Η βόμβα σε λεωφορείο στη Δάφνη προοριζόταν γι΄αλλού: Το μοιραίο λάθος που τραυμάτισε πολλούς μαθητές
- Παπανδρέου: «Άνανδρη και εγκληματική πράξη»
- Άνοιξε σαν «κονσερβοκούτι»
- Η ΕΜΑ ανέλαβε την ευθύνη της βόμβας που δεν εξερράγη ποτέ
- Το «πολυτελές» αμπαλάρισμα που ξεγέλασε
- Το «τέλος» της ΕΜΑ
Θλιβερές «θύμισες» ξυπνά η 31η Οκτωβρίου του 1985, καθώς εξερράγη βόμβα σε αστικό λεωφορείο της Αθήνας, στη Δάφνη επί της Βουλιαγμένης, το οποίο μετέφερε κυρίως μαθητές. Θα αναρωτηθεί κανείς, γιατί ένα λεωφορείο με μαθητές αποτέλεσε στόχο, αλλά τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Ο στόχος ήταν άλλος και η βόμβα στο λεωφορείο βρέθηκε από… λάθος.
Παπανδρέου: «Άνανδρη και εγκληματική πράξη»
Αρχικά να πούμε ότι από την έκρηξη της βόμβας τραυματίστηκαν 39 επιβαίνοντες, οι περισσότεροι μαθητές. Οι αρχές εξ αρχής έκαναν λόγο για τρομοκρατική ενέργεια, ενώ συνταράχτηκαν καθώς επρόκειτο για την πρώτη μαζική τρομοκρατική επίθεση στα χρονικά της χώρας. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός, Ανδρέας Παπανδρέου, σε δηλώσεις του μίλησε για «άνανδρη και εγκληματική πράξη, που μπορεί να προκαλέσει αποσταθεροποίηση των δημοκρατικών θεσμών».
Άνοιξε σαν «κονσερβοκούτι»
Το λεωφορείο, το οποίο εκτελούσε το δρομολόγιο Ακαδημία - Αργυρούπολη, ξεκίνησε από την αφετηρία στις 22:40 και ήταν γεμάτο από μαθητές που επέστρεφαν από τα φροντιστήρια του κέντρου. Τη στιγμή που το λεωφορείο βρισκόταν στη Βουλιαγμένης, στο ύψος της Δάφνης, εξερράγη η βόμβα με αποτέλεσμα το λεωφορείο να ανοίξει σαν «κονσερβοκούτι». Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί από τους επιβάτες εκσφενδονίστηκαν στο οδόστρωμα, ενώ ο περιβάλλοντα χώρος θύμιζε βομβαρδισμένο τοπίο. Από τους 39 τραυματίες, οι 10 ήταν σοβαρά, ενώ ένας εξ αυτών υπέστη ακρωτηριασμό.
Η ΕΜΑ ανέλαβε την ευθύνη της βόμβας που δεν εξερράγη ποτέ
Λίγες ώρες αργότερα, στην εφημερίδα «Απογευματινή», άγνωστος τηλεφώνησε και τόνισε πως είχε τοποθετηθεί βόμβα έξω από το σπίτι του μεγαλοβιομήχανου Τσάτσου, ιδιοκτήτη, μεταξύ άλλων, της ΑΓΕΤ Ηρακλής, στην οδό Κανάρη στο Κολωνάκι. Βόμβα όμως εκεί δεν βρέθηκε. Η μόνη βόμβα ήταν αυτή που είχε «σκάσει» στη Βουλιαγμένης.
Την επομένη ημέρα με προκήρυξη της, η πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση «Επαναστατική Μαχητική Αριστερά» (ΕΜΑ), ανέλαβε την ευθύνη της βόμβας «στο σπίτι των Τσάτσων». Αυτής που δεν είχε σκάσει ποτέ, αυτής που δεν είχε βρεθεί ποτέ.
Το «πολυτελές» αμπαλάρισμα που ξεγέλασε
Ύστερα από πολλά χρόνια και κατόπιν ερευνών σε γιάφκα της «17 Νοέμβρη» το 2002, οι αρχές κατέληξαν ότι η ΕΜΑ πράγματι είχε τοποθετήσει τη βόμβα στην οδό Κανάρη και την είχε αμπαλάρει με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην κινεί υποψίες. Κάποιος όμως, ενδεχομένως μπερδεμένος από το «πολυτελές» περιτύλιγμά της, την πήρε μαζί του, θεωρώντας πως περιείχε κάτι πολύτιμο και επιβιβάστηκε στο λεωφορείο.
Το «τέλος» της ΕΜΑ
Οι υποψίες έπεσαν σε έναν Ιρακινό φοιτητή, που ήταν μεταξύ των τραυματιών, αλλά η υπόθεση δεν προχώρησε, καθώς λίγους μήνες μετά επέστρεψε στην πατρίδα του. Η ΕΜΑ δεν επιχείρησε άλλη επίθεση ωστόσο οι αστυνομικές αρχές πιστεύουν πως τα μέλη της, ίδρυσαν στη συνέχεια την «1η Μάη», που ευθύνεται για την απόπειρα δολοφονίας του προέδρου της ΓΣΕΕ Γιώργου Ραυτόπουλου (1987) και τη δολοφονία του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αναστασίου Βερνάρδου (1989). Στη συνέχεια, η «1η Μάη» απορροφήθηκε από τον «Επαναστατικό Λαϊκό Αγώνα» (ΕΛΑ).
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:
- Τα Χριστούγεννα του '65 και οι κουραμπιέδες του θανάτου: Αντί για την αντίζηλό της σκότωσε κατά λάθος δύο μικρά παιδάκια
- Η προκλητική ομιλία του Χότζα κατά της Ελλάδας και τα 218 εκατ. δραχμές που πήρε η Αλβανία από τη χώρα μας ως «πολεμικές επανορθώσεις»
- Βασίλης Καρράς: H εμφάνιση στο Ηράκλειο με «πεταλούδα» στο χέρι και τα δάκρυα στην Πετρούπολη (vids)