Θετικά τα πρώτα αποτελέσματα του πειράματος της τετραήμερης εβδομάδας εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο
Ένα πείραμα ευρείας κλίμακας για την «τετραήμερη εβδομάδα εργασίας» στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο ξεκίνησε τον Ιούνιο και θα διαρκέσει έξι μήνες, δίνει ήδη θετικά αποτελέσματα, σύμφωνα με τα ενδιάμεσα αποτελέσματα που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από τους οργανωτές.
Περισσότερες από 70 επιχειρήσεις συμμετέχουν σε αυτό το πείραμα το οποίο επιτρέπει σε περισσότερους από 3.300 μισθωτούς να εργάζονται μία ημέρα λιγότερη την εβδομάδα, χωρίς μείωση μισθού.
Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στις εταιρείες, στην οποία απάντησαν πάνω από τις μισές, το 88% δήλωσαν ότι η τετραήμερη εβδομάδα «λειτουργούσε καλά για την επιχείρηση σε αυτό το στάδιο». Το 86% των επιχειρήσεων ανέφεραν επίσης ότι είναι «πιθανό» ή «πολύ πιθανό» να διατηρήσουν την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας και αφού ολοκληρωθεί η περίοδος του πειράματος.
Το πείραμα οργανώθηκε από την οργάνωση 4 Day Week Global σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια του Κέμπριτζ και της Οξφόρδης.
Σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις απάντησαν ότι η παραγωγικότητά τους διατηρήθηκε στα ίδια επίπεδα, το ένα τρίτο ότι «βελτιώθηκε ελαφρά» και το 15% ότι «βελτιώθηκε αισθητά».
«Βλέπουμε ότι για πολλές (εταιρίες) η μετάβαση είναι αρκετά ομαλή, όμως σε ορισμένες υπάρχουν προβλήματα», κυρίως σε εκείνες που εξακολουθούν να διατηρούν μια «επιχειρηματική κουλτούρα του περασμένου αιώνα», σχολίασε ο Τζο Ο’Κόνορ, ο γενικός διευθυντής του 4 Day Week Global.
«Η τετραήμερη εβδομάδα έχει μέχρι τώρα μεγάλη επιτυχία στη δική μας εταιρεία: η παραγωγικότητα παραμένει υψηλή, αυξάνεται η ευημερία της ομάδας (των εργαζομένων) αλλά και οι οικονομικές επιδόσεις καταγράφουν άνοδο 44%», είπε η Κλερ Ντάνιελς, η διευθύντρια της Trio Media, μιας εταιρείας μάρκετινγκ από το Λιντς της βόρειας Αγγλίας. «Στην αρχή, δεν ήταν υγιεινός περίπατος» και «ορισμένες εβδομάδες είναι ευκολότερες από άλλες», ενώ δυσκολίες παρουσιάστηκαν όταν ξεκίνησε η περίοδος των διακοπών, εξήγησε εξάλλου η Νίκι Ράσελ, γενική διευθύντρια της Waterwise, μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης που προωθεί τη μείωση της σπατάλης νερού στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Παρόμοια πειράματα έχουν γίνει ή διεξάγονται ακόμη στην Ισπανία, την Ισλανδία, την Ιρλανδία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.