Το ναυάγιο με τους 391 νεκρούς που έμεινε στη ιστορία ως ο «ελληνικός Τιτανικός» (vid)
Μαύρη ημερομηνία για την ελληνική ναυτιλία, καθώς σαν σήμερα το 1947 σημειώθηκε στον Νότιο Ευβοϊκό το πλέον πολύνεκρο ναυτικό δυστύχημα στη χώρα μας, το οποίο έμεινε στην ιστορία ως «Ο Τιτανικός της Ελληνικής Ακτοπλοΐας» με 391 νεκρούς, ενώ άλλες πηγές αναφέρουν πως αυτοί που έχασαν τη ζωή τους, ήταν πάνω από 400.
Το επιβατηγό ατμόπλοιο «Χειμάρρα», το οποίο άνηκε πιο πριν στη Γερμανία με το όνομα «Χέρτα», απέπλευσε στις 8:30 το πρωί της 18ης Ιανουαρίου 1947, από τη Θεσσαλονίκη για τον Πειραιά, με 544 επιβάτες και 86 άνδρες πλήρωμα. Η Ελλάδα εκείνη την περίοδο μαστίζεται από εμφύλιο πόλεμο.
Τα ξημερώματα της 19ης Ιανουαρίου και ενώ το «Χειμάρρα» έπλεε στον Νότιο Ευβοϊκό, λόγω πυκνής ομίχλης, προσέκρουσε στις βραχονησίδες «Βερδούγια», μεταξύ Νέων Στύρων και Αγίας Μαρίνας. Αυτή βέβαια είναι η επικρατέστερη αναφορά της πρόσκρουσης, καθώς υπάρχουν κι άλλα σενάρια, όπως ότι προσέκρουσε σε μαγνητική θαλάσσια νάρκη ή ότι έγινε σαμποτάζ.
Η σφοδρή πρόσκρουση προκάλεσε εισροή υδάτων και σοβαρό πρόβλημα στο πηδάλιο του πλοίου, με αποτέλεσμα να παραμείνει ακυβέρνητο. Οι επιβάτες ξεκίνησαν να εγκαταλείπουν το πλοίο, ωστόσο αυτό δεν έγινε μεθοδικά και με τάξη, αλλά εντελώς ανεξέλεγκτα.
Μέσα σε μιάμιση ώρα το επιβατηγό βυθίστηκε σε απόσταση μόλις ενός μιλίου από την Αγία Μαρίνα. Ο πανικός κατά την εγκατάλειψη του πλοίου, το φοβερό κρύο αλλά και τα ισχυρά θαλάσσια ρεύματα της περιοχής, είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 391 άνθρωποι, ανάμεσά τους πολλά γυναικόπαιδα, πολιτικοί κρατούμενοι και χωροφύλακες συνοδοί. Άλλες πηγές δε αναφέρουν πως οι νεκροί ξεπέρασαν τους 400.
Στη δίκη που ακολούθησε, ο δεύτερος πλοίαρχος Μπέρτολς, που ήταν βάρδια την ώρα του ναυαγίου, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 20 μηνών και ο πλοίαρχος Μπελέσης σε φυλάκιση 15 μηνών με αναστολή. Για την απώλεια του πλοίου το Ελληνικό Δημόσιο εισέπραξε από την ασφάλεια 70.000 λίρες Αγγλίας.
Χρόνια αργότερα, ο δύτης Κώστας Θωκταρίδης και η ομάδα του πραγματοποίησαν έρευνες στο σημείο του ναυαγίου και ανέσυραν πολύτιμα αντικείμενα. Εκτέθηκαν μαζί με κειμήλια από το ναυάγιο του Τιτανικού στις αρχές του 2006 στο Ζάππειο.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:
- Τρομακτική προσομοίωση αποκαλύπτει τι συνέβη στο παιδάκι που είχε πέσει σε σωλήνα και είχε εγκλωβιστεί για 56 ώρες (vid)
- Οι ανατριχιαστικές ιστορίες με «το πιο στοιχειωμένο δάσος του κόσμου»: Το συγκρίνουν με το Τρίγωνο των Βερμούδων (vid)
- H λάθος απόφαση που γκρέμισε την αυτοκρατορία της Kodak: Είχαν στα χέρια τους χρυσάφι και το πέταξαν