Οι Deaf Radio αποδεικνύουν ότι την ιστορία την γράφουν οι παρέες

Παναγιώτης Γκανάς
Οι Deaf Radio αποδεικνύουν ότι την ιστορία την γράφουν οι παρέες
Λίγα 24ωρα πριν τη συναυλία τους στο Gagarin 205, βρεθήκαμε και συζητήσαμε για περιοδείες, επιρροές και Spotify.

Οι Deaf Radio επιστρέφουν με το τρίτο σε σειρά album τους "Arsenal of Hope" και το παρουσιάζουν ζωντανά στην Αθήνα σε μια βραδιά που καλούν όλους τους φίλους τους στις 22 Δεκεμβρίου. Με μία new wave/post disco revival διάθεση, οι Deaf Radio δεν σταματούν να προσφέρουν συναίσθημα και στιχουργικά ταξίδια στο κοινό τους. Ωμή ροκ ενέργεια και λυρικά ξεσπάσματα από την παρέα του Πάνου Γκλίνου, του Δημήτρη Σακελλαρίου, του Δημήτρη Βλασόπουλου και του Γιώργου Διαθεσόπουλου, σε ένα σκηνικό που φαίνεται πως γνωρίζουν καλά.

Με συναυλίες σε παραπάνω από 40 Ευρωπαϊκές πόλεις, ηχηρές festival παρουσίες είναι σίγουρα ένα από τα πιο υποσχόμενα ονόματα της εγχώριας -αλλά όχι μόνο- ροκ σκηνής.

Στη συνάντησή μας επιβεβαιώθηκε ότι βρίσκονται στην καλύτερη τους φάση μέσα από τη σύντομη κουβέντα μας από την οποία έλειψε λόγω ανωτέρας βίας ο Δημήτρης Βλασόπουλος.

 

deafradio

Η συνέντευξη στο Gazzetta

Από το 2015 περάσαμε όλοι μας πολλά. Πανδημίες, κρίσεις, πόλεμοι. Πως είναι να προσπαθείτε να κυριεύσετε την ελληνική και ξένη μουσική σκηνή;

Δ.Σ: Δεν προσπαθήσαμε να κυριεύσουμε απλά ξεκινήσαμε να κάνουμε αυτό που μας αρέσει. Το κάνουμε με μεράκι και προσπαθούμε να επιζήσουμε. Πράγματι αυτά που περιγράφεις έχουν σταθεί εμπόδια για την μπάντα και μας έχουν δυσκολέψει. Ο κορονοϊός ήταν το μεγαλύτερο αφού ακύρωσε περιοδείες και δυσκόλεψε το νέο δίσκο. Έκλεισε μαγαζιά που πηγαίναμε για να παίξουμε οπότε άλλαξε πολλά πράγματα.

Π.Γ: Όλα αυτά μας έχουν επηρεάσει και μουσικά, αφού έχουν αποτυπωθεί και στους στίχους μας.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τη μουσική σας αλλά και τους στίχους σας;

Π.Γ: Η μουσική μας έχει αλλάξει χαρακτήρα ανά διαστήματα. Ξεκινήσαμε με πιο βαρύ κιθαριστικό ροκ με αναφορές στους Queens of the Stone Age ενώ πλέον έχουμε πιο δικό μας χαρακτήρα. Εχουμε συνδυάσει παλιά στοιχεία με synths, beats, πιο μοντέρνα χαρακτηριστικά και δημιουργήσαμε κάτι εντελώς διαφορετικό για εμάς. Με μία ταμπέλα θα έλεγα σύγχρονο, μοντέρνο ροκ.

Στίχους ποιος γράφει;

Π.Γ: Όλοι μαζί, είναι και αρκετά βιωματικοί άλλωστε. Έμπνευση παίρνουμε και από βιβλία και από ταινίες, όπως για παράδειγμα από τη Δίκη του Κάφκα, τους Αδερφούς Καραμαζόφ, έργα του Τάσου Λειβαδίτη και αρκετά ακόμη στοιχεία που θα βρεθούν στο νέο δίσκο.

Δ.Σ: Και από ταινίες παίρνουμε αρκετά στοιχεία όπως για παράδειγμα στο πρώτο μας single που ήταν εμπνευσμένο από το Mulholland Drive.

Ως ακροατές ακούμε βελτίωση ανάμεσα στους δίσκους σας. Εσείς οι ίδιοι το αντιλαμβάνεστε;

Γ.Δ: Είναι σαν μια ιστορία που έχει ξεκινήσει από οργή και θυμό, μετά πήγε στην αγωνία και το άγχος και σήμερα στην ελπίδα. Είναι μία εξέλιξη θετική, μουσικά είμαστε πιο έμπειροι, ο καθένας με τις δεξιότητες του, έχουμε βελτιωθεί σε τεχνικά skills άρα ναι υπάρχει βελτίωση.

Είναι εύκολο να βιοπορίζεσαι από τη μουσική;

(Με μια φωνή όλοι θα πουν όχι)

Π.Γ: Στο είδος που παίζουμε και στο κοινό που απευθυνόμαστε δεν είναι εύκολο να γίνει κάτι τέτοιο. Και άλλες μπάντες κάνουν συμπληρωματικά κι άλλα πράγματα στην Ελλάδα ακόμη και μεγάλα ονόματα. Ενώ υπάρχει μια σκηνή, το κοινό δεν είναι αρκετό για να ζούμε αποκλειστικά από αυτό. Συγκροτήματα αναγκάζονται να κάνουν π.χ. μαθήματα ή να παίζουν ως DJ.

Από πού βγαίνει το Deaf Radio;

Δ.Σ: Ξεκινήσαμε να ψάχνουμε όνομα όταν παίζαμε νωρίτερα με τον Πάνο και θέλαμε να αποτυπώσουμε το μετασχηματισμό της μπάντας που είχε λίγο πιο σκληρό ήχο. Υπάρχουν πολλές εκδοχές. Εχει βασιστεί σε μια ιστορία που είχαμε γράψει και αποτέλεσε και τη βάση για το τραγούδι μας Flowerhead όπου υπάρχει ένα ραδιόφωνο που κανείς δεν ακούει. Μας αρέσουν και οι αντιθεσεις σαν μπάντα, φαίνεται και στα εξώφυλλα. Ένας πομπός χωρίς δέκτη δηλαδή.

deafradio1

Κάτι τρελό που σας έχει συμβεί σε περιοδεία;

Π.Γ: Αρχικά μας έχουν συμβεί αναποδιές όπως να μας κλέψουν πράγματα κ.α . Στη Βιέννη πρόσφατα άνθρωποι ταξίδεψαν 9 ώρες για να μας δουν. Παραλίγο να τους πούμε ότι ούτε εμείς δεν θα το κάναμε αυτό για εμάς.

Δ.Σ: Μας έκλεψαν διαβατήρια, ταυτότητες και τρέχαμε σε πρεσβείες. Αυτά από δυσάρεστα, ενώ από συγκινητικά γεγονότα πρόσφατα στη Βουδαπέστη παίζαμε σε ένα μικρό υπόγειο και ένας επισκέπτης με αμαξίδιο ήρθε να μας δει την ώρα που φανερά δυσκολευόταν στη πρόσβασή του. Φόραγε μάλιστα μπλούζα από τον πρώτο μας δίσκο.

Γ.Δ: Άλλος φίλος από το Ισραήλ έχει τατουάζ το εξώφυλλο του Alarm!

Πιστεύετε ότι μπορούν σήμερα να υπάρξουν ροκ σταρς;

Δ.Σ: Οχι, θεωρώ πως το ροκ έχει περάσει σε άλλο φάσμα, δεν έχει την mainstream τρέλα που υπήρχε παλιά, ένα σύμπαν να γυρνάει γύρω του. Ίσως είναι και καλό και να κάνουμε focus στη μουσική. Υπάρχουν πρότυπα αλλά χωρίς κάποια βαθιά ανάλυση, δεν έχουν τη λάμψη του παρελθόντος. Είναι πιο πολύ οι ποπ σταρς σήμερα π.χ. Lady Gaga, Harry Styles όπου η ζωή περιστρέφεται γύρω.

Τι γνώμη έχετε για το Spotify;

Δ.Σ: Το συζητούσαμε λίγο πρόσφατα μετά το wrap της πλατφόρμας. Θεωρώ ότι δεν είναι άσπρο - μαύρο αφού σαν κοινωνία δεν τοποθετούμε τη μουσική πολύ ψηλά. Θεωρούμε ότι με 2-3 ευρώ (σχηματικά μιλάω) είμαστε καλυμμένοι και τη βάζουμε σε κάποιο background. Αυτό αντανακλάται και στο Spotify αφού με εκατομμύρια streams δεν μπορείς να πληρώσεις το ενοίκιο σου. Αυτή η έλλειψη προσοχής μαζί με τη μεγάλη προσφορά που υπάρχει δημιουργεί αυτό το κλίμα. Δεν κατηγορώ όμως την πλατφόρμα αλλά είναι μια πτυχή του καπιταλισμού. Είναι πάντως η πραγματικότητα ότι ως κοινωνία δεν βάζουμε τη μουσική πολύ ψηλά.

Π.Γ: Είναι γενικότερο το πρόβλημα με τη μουσική και τις πλατφόρμες, αλλά αν συγκρίνεις τις πλατφόρμες μεταξύ τους είναι το χειρότερο με βάση τα έσοδα. Πρέπει να αλλάξει ριζικά όμως αυτό και όχι μόνο το θέμα των προμηθειών.

Γ.Δ: Ο καλλιτέχνης βγάζει 40 λεπτά μουσικής κάθε 2 χρόνια για να δημιουργήσει συναισθήματα στους ανθρώπους και παίρνει ελάχιστα cents σε κάποια streams. Υπάρχουν 30-40 πλατφόρμες παρόμοιες και έχουμε ξεκινήσει από το μηδέν σε όλες ως μπάντα. Το άθροισμα σε όλες τις πλατφόρμες είναι 50 φορές κάτω από ότι στο Spotify οπότε μας έχουν δώσει τεράστιο βήμα. Αρα όντως είναι κάπου στη μέση η αλήθεια.

3 αγαπημένοι καλλιτέχνες;

Radiohead, Queens of the Stone Age, Arctic Monkeys, Joy Division, Daft Punk

3 αγαπημένα φαγητά;

Μακαρόνια με κιμά.

3 αγαπημένα μέρη για διακοπές

Ανάφη και Αστυπάλαια που μάλιστα έχουμε και κομμάτι.

Εισιτήρια - Πληροφορίες:

https://www.viva.gr/tickets/music/deaf-radio-arsenal-of-hope-release-show/

Ευχαριστούμε την Σουσουράδα για τη φιλοξενία