Από την Αμερική στην Ελλάδα 72 βαθμοί Κελσίου διαφορά: Οι ειδικοί «κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου» (vid)

Newsroom
Από την Αμερική στην Ελλάδα 72 βαθμοί Κελσίου διαφορά: Οι ειδικοί «κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου» (vid)
Μια φορά στα 60 χρόνια παρατηρείται αυτό το φαινόμενο, με τους ειδικούς να προειδοποιούν πως δεν υπάρχει επιστροφή.

Πολικό είναι το ψύχος στις ΗΠΑ με τη θερμοκρασία να φτάνει ακόμα και στους -50 βαθμούς Κελσίου, την ώρα που η Ευρώπη βιώνει τα πιο ζεστά Χριστούγεννα με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει ακόμα και στους 22 βαθμούς. Εβδομηνταδύο ολόκληρους βαθμούς διαφορά σε μια μέρα έχουν δύο ήπειροι με την αμερικανική ήπειρο να βιώνει έναν πρωτοφανή βαρύ χειμώνα και την Ευρώπη να βιώνει σπάνια καλοκαιρία που θυμίζει άνοιξη.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του OPEN, Κλέαρχο Μαρουσάκη το φαινόμενο προκλήθηκε στις ΗΠΑ καθώς μια πολική αέρια μάζα από τον Καναδά κινήθηκε προς νότια φτάνοντας προς τον Κόλπο του Μεξικού τυλίγοντας στο κρύο και το χιόνι πολλές πολιτείες της Αμερικής ενώ στη Γηραιά ήπειρο μια αέρια μάζα που βρίσκεται πάνω από την Ιταλία έδωσε αυξημένες θερμοκρασίες επηρεάζοντας και τη χώρα μας με 18 και 20 βαθμούς βιώνει τα πιο ζεστά Χριστούγεννα των τελευταίων δεκαετιών.

Μια φορά στα 60 χρόνια

Για το ακραίο αυτό φαινόμενο αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής μίλησαν στην τηλεόραση του OPEN δυο κορυφαίοι ειδικοί κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το τι θα ακολουθήσει.

«Τέτοια φαινόμενα αυτής της έκτασης συμβαίνουν μια φορά στα 60, 70 χρόνια ή και 80 χρόνια. Ο άνθρωπος έχει αρχίσει να δημιουργεί προβλήματα στο περιβάλλον και όπως έχω τονίσει πολλές φορές όταν το ακραίο γίνεται σύνηθες τότε τα πράγματα δεν θα έχουν επιστροφή» τόνισε ο καθηγητής φυσικής της ατμόσφαιρας, Χρήστος Ζερεφός.

 

Στην ίδια γραμμή και ο καθηγητής φυσικών καταστροφών Κώστας Συνολάκης,ο οποίος τόνισε ότι «η ανθρωπότητα μπορεί να μην επιζήσει έτσι όπως την ξέρουμε στον επόμενο αιώνα, εάν το κλίμα αποσταθεροποιηθεί τελείως» και πρόσθεσε πως «δεν είναι εύκολο να προβλέψουμε όχι μόνο σε βάθος χρόνου 100 ετών πόσο ακραία μπορεί να γίνουν αυτά τα φαινόμενα, αλλά ούτε το τι θα συμβαίνει σε 10 χρόνια από τώρα. Έχουμε διαφορετικά σενάρια για το τι μπορεί να συμβεί»