Μαζική πορεία στο κέντρο της Αθήνας από ηθοποιούς και σπουδαστές καλλιτεχνικών σχολών

Newsroom
Μαζική πορεία στο κέντρο της Αθήνας από ηθοποιούς και σπουδαστές καλλιτεχνικών σχολών
Οργισμένοι οι ηθοποιοί μετά το νέο ΦΕΚ: «Πλέον είμαστε ισοδύναμοι με τους αποφοίτους λυκείου».

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών και μαζική πορεία στο κέντρο της Αθήνας, μπροστά από τη Βουλή, πραγματοποίησαν σπουδαστές καλλιτεχνικών σχολών, και πτυχιούχοι ηθοποιοί, που διαμαρτύρονται για την εξίσωση των πτυχίων τους με τα απολυτήρια λυκείου.

Οι διαδηλωτές απαίτησαν την άμεση ανάκληση της σχετικής απόφασης καθώς και τη θεσμική αναβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών και την αύξηση της χρηματοδότησής τους.

Η έκδοση ΦΕΚ σύμφωνα με το οποίο τα διπλώματά τους από τις δραματικές σχολές εξισώνονται με το απολυτήριο λυκείου, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από πολλούς ηθοποιούς.

1

 

Ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Σπύρος Μπιμπίλας, με ανάρτησή του στο Facebook σημειώνει ότι, «αίτημα των ηθοποιών είναι να θεωρούνται ξανά απόφοιτοι Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης όπως συνέβαινε, σύμφωνα με τον ίδιο, έως το 2003, οπότε και «μας κατήργησαν αλλά από τότε ζητούσαμε αναβάθμιση της θεατρικής παιδείας».

Μετά από τις σημερινές εικόνες στο κέντρο της Αθήνας το Υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε σε διευκρινίσεις για το συγκεκριμένο ΦΕΚ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Διευκρινίσεις για το νέο προσοντολόγιο των ηθοποιών, μετά τις αντιδράσεις και τους φόβους που προκάλεσε το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, περί υποβάθμισης των διπλωμάτων των αποφοίτων Ανώτερων Δημόσιων και Ιδιωτικών Σχολών Δραματικής Τέχνης, δίνει το υπουργείο Εσωτερικών.

Όπως αναφέρει, το νέο προσοντολόγιο - κλαδολόγιο του Προεδρικού Διατάγματος 85/2022 ρυθμίζει, για πρώτη φορά, τα προσόντα διορισμού στους κλάδους ΠΕ Θεατρικών Σπουδών (ειδικότητα ΠΕ Θεατρικών Σπουδών) και ΔΕ Καλλιτεχνικών Επαγγελμάτων (ειδικότητα ΔΕ Ηθοποιών ή ΔΕ Θεάτρου) εφαρμόζοντας απαρέγκλιτα τα επίπεδα του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. για τη λυκειακή και τη μεταλυκειακή εκπαίδευση, το οποίο έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ξεκαθαρίζει ότι για τυχόν καλλιτέχνες ηθοποιούς οι οποίοι ήδη απασχολούνται σε φορείς του δημοσίου σε θέσεις Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ) (π.χ. ΤΕ Θεάτρου που δεν υπάρχει στο νέο προσοντολόγιο) δεν επέρχεται ουδεμία δυσμενής μεταβολή (π.χ. υποβιβασμού εκπαιδευτικής κατηγορίας). Επίσης, καλλιτέχνες ΤΕ κατηγορίας κλάδων που υπάρχουν στο νέο προσοντολόγιο (π.χ. ΤΕ Κινηματογραφικών Σπουδών), οι οποίοι δεν διαθέτουν τα απαιτούμενα τυπικά προσόντα με βάση το νέο π.δ. (π.χ. πτυχίο ΤΕΙ) επίσης δεν θίγονται από τις διατάξεις του νέου προσοντολογίου και αντιστοιχίζονται κανονικά στον νέο κλάδο ΤΕ Κινηματογράφου.

Το υπουργείο κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για «υποκριτική, αν όχι πολιτικάντικη στάση» στο συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς όπως τονίζει, «το άρθρο 79 του νόμου 4481/2017 που ο ίδιος επικαλείται, όχι μόνο δεν επέλυσε το πρόβλημα αλλά το επέτεινε, καθώς αναγνώρισε διακριτό καθεστώς μόνο στους σπουδαστές δραματικών σχολών που έλαβαν δίπλωμα έως τις 10 Ιουνίου του 2003, παγιώνοντας έτσι μία ανισότητα μεταξύ των καλλιτεχνών που παρακολουθούν ακριβώς το ίδιο πρόγραμμα σπουδών».

Τέλος, σημειώνει ότι το νέο Π.Δ. δεν καταλαμβάνει τις προσλήψεις σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, όπου ισχύει και εφαρμόζεται διακριτό προσοντολόγιο.