Πλεύρης: «Δεν μπορούμε να χρησιμοποιούμε τις φωτογραφίες για να βλέπουμε τυχόν μη εφαρμογή του νόμου;» (vid)

Newsroom
Πλεύρης: «Δεν μπορούμε να χρησιμοποιούμε τις φωτογραφίες για να βλέπουμε τυχόν μη εφαρμογή του νόμου;» (vid)
Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στους ελέγχους για τις παραβάσεις που γίνονται, αλλά και στην καταγγελία μέσα από τα social media που πήρε διαστάσεις.

Ο Θάνος Πλεύρης μίλησε στην εκπομπή της ΕΡΤ, «Επί-λόγος» και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στον αντικαπνιστικό νόμο και την φωτογραφία που ανήρτησε με τον Βασίλη Μπισμπίκη, ο οποίος κρατούσε ένα τσιγάρο μέσα στο μαγαζί που τραγουδάει η Δέσποινα Βανδή.

«Όπως είδατε έγιναν 30.000 έλεγχοι μόνο τον Δεκέμβριο, με τα στοιχεία που έδωσε η αστυνομία. 27.000 έλεγχοι και πάνω από 1300 επιβεβαιώσεις παραβάσεων. Να δούμε λίγο την πραγματικότητα, η μεγάλη πρόοδος που έχει γίνει στη χώρα είναι ότι ο αντικαπνιστικός νόμος στο κομμάτι της εστίασης και ειδικά τις πρωινές, μεσημεριανές και νωρίς βραδινές ώρες έχει πετύχει σε μεγάλο βαθμό. Το πρόβλημα είναι η νυχτερινή διασκέδαση. Εκεί πέρα, κακά τα ψέματα, όσοι έλεγχοι και να γίνονται, εγώ είχα γράψει και στο Facebook μια προσωπική εμπειρία που είχα, όσοι έλεγχοι και να γίνονται είναι πάρα πολύ δύσκολο αν δεν υπάρχει αντίστοιχα η κουλτούρα που σήμερα, αν πάει κάποιος σ' ένα εστιατόριο και ανάψει τσιγάρο θα γυρίσουν και θα τον κοιτάξουν περίεργα και αμέσως θα του πει το εστιατόριο "σβήσε το", είναι πολύ πιο δύσκολο αυτό να συμβεί στα μπουζούκια και στα μπαρ μετά από κάποια ώρα. Πρέπει όμως να καταλάβουμε ότι κι εκεί θα εφαρμοστεί. Ναι, θα υπάρξουν έλεγχοι, θα υπάρξει συνεννόηση με τις διοικήσεις», ανέφερε αρχικά.

«Εγώ είπα, θεώρησα πολύ θετική την ανακοίνωση του συγκεκριμένου κέντρου που έγινε με την φωτογραφία (σ.σ. με το τσιγάρο του Βασίλη Μπισμπίκη), γιατί έδειχνε ένα κέντρο, που εμείς θέλουμε και την βοήθεια και τους ελέγχους. Το συγκεκριμένο περιστατικό επειδή πήρε μια έκταση, εγώ δεν μπορώ να καταλάβω μια κριτική που δέχτηκα. Από την μια πλευρά, στα social media του υπουργού έρχεται μια καταγγελία με μια φωτογραφία. Σ΄αυτή την φωτογραφία που ξέρεις ποιο είναι το μαγαζί, το γνωρίζεις. Εκεί, δηλαδή, αν ο υπουργός το αγνοούσε κι έλεγε "δεν έγινε τίποτα"; Και δεν μπορώ να καταλάβω, επειδή το άκουσα κι αυτό, δεν μπορούμε να χρησιμοποιούμε τις φωτογραφίες για να βλέπουμε τυχόν μη εφαρμογή του νόμου;», τόνισε ο Θάνος Πλεύρης.

Ο δημοσιογράφος του απάντησε: «Καταλαβαίνετε ότι ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται με αυτόν τον τρόπο».

«Σωστό. Ο νόμος εφαρμόζεται με τους ελέγχους, με τις συστάσεις, με τα πρόστιμα και με μια συνολική αλλαγή κουλτούρας», του είπε ο υπουργός Υγείας.