Η ιστορία πίσω από την εμβληματική φωτογραφία του Άλμπερτ Αϊνστάιν
Είναι κάποια κλικ που έχουν μείνει χαραγμένα στην ανθρώπινη ιστορία. Έτσι και η φωτογραφία που τραβήχτηκε το μακρινό 1951, να απεικονίζει τον Άλμπερτ Αϊνστάιν να βγάζει τη γλώσσα του στο φωτογραφικό φακό.
Η συγκεκριμένη φωτογραφία έχει δημοσιευτεί με διάφορες εκδοχές. Σε κάποιες φαίνεται το ανδρόγυνο, ενώ σε άλλες εκδόσεις, δείχνει μόνο τον Αϊνστάιν. Και οι δύο εκδοχές απαθανατίζουν τον μεγάλο φυσικό του 20ου αιώνα, με τα λευκά μαλλιά, να βγάζει τη γλώσσα του σε μια στιγμή ανέμελης διασκέδασης πριν πάει σπίτι του μετά από μια κουραστική νύχτα.
Physics Photo Of the Day:
— Physics In History (@PhysInHistory) August 9, 2020
The iconic image of Einstein sticking his tongue out is probably one of the most ubiquitous photos of the physicist.
The picture was taken after Einstein's 72nd birthday at Princeton University, 14th March 1951, by photographer Arthur Sasse. pic.twitter.com/PAm9Fkqgop
Αν ο Άλμπερτ Αϊνστάιν είχε γεννηθεί μια δεκαετία νωρίτερα, ο κόσμος ίσως να μην είχε μάθει ποτέ το όνομά του. Γεννημένος στη Γερμανία το 1879, ο Αϊνστάιν ανήκε στην πρώτη πλήρως ελεύθερη γενιά Ευρωπαίων Εβραίων από τον 12ο αιώνα. Οι προηγούμενες γενιές των Εβραίων, Εβραίοι της Γερμανίας με καταγωγή από την Ανατολική Ευρώπη, είχαν εγκλωβιστεί σε γκέτο, έτσι ώστε ακόμη και τα πιο έξυπνα και φιλόδοξα εβραιόπουλα δεν μπορούσαν ποτέ να ελπίζουν ότι θα γίνονταν κάτι περισσότερο από ένας αξιοσέβαστος ραβίνος.
Για τον Αϊνστάιν, που γεννήθηκε λίγο περισσότερο από μια δεκαετία αργότερα, η ζωή ήταν διαφορετική, αν και είχε άλλες προκλήσεις. Προς απογοήτευση των γονιών του, ο Αϊνστάιν άργησε να μάθει να μιλάει. Αντίθετα με τα δημοφιλή ανέκδοτα, ο Αϊνστάιν ήταν ένας μέσος έως ανώτερος του μέσου όρου μαθητής που όχι μόνο διέπρεψε στα μαθηματικά, αλλά σκόπευε να τα διδάξει όταν αποφοιτούσε.
March 14, 1951: Einstein's Tongue
Photographer: Arthur Sasse
👅 pic.twitter.com/IgPZxEnwmu— Photography History (@PhotoHistorian) March 14, 2019
Αυτές οι ελπίδες διαψεύστηκαν, ωστόσο, όταν έπεσε πάνω σε μια σειρά απορρίψεων σε κάθε πανεπιστήμιο στο οποίο έκανε αίτηση. Γύρω στο 1900, ο 21χρονος Αϊνστάιν παραιτήθηκε από τη γερμανική του υπηκοότητα και μετακόμισε στην Ελβετία, όπου συντηρούσε τον εαυτό του και τη σύζυγό του ως ανεξάρτητος καθηγητής μαθηματικών και "τεχνικός εμπειρογνώμονας" στο γραφείο ευρεσιτεχνιών.
Στον ελεύθερο χρόνο του, κρατούσε τον εαυτό του απασχολημένο με τη σύνταξη επιστημονικών εργασιών που έφεραν επανάσταση στη φυσική για πάντα.