«Ένα γεύμα αξίας 365 ευρώ δεν απευθύνεται μόνο σε πλούσιους»: Χαμός με δήλωση Ισπανού σεφ

Το ισπανικό Twitter «βράζει» από το ξεκίνημα της εβδομάδας εξαιτίας μιας ιδιαίτερης δήλωσης του παγκοσμίως γνωστού Ισπανού σεφ (με τρία αστέρια Michelin), Dabiz Muñoz. Πιο συγκεκριμένα, ο 42χρονος Ισπανός, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης του πιο ακριβού εστιατορίου στη χώρα του (του diverXO) παραχώρησε μια απολαυστική συνέντευξη στο Vanity Fair Italy, όπου μίλησε για τα χρήματα που χρεώνει για το μενού του.
Όπως είπε, «το να πληρώνεις 365 ευρώ για ένα γεύμα (σ.σ. όσο κοστίζει το μενού στο diverXO) δεν είναι για τους πλούσιους». «Μια Ferrari, ένα γιοτ ή ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων είναι πράγματα που απευθύνονται στους πλούσιους, αλλά μια γαστρονομική εμπειρία είναι κάτι που πολλοί άνθρωποι μπορούν να αντέξουν οικονομικά, αρκεί να κάνουν οικονομία για λίγο καιρό, προκειμένου να την αποκτήσουν», συμπλήρωσε ο Muñoz.
«Το καλό φαγητό είναι η πιο προσιτή εμπειρία πολυτέλειας που μπορεί να έχει κανείς σήμερα. Ξέρετε πόσο κοστίζει ένα εισιτήριο για μια συναυλία του Harry Styles; Από 300 έως 600 ευρώ. Πιστεύετε ότι όλοι όσοι πάνε να τον δουν είναι πλούσιοι; Είναι κανονικοί άνθρωποι που εξοικονομούν χρήματα επειδή θέλουν να απολαύσουν αυτή την εμπειρία. Το ίδιο συμβαίνει και με έναν σπουδαίο αγώνα ποδοσφαίρου», καταλήγει.
Το συγκεκριμένο κομμάτι της συνέντευξής του όπως καταλαβαίνει εύκολα κανείς έκανε τον γύρο του διαδικτύου με τους χρήστες του Twitter να ξεκινούν ένα debate για το κατά πόσο ο Ισπανός σεφ έχει δίκιο ή όχι.
Dabiz Muñoz, sobre el precio del menú de DiverXO: "Pagar 365 euros no es de ricos".
Tiene razón, no es de ricos, es de nuevos ricos y de horteras. pic.twitter.com/7gPvLilyK1— Cindy M. (@Cindy_Moorehead) August 29, 2022
Υπήρξαν φυσικά αυτοί που συμφώνησαν με τον Dabiz Muñoz, λέγοντας μάλιστα πως οι νέοι εύκολα σπαταλούν πολύ περισσότερα χρήματα για ένα κινητό, ενώ άλλοι εκνευρίστηκαν, ισχυρίστηκαν πως με αυτά τα χρήματα περνούν τον μισό μήνα και πως ο σεφ δεν έχει αίσθηση της πραγματικότητας.
Dev1ant
Καλοφαγάς δεν ξέρω αν είσαι αλλά ψευτακος σίγουρα Παρίσι καρά γκουρμέ 100 ευρώ 2 άτομα δεν υπάρχει. Τα μισελεν είναι από 200 με 500 ευρώ το άτομο χωρίς κρασί βέβαια.
Palios10
Όσο το πουλήσεις τόσο αξίζει. Μια κοροϊδία. Πλαστές ανάγκες πραγματικά. Σκέψου τώρα να βγάζεις 1 χιλιάρικο το μήνα και να μαζεύεις λεφτά να φας ένα γεύμα.
Lorem Ipsum
Η αληθεια ειναι πως 300€ σε χωρα του δυτικου κοσμου, δεν ειναι ποσο που λες "ειναι μονο για πλουσιους". Αν ισχυε αυτο, τοτε iPhones θα ειχαν μονο οι πλουσιοι, αρα μονο το 1% του πληθυσμου, κατι που ΔΕΝ ισχυει. Απο εκει και περα ο καθενας επιλεγει το πως θα ξοδεψει τα χρηματα και τις οικονομιες του. Ο ενας θα τα παει στα μπουζουκια, ο αλλος σε τεχνολογια, ο τριτος ισως σε αυτο το εστιατοριο. Συμπερασμα : συμφωνω με τον σεφ.
Ρωμύλος Φρονιμίδης
Είμαι 52 ετών και ΚΑΠΟΤΕ ήμουν 75 κιλά - τώρα είμαι 110 (λόγο της "μασαμπούκας" που μ' αρέσει και λόγο της ηλικίας). Είμαι καλοφαγάς και γενικά "ψάχνομαι" όσο αφορά το φαγητό... Έχω φάει από απλή ταβερνούλα στην "άκρη του πουθενά", μέχρι καρα-γκουρμέ εστιατόριο στο Παρίσι. ΠΟΥΘΕΝΑ ΚΑΙ ΠΟΤΕ, δεν βρήκα "γαστρονομική εμπειρία" που να αξίζει παραπάνω από 100 ευρώ (μαξ) το ζευγάρι! Πουθενά όμως!... Τα τελευταία 5 χρόνια, πηγαίνω διακοπές στην Μεσσηνία και Λακωνία (δηλαδή στην "Έξω" και "Μέσα" Μάνη). Ένα απ' αυτά που θα απολαύσεις στη Μάνη, είναι και το ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ φαγητό - ειδικά τα δικά τους, τα "μανιάτικα" πιάτα. Έχει πολλές ταβερνούλες αλλά ΚΑΙ γκουρμέ πολυτελή εστιατόρια. Ε... ούτε στα 60-80 ευρώ δεν έφτασε ποτέ ο λογαριασμός (για ΤΡΙΑ ΑΤΟΜΑ, εμένα, το παιδί μου και την μάνα του), ενώ η γαστρονομική απόλαυση ήταν ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ... Οπότε, λέει "ΘΡΙΧΕΣ" ο εν λόγο σεφ!... Απλά είναι τα πράγματα. Στη Μάνη, μια ομπρέλα και δυο ξαπλώστρες κοστίζουν ΤΟ ΠΟΛΥ 20 ευρώ - αντίστοιχα το ίδιο στη Μύκονο, κοστίζει ΕΚΑΤΟ (και βάλε) ευρώ! Οπότε, είναι καθαρά ζήτημα ΣΕ ΠΟΙΟ TARGET GROUP απευθύνεσαι! Αν η "Κυρά Μαρία" (μια εκπληκτική ταβέρνα στο Βαθύ Λακωνίας), απευθυνόταν σε ΠΛΟΥΣΙΟΥΣ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ, η κάθε μερίδα θα κόστιζε 250 ευρώ - ενώ τώρα κοστίζει 10-12 το πολύ, τόσο απλό είναι.
ISTORIKOS
Δεν υπάρχουν μόνο φτωχοί και πλούσιοι, υπάρχει και η μεσαία τάξη που μπορεί να χαλάσει τέτοια λεφτά για ένα γεύμα σε μια επέτειο πχ.
Τυρέμπορος
Σε επέτειο φαντάζομαι πάνε (τουλάχιστον) 2 άτομα, εκτός αν είναι επέτειος χωρισμού που λέει και ο μεγάλος Νίκος Μακρόπουλος, οπότε είναι 365Χ2. Η φτηνή σειρά κρασιών είναι άλλα 150/άτομο, άρα ένα ζευγάρι είναι 1000+ με τα κρασιά. Το ποσό δεν είναι εκτός πραγματικότητας σε αυτό το είδος φαγητού, πχ το φουλ πακέτο στο Noma στην Κοπεγχάγη είναι 750/άτομο (που πλέον το Noma δεν είναι στο επίπεδο που ήταν πριν 5 χρόνια), περίπου το ίδιο είναι και το Geranium που γενικά θεωρείται το καλύτερο εστιατόρειο στον κόσμο τώρα. Αυτές όμως είναι σκανδιναβικές τιμές. Στην Ισπανία, έχει πολύ πιο προσιτές επιλογές fine dinning, και το Disfrutar και το Mugaritz στην Ισπανία το φουλ πακέτο, με τα κρασιά είναι 350/άτομο. Και επειδή στα πιο πολλά από αυτά, λόγω δουλειάς, έχω πάει (στο diverxo δεν έχω πάει βέβαια αλλά έχω φάει στο εστιατόρειο που είχε αυτός μέσα σε ένα πολυκατάστημα στη Μαδρίτη πριν πολλά χρόνια) δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι η εμπειρία στο Diverxo αξίζει τόσα λεφτά.