Οι skinheads της Αθήνας στην δεκαετία των 80's: Ξυλοκοπούσαν κόσμο στις disco

Newsroom
Οι skinheads της Αθήνας στην δεκαετία των 80's: Ξυλοκοπούσαν κόσμο στις disco
Νέοι με ξυρισμένα κεφάλια, στρατιωτική εμφάνιση, ποτισμένοι με μίσος απέναντι στο διαφορετικό εντοπίζονταν σε διάφορα σημεία της Ευρώπης από τη δεκαετία του 1960.

Γενέτειρα των skinhead ήταν η Αγγλία αλλά μετά από δύο δεκαετίες εμφανίστηκαν και στην Ελλάδα. Το 1986, δύο δημοσιογράφοι του γερμανικού «Στερν» κουρεύτηκαν, φόρεσαν ίδια ρούχα και έζησαν μαζί τους για μερικούς μήνες, υποδυόμενοι τους skinhead. Τους ακολούθησαν από τη Βόρειο Ισλανδία μέχρι την Αθήνα και οι μαρτυρίες που κατέγραψαν, σοκάρουν.

Skinheads στην Αθήνα

Επιθέσεις με μαχαίρια και σιδερολοστούς, βίαιη εισβολή σε μπαρ ή ντισκοτέκ, ξυλοδαρμός ανθρώπων με διαφορετική καταγωγή, ήταν το καθημερινό πρόγραμμα των skinhead στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Στερν», στην Αθήνα, οι Skinheads, δεν ξεπερνούν τα 50 άτομα. Ωστόσο, οι επιθέσεις που καταγράφηκαν ήταν καθημερινές και τις περισσότερες φορές τα θύματά τους κατέληγαν βαριά τραυματισμένα.

Αρχηγός τους, σύμφωνα με το «Στερν», ήταν ο 22χρονος Γ. Γαβριήλ, o οποίος είχε το ψευδώνυμο «Κοστέλο». Γόνος οικογένειας νοσταλγών της Χούντας, που έφερε στο δεξί του χέρι τατουάζ με τη λέξη «Μίσος», μια σβάστικα, σύμβολα των SS και το σύνθημα «Θάνατος πριν την ατίμωση».

Προπονήσεις με σιδερόβεργες

«Είναι ένας μεγαλόσωμας νεαρός, ο οποίος μέσα σε δύο χρόνια από 80 κιλά, έφτασε τα 95, με τη βοήθεια του bodybuilding. Κάθε μέρα ασχολείται τουλάχιστον δύο ώρες με τη γυμναστική. Πηγαίνει στα ανατολικά προάστια, όπου εξασκείται στη σκοποβολή με μαχαίρι του και προπονείται στις πολεμικές τέχνες με σιδερόβεργες και λοστούς» έγραφαν οι ρεπόρτερ στο κείμενό τους. Ως επικεφαλής, της ομάδας των skinhead στην Αθήνα, είχε επιβάλλει σε όλους στρατιωτική πειθαρχία. Ήταν ο εμπνευστής των περισσότερων επιθέσεων που καταγράφηκαν ενώ φρόντιζε την οργάνωση της κάθε επίθεσης με την παραμικρή λεπτομέρεια.

Ο Γ. Γαβριήλ ήταν μέλος του Αγγλικού Εθνικού Μετώπου και επισκεπτόταν αρκετά συχνά το Λονδίνο. «Ήταν σωματοφύλακας του Λεπέν, όταν ο τελευταίος επισκέφτηκε, τον Δεκέμβριο του ’84, την Αθήνα».

Η «μαμά» Αγγλία

Χωρίς τα διδάγματα από τους Βρετανούς, οι Αθηναίοι skinheads δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν. Η Αγγλία θεωρείται γενέτειρα του κινήματος και γι’ αυτό ο Γ. Γαβριήλ ανέλαβε, χωρίς δεύτερη σκέψη, καθήκοντα αρχηγού. Όπως αναφέρεται στην μηχανή του χρόνου, οι δημοσιογράφοι αναφέρουν: «Οι Άγγλοι skinheads είναι μέλη του φασιστικού Εθνικού Μετώπου. Αρκετοί έχουν μεγαλώσει στη μιζέρια και έχουν αισθανθεί στο πετσί τους την αθλιότητα της περιφέρειας του Λονδίνου και άλλων μεγαλουπόλεων. Εξορμούν κατά ομάδες σε δρόμους και συνοικίες, όπου συχνάζουν μαύροι, Ινδοί και Πακιστανοί. Τους χτυπούν ανελέητα και τους παρατάνε, για να συνεχίσουν λίγο πιο κάτω το δικό τους ανθρωποκυνηγητό. Η πρακτική τους είναι να χτυπούν και να φεύγουν».

Οι δύο ρεπόρτερ καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στην Αθήνα, είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον Γ. Γαβριήλ και να εκμαιεύσουν πληροφορίες για την τακτική τους.

«Εμείς δεν πίνουμε ποτέ αλκόολ, επειδή τότε δεν θα ελέγχουμε τον εαυτό μας. Οι ενέργειές μας είναι πάντοτε καλά μελετημένες και πηγάζουν από την εθνικοσοσιαλιστική μας ιδεολογία. Η τακτική μας είναι να χτυπάμε και να εξαφανιζόμαστε» είχε εξηγήσει ο αρχηγός.

Ένας από τους δύο ρεπόρτερ έζησε από κοντά την προετοιμασία του αρχηγού πριν τη βραδινή έξοδο. Περιέγραφε: «Χτυπάει με δύναμη το μεγάλο σάκο που χρησιμοποιούν οι μποξέρ. Ακούει δυνατά τη μουσική και τους στίχους ενός τραγουδιού που λέει: Τι ωραίο συναίσθημα είναι να χτυπάμε ανθρώπους στο δρόμο, τι ωραίο είναι να τους σπάμε και τα μούτρα». Ύστερα βγαίνει από το σπίτι του και συναντιέται με τους άλλους σε κάποιο σημείο της οδού Σταδίου. Εκεί μαζεύονται και αρχίζουν την περιπλάνησή τους.