Θανάσης Τσαλταμπάσης στο Gazzetta: «Ένας καλός κωμικός είναι σίγουρα και καλός ηθοποιός»

Γιάννης Μπαϊρακτάρης
Θανάσης Τσαλταμπάσης στο Gazzetta: «Ένας καλός κωμικός είναι σίγουρα και καλός ηθοποιός»
Τον έχουμε δει να παίζει τον φαντάρο στην ταινία Λούφα και Απαλλαγή. Αυτή τη φορά ο Θανάσης Τσαλταμπάσης φοράει ξανά τα χακί για την παράσταση «Ο Βαπτιστικός» στο θέατρο Ολύμπια και μιλάει στο Gazzetta για τον ρόλο του, την υποκριτική, αλλά και τον ελληνικό στρατό.

Αποτελεί έναν από πιο αγαπητούς Έλληνες κωμικούς. Ο λόγος για τον Θανάση Τσαλταμπάση, ο οποίος φέτος πρωταγωνιστεί στην παράσταση, «Ο Βαπτιστικός» του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, που παίζεται στο Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας». Μια παράσταση που έχει λάβει διθυραμβικά σχόλια από κοινό και κριτικούς και που γίνεται «μάχη» για ένα εισιτήριο, με διαδοχικά sold out.

Εκεί ο Τσαλταμπάσης υποδύεται τον Μάρκο Κορτάση, έναν μάγειρα του 4ου Λόχου, του 61ου Συντάγματος κατά την περίοδο της επιστράτευσης του 1918. Οι κωμικές καταστάσεις διαδέχονται η μία την άλλη, φτάνοντας σε μια φανταστική κορύφωση, προς το τέλος της παράστασης.

Λίγο μετά την παράσταση της πρεμιέρας, ο δημοφιλής ηθοποιός έκανε μια στάση στο Gazzetta, απαντώντας στις ερωτήσεις μας.

Στους περισσότερους προκαλεί εντύπωση το γεγονός πως συμμετέχεις σε μια οπερέτα, όπως ο Βαπτιστικός. Πώς έγινε αυτή η συνεργασία;

Όσοι γνωρίζουν λίγο περισσότερο την κλασική αυτή οπερέτα, θα ξέρουν ότι υπάρχει ένας και μοναδικός ρόλος, που είναι γραμμένος χωρίς κάποιο τραγούδι. Γι' αυτό και συνήθως στα ανεβάσματα του Βαπτιστικού, το ρόλο αυτό αναλαμβάνει ηθοποιός, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους ρόλους όπου συναντούμε τραγουδιστές του λυρικού τραγουδιού.

Είναι ένας ρόλος γνωστός για σένα, όμως, έτσι; Έχεις συμμετάσχει ξανά στον Βαπτιστικό! Πώς είναι αυτή τη φορά;

Είχα την τύχη να ξαναπαίξω το 2012 αυτόν τον ρόλο, με σκηνοθέτη τότε τον Βασίλη Παπαβασιλείου. Όταν λοιπόν με κάλεσε ο Γιώργος Πέτρου, η εκτίμησή μου στο πρόσωπό του με έκανε να πω κατευθείαν το ναι, παρότι δε συνηθίζω να παίζω τον ίδιο ρόλο δεύτερη φορά.

Η παράσταση μάς ταξιδεύει στην παλιά Αθήνα. Υπάρχει κάτι που θα ήθελες να το έχεις στην Αθήνα να του σήμερα;

Η τέχνη έχει έναν μαγικό τρόπο να παρουσιάζει τη ζωή που πραγματικά αισθάνεσαι ότι θα ήθελες κάποιες φορές να ζεις σε άλλη εποχή. Η ζωή όμως διαφέρει από την τέχνη και πάρα το γεγονός ότι στην οπερέτα μας γίνεται θελκτικό το παρελθόν, στην πραγματικότητα η ζωή ήταν πολύ σκληρή, κόσμος στο μέτωπο του πολέμου, απώλειες, φτώχεια, συνθέτουν ένα τοπίο που μάλλον προτιμώ να το βιώνω στη σκηνή και όχι στην ζωή...

Γιατί θα πρότεινες σε κάποιον να δει τη συγκεκριμένη παράσταση στο θέατρο Ολύμπια;

Είναι μία από τις αρτιότερες παραγωγές όχι μόνο που έχω παίξει, αλλά και που έχω δει ως θεατής. Απίθανη μουσική, κορυφαία ορχήστρα, οι καλύτεροι λυρικοί τραγουδιστές και φυσικά όλοι ενορχηστρομένοι από τον κορυφαίο Γιώργο Πέτρου που έχουμε την τύχη να έχουμε στη χώρα μας. Αλλά πρώτα και πάνω από όλα ένα έργο που με ένα μαγικό τρόπο μιλάει πάντα στη καρδιά του κοινού.

...

Σε είχαμε δει και σε ρόλο φαντάρου στην ταινία Λούφα και Παραλλαγή. Είναι λες και σε κυνηγάει το χακί;

Επίτηδες το κάνω γιατί πάει με τα μάτια μου! (Γέλια)

Και μιας και το αναφέραμε, πού πήγες στρατό; Έχεις κάποια χιουμοριστική προσωπική ιστορία να θυμάσαι;

Πήγα στο ναυτικό. Το αστείο είναι ότι πήγα αφού είχα παίξει στην ταινία, οπότε καταλαβαίνεις τι άκουγα κάθε μέρα! Είχε πολύ πλάκα. Αυτό που θυμάμαι είναι ότι μια μέρα κάναν προβολή της ταινίας και μαζεύτηκε όλο το στρατόπεδο να τη δει. Ένιωθα ταυτόχρονα αμήχανα αλλά και πολύ ωραία.

Φέτος σε είδαμε ξανά στην τηλεόραση μετά από πολύ καιρό με τη σειρά «Φλόγα κι άνεμος» της ΕΡΤ. Γιατί «απομακρύνθηκες» για μερικά χρόνια από το γυαλί;

Έτυχε. Οι κρούσεις που μου γινόταν τα τελευταία χρόνια δεν μου έκαναν κάποιο ιδιαίτερο κλικ και έχω μότο στη δουλειά μου ότι αν κάτι δε μου κεντρίσει την ψυχή, δε το κάνω, όσο καλή κι αν είναι η οικονομική προσφορά. Το υποσχέθηκα στον εαυτό μου από τα ξεκινήματα μου και το τηρώ πάντα. Το Φλόγα και Άνεμος ήταν κάτι πολύ ξεχωριστό. Και ο ρόλος μου αλλά και ολόκληρη η δουλειά. Ήταν μεγάλη η χαρά μου που συμμετείχα.

Το κοινό σε έχει συνδέσει με την κωμωδία. Είναι κάτι που θα ήθελες να το αλλάξεις, παίρνοντας ίσως κόντρα ρόλους, ή σου αρέσει;

Ένας καλός ηθοποιός δεν είναι απαραίτητα καλός κωμικός, ένας καλός κωμικός όμως είναι σίγουρα καλός ηθοποιός. Είναι τιμητικό για μένα να αποκαλούμαι κωμικός. Λατρεύω την κωμωδία. Είμαι όμως ανοιχτός σε όλα. Με ενδιαφέρουν τα ωραία κείμενα και οι ωραίες συνεργασίες. Είναι λογικό ο περισσότερος κόσμος να με έχει συνδέσει με την κωμωδία αφού στην τηλεόραση και στον κινηματογράφο έχω κάνει, θαρρώ με επιτυχία, αυτό το είδος. Είμαι ευγνώμων για την αποδοχή που αισθάνομαι και από τον κόσμο αλλά και από τους συναδέλφους μου...

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την εξαιρετική του επιτυχία και τα διαδοχικά sold out, ο Βαπτιστικός του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, που παρουσιάζει ο Δήμος Αθηναίων στο Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας», πρόσθεσε νέα ημερομηνία, την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου. Μπορείτε να κλείσετε το εισιτήριό σας εδώ.