Μυστηριώδης θερμοπίδακας στην Ιαπωνία αναβλύζει νερό εδώ και δύο εβδομάδες (vid)
Ένας μυστηριώδης θερμοπίδακας που ξέσπασε στη μέση ενός δάσους στο Ιαπωνικό νησί Χοκάιντο εκτοξεύει στήλες νερού ύψους έως και 40 μέτρων τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
Κάθε χρόνο, η μικρή ιαπωνική πόλη Oshamambe διοργανώνει ένα ετήσιο φεστιβάλ με μια παραδοσιακή πομπή στο τοπικό σιντοϊστικό ιερό. Ωστόσο, το φετινό φεστιβάλ επισκιάστηκε από ένα ασυνήθιστο περιστατικό μια μέρα πριν από την εκδήλωση, όταν ένας τεράστιος θερμοπίδακας ξέσπασε στη μέση του δάσους του χώρου του ιερού. Οι ντόπιοι ξύπνησαν από έναν σταθερό βρυχηθμό, μια στήλη νερού που εκτοξεύτηκε πάνω από το θόλο των δέντρων και την μυρωδιά θείου στον αέρα. Ο μυστηριώδης θερμοπίδακας εκτοξεύει νερό τις τελευταίες δύο εβδομάδες και δεν δείχνει σημάδια επιβράδυνσης.
In the middle of a forest on the Japanese island of Hokkaido, a geyser recently suddenly erupted sending warm water from an underground hot spring about 30-40 metres into the airpic.twitter.com/yXtSbnPOtw
— Science girl (@gunsnrosesgirl3) February 20, 2023
Ο μυστηριώδης θερμοπίδακας του Oshamambe έχει ερμηνευτεί ως οιωνός από τους πιο θρησκευόμενους ντόπιους, αλλά το φαινόμενο πιθανότατα έχει επιστημονική εξήγηση. Το νερό που αναβλύζει από το έδαφος με εντυπωσιακή ταχύτητα έχει θερμοκρασία 20 βαθμούς Κελσίου, γκρίζο χρώμα και τα δείγματα που αναλύθηκαν από τους επιστήμονες περιέχουν ιζήματα. Όλοι αυτοί οι παράγοντες υποδηλώνουν ότι ο θερμοπίδακας τροφοδοτείται από μια θερμή πηγή κάτω από το ιερό Oshamambe.
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, πολλοί περίεργοι ταξιδιώτες συρρέουν στο Oshamambe για να δουν από κοντά το γκέιζερ. Είναι όντως ένα θέαμα που αξίζει να δείτε, καθώς η στήλη του νερού συνεχίζει να εκτοξεύεται πάνω από την κορυφή του δάσους στο οποίο εμφανίστηκε.
Ενώ ο θερμοπίδακας μπορεί να έχει γίνει πόλος έλξης για τους τουρίστες, ορισμένοι από τους ντόπιους στο Oshamambe τον θεωρούν ήδη ενοχλητικό. Ο συνεχής βρυχηθμός και η μυρωδιά του θείου στον αέρα σημαίνει ότι πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν πλέον να ανοίξουν τα παράθυρά τους, ενώ η αυξημένη υγρασία του περιβάλλοντος λόγω του νερού που εκτοξεύεται στον αέρα καθιστά αδύνατο το κρέμασμα των ρούχων.