Όπου φύγει φύγει οι Ρώσοι να γλιτώσουν την επιστράτευση: Φεύγουν παράνομα ακόμη και από τα δάση
Με κάθε μέσο οι Ρώσοι προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους για να γλιτώσουν την επιστράτευση! Ξεπερνούν κάθε εμπόδιο, ρισκάρουν την ασφάλειά τους προκειμένου να μεταβούν σε ένα ασφαλή προορισμό. Υπολογίζεται ότι εδώ και δύο εβδομάδες περίπου 700.000 άνδρες έχουν εγκαταλείψει τη Ρωσία.
Ο Τιμοφέι και ο Αντρέι, δύο αδέλφια από τη Μόσχα, προσπάθησαν να κλείσουν αεροπορικά εισιτήρια για να φύγουν από τη χώρα. Αλλά μέχρι να συνδεθούν στο διαδίκτυο, οι τιμές είχαν εκτοξευθεί σε τέτοια ύψη που δεν μπορούσαν να αγοράσουν τα τελευταία εναπομείναντα εισιτήρια. Δεν το έβαλαν κάτω όμως. Ο πατέρας τους τους έβαλε στο αυτοκίνητο, οδήγησε όλη τη νύχτα και διασχίζοντας 700 χιλιόμετρα τους πήγε στο Μινσκ, της γειτονικής Λευκορωσίας. Από εκεί το επόμενο πρωί πήραν το πρώτο αεροπλάνο και πήγαν στην Τασκένδη, στο Ουζμπεκιστάν.
Όταν έφθασαν εκεί ο Αντρέι μίλησε σχετικά με την «απόδραση» τους: «Σκεφθήκαμε ότι ίσως θα αναγκαζόμασταν να διασχίσουμε παράνομα τα σύνορα μέσα από τα δάση εάν δεν μας άφηναν να φύγουμε από τη Ρωσία». Τα δύο αδέρφια επέλεξαν να μη πουν το επίθετο τους για να μη κινδυνέψει η οικογένεια τους που βρίσκεται στη Μόσχα.
Επίσης, Ο Κίριλ Πονομαρέφ, ένας 24χρονος δημοσιογράφος από το Βορονέτς, προσπάθησε να φθάσει στο Γερεβάν της Αρμενίας. Χρειάστηκε να ταξιδέψει μία εβδομάδα με αυτοκίνητο, τρένο και αεροπλάνο, καλύπτοντας πάνω από 10.000 χιλιόμετρα.
ο Πονομαρέφ σχεδίαζε να φύγει πολύ καιρό πριν ανακοινώσει ο Ρώσος πρόεδρος την επιστράτευση. Την ημέρα μετά την ομιλία του Πούτιν, ο νεαρός δημοσιογράφος αποφάσισε ότι ήταν πολύ επικίνδυνο να περιμένει.
Έτσι μάζεψε τα πράγματά του μέσα σε λιγότερο από μία ώρα πριν ξεκινήσει ένα ταξίδι 600 χιλιομέτρων με αυτοκίνητο έως το Βόλγκογκραντ, κοντά στα σύνορα με το Καζακστάν. Εκεί βρήκε φθηνό εισιτήριο με τρένο για το Τατζικιστάν, που συνήθως μεταφέρει εργαζόμενους μετανάστες της Κεντρικής Ασίας προς και από τη Ρωσία.
«Η αίσθησή μου ήταν ότι το 90% των ανθρώπων στο βαγόνι μου ήταν Ρώσοι στρατεύσιμης ηλικίας. Ο ένας κοιτούσε τον άλλο σιωπηρά, αλλά όλοι καταλάβαμε τι συνέβαινε», δήλωσε ο ίδιος. «Στα σύνορα, ένας φρουρός ανέβηκε στο τρένο και είπε ‘Πω-πω, δεν έχω δει ποτέ τόσους πολλούς άνδρες σε αυτό το τρένο, πού πάτε όλοι;’», πρόσθεσε. «Όλοι είπαν ότι πήγαιναν να επισκεφθούν συγγενείς, τη γιαγιά ή τη φίλη τους».