Ακριβότερη κατά 16% η πίτσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με πέρυσι
Το κόστος της πίτσας και της γαλλικής τάρτας κις που πωλούνται στα καταστήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξήθηκε τον Δεκέμβριο κατά 16% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, ανακοίνωσε η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της Ένωσης.
Καθώς οι λάτρεις της πίτσας στις Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζονται να γιορτάσουν την Εθνική Ημέρα Πίτσας στις 9 Φεβρουαρίου, οι καταναλωτές στην ΕΕ θα πρέπει να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να απολαύσουν ένα κομμάτι από το πιο φημισμένο ιταλικό γρήγορο φαγητό.
Ωστόσο, το ποσοστό πληθωρισμού στην πίτσα ποικίλλει ευρέως σε όλη την ΕΕ, με την Ουγγαρία να είναι στην κορυφή του διαγράμματος της Eurostat με 46% ετήσια αύξηση τιμής και ακολουθούν η Λιθουανία και η Βουλγαρία με 39% και 37% αντίστοιχα.
Οι μικρότερες αυξήσεις στην τιμή της πίτσας και του κις, που συγκεντρώνονται στον νέο δείκτη της Eurostat, καταγράφηκαν στο Λουξεμβούργο (+7%), στην Ιταλία (+10%) και στη Γαλλία (+13%).
Ο συνολικός πληθωρισμός στην ευρωζώνη αυξήθηκε τον Δεκέμβριο κατά 9,2% σε ετήσια βάση, με μια αύξηση 13,8% στο φαγητό, το ποτό και τα προϊόντα καπνού, ανακοίνωσε η Eurostat τον περασμένο μήνα.
Η Eurostat κατηγοριοποιεί «τα προϊόντα της πίτσας και του κις στις ποικιλίες που πωλούνται στα καταστήματα, έχουν ως βάση το αλεύρι και παρασκευάζονται με κρέας, ψάρι, θαλασσινά, τυρί, λαχανικά ή φρούτα».