Μητσοτάκης: «Υπάρχουν μουσικές επιλογές που προάγουν ανοιχτά τη βία…» (vid)
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ αναφέρθηκε και στα φαινόμενα βίας, και τόνισε πως είναι κάτι που θα πρέπει να μελετηθεί σε βάθος ενώ τόνισε πως υπάρχουν ακόμα και μουσικές που προωθούν τη βία αλλά «σε μια κοινωνία ελεύθερης έκφρασης θα ήταν αδόκιμο να δοκιμάσει κανείς να περιορίσει τέτοιες εκφράσεις», τόνισε.
«Έχει γίνει πολύ σημαντική πρόοδος στο θέμα της ασφάλειας. Θα πρέπει να μας προβληματίσει ότι τα περιστατικά βίας μονοπωλούν στα ΜΜΕ. Τα περιστατικά βίας μονοπωλούν πολλές εκπομπές. Αλλά δεν αντιστοιχεί στα πραγματικά δεδομένα. Διότι τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η εγκληματικότητα στη χώρα βαίνει μειούμενη. Πάρα πολλά άβατα, επιτρέψτε μου να διαφωνήσω σ’ αυτό έχουν ξεριζωθεί. Δεν υπάρχει πια άβατο των Εξαρχείων, όπως υπήρχε πριν έρθουμε εμείς στα πράγματα. Μια σειρά από καταλήψεις έχουν αδειάσει. Και στο κρίσιμο ζήτημα των πανεπιστημίων προχωράμε με δυσκολίες θα το αναγνωρίσω, στην εφαρμογή του νόμου για την πανεπιστημιακή αστυνομία. Με την υποστήριξη της αστυνομίας, θέλουν να βάλουν στοιχειώδη τάξη στα πανεπιστήμια… Πρέπει τα πανεπιστήμια μας να είναι πρώτα και πάνω απ’ όλα είναι ασφαλή για όλους, φοιτητές, καθηγητές και εργαζόμενους… κατά συνέπεια έχει γίνει έχει γίνει πολύ σημαντική πρόοδος. Ωστόσο, είναι σαφές πως ερχόμαστε αντιμέτωποι με νέες μορφές βίας», ανέφερε αρχικά.
«Πολλές εκ των οποίων έχουν βαθιές κοινωνικές αιτίες και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο κατασταλτικά. Μίλησα πριν για τις γυναικοκτονίες. Υπάρχει ένα ζήτημα πραγματικό σήμερα με εφηβική βία, με μπούλινγκ, με συμμορίες εντός εισαγωγικών. Πρέπει να μας προβληματίσει, η απάντηση δεν είναι μόνο κατασταλτική εκεί. Πρέπει το φαινόμενο να μελετηθεί αναλυτικά για να δούμε τι συμβαίνει. Δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, υπάρχουν συμπεριφορές βίας οι οποίες προωθούνται μέσα από τα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μουσικές επιλογές οι οποίες δυστυχώς προάγουν ανοιχτά τη βία. Προφανώς σε μια κοινωνία ελεύθερης έκφρασης θα ήταν αδόκιμο να δοκιμάσει κανείς να περιορίσει τέτοιες εκφράσεις. Είναι όμως μια πραγματικότητα κι αυτή. Άρα το πρόβλημα είναι πιο σύνθετο», συμπλήρωσε.