«Δώρα ζωής» σε επτά ασθενείς έδωσε ο 6χρονος Θωμάς από τα Γρεβενά και ένας 18χρονος από την Άρτα (vid)

Newsroom
«Δώρα ζωής» σε επτά ασθενείς έδωσε ο 6χρονος Θωμάς από τα Γρεβενά και ένας 18χρονος από την Άρτα (vid)
Γέφυρες ζωής στήνονται από τα νοσοκομεία της Άρτας και του Ρίου για την μεταφορά οργάνων 18χρονου που χάθηκε σε τροχαίο και 6χρονου αγοριού που έχασε τη μάχη μετά από ανακοπή.

Ζωή και ελπίδα σε τέσσερις ανθρώπους δίνει 18χρονος μέσα από τον θάνατό του, μετά από σοβαρό τραυματισμό που είχε σε τροχαίο και δυστυχώς υπέκυψε την περασμένη Τρίτη στο νοσοκομείο της Άρτας.

Οι γονείς του αδικοχαμένου νεαρού αποφάσισαν να δωρίσουν τα όργανα του παιδιού τους και να χαρίσουν ζωή σε τέσσερις ανθρώπους και τις οικογένειές τους. Έτσι το πρωί του Σαββάτου (7/1) ξεκίνησαν οι επεμβάσεις για τη λήψη των οργάνων.

Ήδη η καρδιά του 18χρονου ταξιδεύει προς το Ωνάσειο, στην Αθήνα για να γίνει η μεταμόσχευση, ενώ πριν από λίγο έφτασε στη Θεσσαλονίκη το ήπαρ και ένας νεφρός του 18χρονου, ενώ ο δεύτερος νεφρός θα παραμείνει στα Ιωάννινα για να αξιοποιηθεί εκεί.

Την ίδια ώρα γίνονται επαφές και με νοσοκομεία του εξωτερικού προκειμένου να αξιοποιηθούν και οι πνεύμονες του 18χρονου.

 

Τις επόμενες ώρες αναμένεται να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις και να ξεκινήσει η διαδικασία λήψης των οργάνων, από τον 6χρονο που έχασε τη μάχη για τη ζωή στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών.

Ήδη από νωρίς το πρωί στο Νοσοκομείο του Ρίου έχουν ξεκινήσει όλες οι απαραίτητες εξετάσεις για να διαπιστωθεί η καταλληλότητα των οργάνων που θα μεταμοσχευθούν, όσο το παιδί θα βρίσκεται σε μηχανική υποστήριξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από συνεννόηση με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, ο οποίος εποπτεύει τη διαδικασία, οι δύο νεφροί και οι δύο κερατοειδείς, θα δοθούν σε λήπτες στην Ελλάδα, ενώ το ήπαρ, η καρδιά και οι πνεύμονες θα ταξιδέψουν για την Ιταλία.

Εκτός από τα όργανα αυτά, εξετάζονται και οι πνεύμονές του, μέσω βρογχοσκόπησης, προκειμένου να διαπιστωθεί αν είναι κατάλληλοι για μεταμόσχευση. Τα αποτελέσματα θα είναι γνωστά στους γιατρούς, αργά το μεσημέρι του Σαββάτου.

Αν όλα πάνε καλά, η διαδικασία της λήψης των οργάνων θα ξεκινήσει αργά το βράδυ του Σαββάτου προς ξημερώματα Κυριακής, με τα όργανα να μεταφέρονται με αεροδιακομιδή. Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό στους γονείς του άτυχου παιδιού ότι ο Θωμάς δε θα μπορέσει να τα καταφέρει, εκείνοι πήραν την απόφαση να δωρίσουν τα όργανά του. Ο 6χρονος υπέστη ανακοπή καρδιάς στα Γρεβενά όπου διαμένει με τους γονείς του και μεταφέρθηκε στη ΜΕΘ Παίδων του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών.