Ειδικοί εξηγούν γιατί μάλλον κάνουμε λάθος με τον τρόπο που πλενόμαστε
Ένα καυτό μπάνιο είναι η μεγαλύτερη και η απλούστερη απόλαυση μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά, στην άσκηση, στο πανεπιστήμιο. Ωστόσο, όπως λένε οι γιατροί, κάτι τέτοιο είναι καταστροφικό.
Οι επαγγελματίες της ιατρικής συνιστούν μέγιστη θερμοκρασία 40 βαθμούς στην μπανιέρα, αλλά ορισμένοι άνθρωποι έχουν παραδεχτεί ότι το ξεπερνούν, με κίνδυνο να αντιμετωπίσουν μελλοντικά δυσάρεστα προβλήματα υγείας.
Σύμφωνα με την Dr Deborah Lee, φαρμακοποιό στη Γλασκώβη, το νερό που είναι πολύ ζεστό μπορεί να βλάψει το δέρμα, να αυξήσει την αρτηριακή μας πίεση και να προκαλέσει ναυτία.
Συγκεκριμένα αναφέρει: «Αν και οι θερμοκρασίες άνω των 40°C είναι απίθανο να κάψουν το δέρμα, μπορούν όμως να υπάρξουν σοβαρές συνέπειες για την υγεία. Το μπάνιο και το ντους σε πολύ ζεστό νερό αφαιρεί τα φυσικά έλαια από το δέρμα, αφήνοντάς το ξηρό, κόκκινο και εύθραυστο. Μερικές φορές το δέρμα αντιδρά υπερβολικά στο ζεστό νερό και παράγει υπερβολικά πολύ λάδι για να προσπαθήσει να αντισταθμίσει την ξηρότητα»
Στη συνέχεια προσθέτει: «Έτσι, αν έχετε λιπαρό δέρμα, το να κάνετε μεγάλα, ζεστά μπάνια και ντους μπορεί να το επιδεινώσει», είπε, προσθέτοντας ότι η ζέστη μπορεί να επιταχύνει τη γήρανση του δέρματός μας και να προκαλέσει έξαρση της ακμής. Και αν έχετε νιώσει ποτέ ζαλάδα αφού βγείτε από το μπάνιο, αυτό μπορεί να οφείλεται σε ξαφνική πτώση της αρτηριακής πίεσης»
Εκτός του ότι η θερμοκρασία πρέπει να είναι κάπου κάτω από 40C, η ιδανική διάρκεια του μπάνιου για να αποφύγουμε την ξήρανση του δέρματός μας είναι μεταξύ 10 και 20 λεπτών.
Τέλος, οι ενυδατικές κρέμες στο υγρό δέρμα μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της ξηρότητας μετά το μπάνιο, ενώ το αφρόλουτρο είναι ένας τρόπος για να διατηρήσουμε το δέρμα μας ενυδατωμένο κατά το πλύσιμο.