Ο Σπύρος Κοντούλης έχει τη δική του γωνιά μνήμης στην «OPAP Arena»: Η τιμητική εκδήλωση από το ΚΚΕ

Newsroom
Ο Σπύρος Κοντούλης έχει τη δική του γωνιά μνήμης στην «OPAP Arena»: Η τιμητική εκδήλωση από το ΚΚΕ
Εκδήλωση τιμής και μνήμης του Σπύρου Κοντούλη της ΑΕΚ από το ΚΚΕ και εκδήλωση για τη συμβολή των Μικρασιατών προσφύγων στον αθλητισμό, πραγματοποιήθηκε στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Σε κλίμα συγκίνησης και με την παρουσία πλήθους κόσμου έγινε νωρίτερα σήμερα στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου της ΑΕΚ, από τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, η αποκάλυψη της τιμητικής πλακέτας που τοποθέτησε το ΚΚΕ για τον αγωνιστή της ΕΑΜικής αντίστασης και θρυλικό ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ, Σπύρο Κοντούλη.

Η τελετή είναι στο πλαίσιο της εκδήλωσης με τίτλο «ΑΕΚ σημαίνει προσφυγιά», που διοργανώνει η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Στον σύντομο χαιρετισμό του, πριν την αποκάλυψη της τιμητικής πλακέτας ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας είπε τα εξής:

«Σήμερα εδώ, έξω από το νέο γήπεδο της ΑΕΚ, στη Ν. Φιλαδέλφεια για να τιμήσουμε τον Σπύρο Κοντούλη, έναν πραγματικό θρύλο της ΑΕΚ, ένα μέλος του ΕΑΜ, έναν αγωνιστή της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης που βασανίστηκε, διώχθηκε κατά τη διάρκεια της Κατοχής.

 

Θέλουμε οι νέες γενιές να θυμούνται τον Κοντούλη της ΑΕΚ, τον Γόδα του Ολυμπιακού, τον Μεσσάρη του Παναθηναϊκού και τόσους άλλους ποδοσφαιριστές, αθλητές, αγωνιστές που έδωσαν ακόμα και τη ζωή τους για μεγάλα, υψηλά ιδανικά.

Αποτελούν πρότυπα, σύμβολα και για τις ομάδες τους και για τους φιλάθλους, παλιότερους, νεώτερους, τους σημερινούς φιλάθλους για τον αγώνα τους και μέσα στα γήπεδα με την μπάλα, αλλά και μέσα στο μεγάλο γήπεδο της ζωής παλεύοντας για το δίκιο του λαού και την προκοπή αυτού του τόπου.

Καλή δύναμη και υγεία σε όλους και όλες με νέους νικηφόρους αγώνες».

Η εκδήλωση συνεχίζεται στο 1ο Γυμνάσιο - 1ο Λύκειο Ν. Φιλαδέλφειας (Τρυπιά 47) όπου θα πραγματοποιηθούν ομιλίες από τους:

  • Θέμη Γκιώνη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα «Η συμβολή του ΚΚΕ και η επίδραση του λαϊκού κινήματος στο ελληνικό ποδόσφαιρο».
  • Σπύρο Τζόκα, πανεπιστημιακό - συγγραφέα, με θέμα «Η σύντομη διαδρομή του θρύλου της ΑΕΚ, Σπύρο Κοντούλη».
  • Νάσο Μπράτσο, δημοσιογράφο - συγγραφέα, με θέμα «Η ίδρυση των πρώτων σωματείων από πρόσφυγες στην Ελλάδα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή».
  • Νίκο Αγγελίδη, δημοσιογράφο, με θέμα «Η ίδρυση της ΑΕΚ, τα πρώτα δύσκολα χρόνια».

Ποιος ήταν ο Σπύρος Κοντούλης

Ο Σπύρος Κοντούλης (Πειραιάς, 1915 - Αθήνα, Ιούνιος 1944) ήταν Έλληνας διεθνής ποδοσφαιριστής, που αγωνιζόταν στη θέση του μέσου.

Ξεκίνησε το ποδόσφαιρο το 1931 από την Άμυνα Πειραιώς. Το 1935 μεταπήδησε στην ΑΕΚ, με την οποία πανηγύρισε τα πρωταθλήματα Ελλάδας του 1939 και του 1940 καθώς και το κύπελλο Ελλάδας του 1939 έχοντας ως συμπαίκτες, μεταξύ άλλων, ποδοσφαιριστές όπως οι Κλεάνθης Μαρόπουλος, Τρύφων Τζανετής, Σπύρος Σκλαβούνος και Γιώργος Μάγειρας.

Στην Εθνική Ελλάδας

Ο Κοντούλης υπήρξε 3 φορές διεθνής με την Εθνική Ελλάδας, αγωνιζόμενος και στους τρεις αγώνες που αυτή έδωσε κατά το έτος 1938, οι οποίοι ήταν και οι τελευταίοι του ελληνικού αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος προπολεμικά.

Η ιστορία του

Ο Σπύρος Κοντούλης μέτωπο τραυματίστηκε στο πόδι. Έγινε καλά, η μοίρα όμως του έπαιξε άσχημο παιχνίδι.

Στη διάρκεια της Κατοχής και συγκεκριμένα τον Απρίλιο του ’44 συνελήφθη στην περιοχή της Νίκαιας, όπου είχε επισκεφθεί τη μητέρα του για να του φροντίσει ένα τραύμα από ποδοσφαιρικό αγώνα. Μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου, όπου συνάντησε τον αδελφό του Βασίλη (αργότερα εκτελέστηκε) και τον συμπαίκτη του στην ΑΕΚ Κώστα Χριστοδούλου, που βασανίστηκε φριχτά, αλλά επέζησε. Μερικές εβδομάδες αργότερα, τον Ιούνιο του 1944, μεταφερόταν με καμιόνι από το Χαϊδάρι στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Θα τον εκτελούσαν μαζί με άλλους πατριώτες. Ο Κοντούλης πήδηξε στον δρόμο στο Μετς.

Άρχισε να τρέχει για να σωθεί. Ήταν το μεγαλύτερο σπριντ της ζωής του, αλλά ο τραυματισμένος και ταλαιπωρημένος Κοντούλης δεν ήταν σε καλή κατάσταση. Η ριπή από το αυτόματο όπλο τον άφησε στον τόπο. Ήταν μόλις 29 ετών. Ο «μασέρ» της ΑΕΚ, ο γερό Κουντούρης ήταν αυτόπτης μάρτυρας. Διηγήθηκε τη σκηνή και ενημέρωσε φίλους, συγγενείς και την ομάδα της ΑΕΚ.

Ο Σπύρος Κοντούλης είχε γεννηθεί το 1915 στον Πειραιά. Ξεκίνησε την καριέρα του σε ηλικία 16 ετών στην τοπική ομάδα «Άμυνα κοκκινιάς». Στην ΑΕΚ έπαιξε το 1935 και τίμησε την ομάδα με το αγωνιστικό του ήθος και τη θυσία του.

Με πληροφορίες από: mixanitouxronou.gr