κυβέρνηση δεν μας άκουσε».

Ο Purificación Jiménez, πρώην κάτοικος, θυμήθηκε επίσης τη δυσκολία εκείνων των χρόνων: «Θυμάμαι ότι κάθε φορά που μια οικογένεια έφευγε, όλοι έβγαιναν στην είσοδο του χωριού για να το αποχαιρετήσουν και έκλαιγαν».

Ακόμη και σήμερα, δεν έχει επιτραπεί στους χωρικούς να ανακτήσουν τα σπίτια τους επειδή η κυβέρνηση διατηρεί το διάταγμα για τις πλημμύρες που υπέγραψε ο Φράνκο.

Αντίθετα, οι επισκέπτες (τουρίστες) μπορούν και κάνουν ημερήσιες εκδρομές. Η πόλη χαρακτηρίστηκε ιστορικός-καλλιτεχνικός χώρος το 1980 και τώρα λειτουργεί δωρεάν ως υπαίθριο μουσείο καθώς επιβλέπεται από την Υπηρεσία Αυτόνομων Εθνικών Πάρκων.

Όσο για τους κατοίκους, αυτοί και οι απόγονοί τους συναντιούνται δύο φορές το χρόνο πίσω στην πόλη, την Ημέρα των Αγίων Πάντων (1 Νοεμβρίου) και την Ημέρα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (15 Αυγούστου).