Η on stage φάρσα του Τζίμη Πανούση σε συνταξιούχο αστυνομικό: «Είμαι Κούρδος και θα σε τακτοποιήσω»

Newsroom
Η on stage φάρσα του Τζίμη Πανούση σε συνταξιούχο αστυνομικό: «Είμαι Κούρδος και θα σε τακτοποιήσω»
Σαν σήμερα το 2018 πέθανε ο Τζίμης Πανούσης, ο οποίος είχε ουκ ολίγα δικαστήρια για τις φάρσες του και τη σάτιρά του.

Σαν σήμερα, το 2018 «έφυγε» από τη ζωή ο Τζίμης Πανούσης και είτε σου άρεσε ούτε όχι, είτε τον συμπαθούσε είτε τον μισούσες (μέση λύση δεν υπήρχε), δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς πως άφησε το στίγμα του, με τη σάτιρά του και τις απόψεις του.

Πέρα από τις μουσικές του παραγωγές, ο Τζίμης Πανούσης είχε ασχοληθεί με το ραδιόφωνο, την τηλεόραση, το θέατρο και λιγότερο με τον κινηματογράφο. Είχε μια δεκαπεντάχρονη ιστορία σαν ραδιοφωνικός παραγωγός στους ραδιοσταθμούς Top FM, Κανάλι 15, Ωχ FM, Flash 9.65, 88 μισό Θεσσαλονίκης, ΣΚΑΪ 100.3FM, City FM 99.5.

Πέραν όλων αυτών όμως, ο Τζίμης Πανούσης, είτε ραδιοφωνικά είτε στις σατυρικές παραστάσεις του έκανε και πολλές φάρσες, κάποιες εκ των οποίων προστέθηκαν στα αμέτρητα δικαστήρια που είχε, τα οποία αναλυτικά μπορείτε να δείτε στη σελίδα του tzimakospanousis.gr.

Στην ιστορία έχει μείνει μάλιστα αυτό με τον Γιώργο Νταλάρα, για το οποίο καταδικάστηκε τελεσίδικα με φυλάκιση πέντε μηνών με αναστολή. Ακόμα μία υπήρξε στην Πάτρα, μόνο που έγινε ερήμην του το 2008.

 

πανουσης

Τι έγινε εκεί; έκανε φάρσα σε απόστρατο αστυνομικό live. Ενώ ήταν πάνω στη σκηνή και συμμετείχε όλο το ακροατήριο του θεάτρου. Για την ακρίβεια, ήταν συνεργοί του.

Στις αρχές του 2005 λοιπόν ο Τζίμης Πανούσης καταδικάστηκε, ερήμην, από το πρωτοδικείο Πάτρας με 5 μήνες φυλάκιση και 2ετή αναστολή για εξύβριση αστυνομικού, ο οποίος έκανε αγωγή ζητώντας 50.000 ευρώ αποζημίωση για ηθική βλάβη και άλλα 25.000 ευρώ από τον ιδιοκτήτη του κέντρου όπου εμφανιζόταν τότε ο Τζίμης Πανούσης για τον ίδιο λόγο.

Πως άρχισε λοιπόν και εξελίχθηκε η φάρσα σύμφωνα με τον «Κόσμο» και την «Πελοπόννησο»;

«Όλα συνέβησαν στις 28 Φεβρουαρίου 2001 στο κέντρο «Χάραμα». Γύρω στη 1.30 μετά τα ξημερώματα, ο Τζίμης Πανούσης, πήρε μία συσκευή σταθερού τηλεφώνου και ένα χαρτάκι με έναν αριθμό που κάποιος από τους θαμώνες του έδωσε, για να μιλήσει, όπως του είπε, με τα «παιδιά» που έμεναν στο τηλέφωνο που αντιστοιχούσε ο αριθμός. Προφανώς τα παιδιά του ανθρώπου, που στη συνέχεια μήνυσε τον καλλιτέχνη αλλά και τον ιδιοκτήτη του νυχτερινού κέντρου, ήταν φίλοι με τα άτομα που αποτελούσαν την παρέα που διασκέδαζε στο «Χάραμα». Για κακή τύχη του Πανούση, το τηλέφωνο το σήκωσε ο ηλικιωμένος άνδρας.

Σύμφωνα με όσα περιγράφονταν στην δικογραφία ο Τζίμης Πανούσης παρουσιάστηκε ως «Κούρδος», έλεγε στον ηλικιωμένο να του δώσει τη γυναίκα του να μιλήσουν ενώ του ανέφερε και κάποια πράγματα γύρω από την πολιτική. Μεταξύ άλλων, ο καλλιτέχνης του είπε «συ δεν ήσουν στην Αστυνομία, δε με γνωρίζεις, με ξέχασες, είμαι Κούρδος και θα σε τακτοποιήσω, δε με θυμάσαι;». Στη συνέχεια της συνομιλίας ο Τζίμης Πανούσης τον προκάλεσε με «αστεϊσμούς» του τύπου «δώσε μου τη γυναίκα σου, θα σας συγυρίσω. Φοράς στολή; Είσαι με το ΠΑΣΟΚ;».

πανουσης

Ο συνταξιούχος αστυνομικός δεν έκλεισε το τηλέφωνο και άκουσε όλο το σόου και την επόμενη μέρα έψαξε και βρήκε ότι το όλο σκηνικό έγινε στο «Χάραμα» και ότι μιλούσε «ανοικτά» με τον Τζίμη Πανούση που βρισκόταν στην πίστα.
Απευθύνθηκε σε δικηγόρο και υπέβαλε μήνυση για απειλή και διατάραξη της οικογενειακής ειρήνης ζητώντας πενήντα χιλιάδες ευρώ από τον Τζίμη Πανούση και 25.000 ευρώ από τον ιδιοκτήτη του νυχτερινού κέντρου «Χάραμα» Στέφανο Οικονόμου και τη σύζυγό του Ιωάννα. Κατηγορούσε τον Τζίμη Πανούση, ότι τον «απείλησε» και ότι του προκάλεσε «ηθική βλάβη»!

Κάποια χρόνια αργότερα, το Πρωτοδικείο Πατρών δικαίωσε τον ηλικιωμένο κύριο και καταδίκασε τόσο τον καλλιτέχνη όσο και τη σύζυγο του ιδιοκτήτη του κέντρου Ιωάννα Οικονόμου, καθώς ήταν στο όνομά της σε φυλάκιση πέντε μηνών με αναστολή.
Ο Τζίμης Πανούσης είχε πει στο ραδιόφωνο για την υπόθεση: «Άμοιρος όποιος του 'λαχε να δικαστεί αυτές τις πονηρές μέρες, που πανικόβλητοι και φοβισμένοι δικαστές βαράνε καμπάνες επί δικαίων και αδίκων. Θύμα αυτής της γελοιότητας και εγώ ακροατή μου που καταδικάστηκα ερήμην στην Πάτρα, της Υπαπαντής, παρόλο που οι γιατροί μου στον Ευαγγελισμό βεβαίωναν ότι για σοβαρούς λόγους υγείας αδυνατούσα να παραστώ. Τα επίσημα χαρτιά του κρατικού νοσοκομείου τα 'γραψε στα φρύδια της η θεούσα δικαστής (γιατί δεν τα βγάνουνε τα φρύδια τους, δε χρησιμοποιούν αυτό το τσιμπιδάκι γιατί ήτανε του Συμεών; Ξέρω 'γώ...) και με καταδίκασε ερήμην για απειλή μπάτσου από τηλεφωνική φάρσα σε παράσταση! Τώρα τι έγκλημα είναι αυτό... Ενώ αν πήγαινα θα έφερνα μαζί μου και έναν παπά για μάρτυρα, θα μου κόστιζε κάτι παραπάνω, και θα αθωωνόμουνα. Μήπως όμως, να ρωτήσω, είναι ντροπή να αθωώνεσαι απ' αυτό το εθνικόχριστιανικό... σούργελο;».

πανουσης

Στο δικαστήριο είχε τοποθετηθεί μέσω του δικηγόρου Βασίλη Λαδά : «Πρέπει να σημειώσω ότι δεν υπήρχε πρόθεση από μέρους μου να απειλήσω τον αντίδικο με οποιονδήποτε τρόπο, αφού το τηλεφώνημα αυτό έγινε κατά τη διάρκεια μιας μουσικής παράστασης που έδωσα στο κέντρο των Πατρών . Αποτελούσε τμήμα της πιο πάνω μουσικής παράστασης και πρέπει να σημειώσω ότι ούτε τον αντίδικο γνώριζα, ούτε και τους άλλους δύο κατοίκους της Πάτρας στους οποίους έγιναν αντίστοιχα τηλεφωνήματα. Τα τηλέφωνά τους μου τα υπέδειξαν πρόσωπα από το συνεργείο ηχοληψίας. Πρέπει να αναφέρω ότι αμέσως μετά από αυτές τις τηλεφωνικές κλήσεις, ενημέρωσα τα πρόσωπα αυτά και τον αντίδικο ότι πρόκειται για τηλεφώνημα που έκανα ο ίδιος και ότι είναι μέρος μιας μουσικής παράστασης που θα ακολουθούσε. Αρά, δεν υπήρχε κανένα έδαφος παραπλάνησης ή απειλής ή πρόκλησης φόβου στα πρόσωπα αυτά, αφού αμέσως δόθηκαν οι απαραίτητες εξηγήσεις. Δεν υπάρχουν τα υποκειμενικά στοιχεία του αδικήματος, αφού δεν ενήργησα με δόλο και ούτε είχα γνώση ή θέληση να προκαλέσω τρόμο ή ανησυχία».

Η πλευρά του ενάγοντα είχε υποστηρίξει ότι τον τρομοκράτησε χωρίς μια συγγνώμη.