Το χρονικό της τραγωδίας στα Τέμπη: Οι σοκαριστικές στιγμές, οι μαρτυρίες και όσα έγιναν μετά το δυστύχημα (vids)

Newsroom
Το χρονικό της τραγωδίας στα Τέμπη: Οι σοκαριστικές στιγμές, οι μαρτυρίες και όσα έγιναν μετά το δυστύχημα (vids)
Θρήνος σε όλη την χώρα για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, στο οποίο έχουν χάσει την ζωή τους δεκάδες άνθρωποι.

Μια τραγωδία βιώνει η χώρα από το βράδυ της Τρίτης (28/2), μετά την σύγκρουση δυο τρένων στα Τέμπη με δεκάδες νεκρούς, τραυματίες και αγνοούμενους. Το Gazzetta βρίσκεται στο σημείο και ενημερώνει για τις εξελίξεις.

Η σύγκρουση των τρένων

Συναγερμός σήμανε στις Αρχές λίγο μετά τις 23:00 το βράδυ της Τρίτης (28/2) λόγω σοβαρού ατυχήματος που σημειώθηκε με αμαξοστοιχίες έξω από τη Λάρισα.

Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν πως εμπορική αμαξοστοιχία συγκρούστηκε με επιβατική. Το ατύχημα έγινε στο ύψος του Ευαγγελισμού, κοντά στα Τέμπη.

Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της Αστυνομίας αλλά και της Πυροσβεστικής, προκειμένου να συνδράμουν στον απεγκλωβισμό των επιβατών.

Στην συνέχεια εκτιλύχθηκαν στιγμές σοκαριστικές. Οι πληροφορίες ανέφεραν πως υπάρχουν τραυματίες και εκφράστηκαν φόβοι για νεκρούς, που δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν.

Η ενημέρωση από την πυροσβεστική

Η πυροσβεστική με έκτακτες ενημερώσεις, επιβεβαίωσε την ύπαρξη νεκρών αλλά και τραυματιών και αγνοούμενων.

Ο αριθμός ανέβαινε δραματικά και μέχρι απόψε (1/3) έχουν επιβεβαιωθεί από την πυροσβεστική 38 νεκροί, ενώ από τους 72 νοσηλευόμενους επιβάτες, 15 πήραν εξιτήριο, ενώ 57 επιβάτες παραμένουν για νοσηλεία, εκ των οποίων 6 στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Συγκλονιστικές οι περιγραφές των επιζώντων αλλά και οι εικόνες μέσα και έξω από τα βαγόνια

Επιβάτης του τρένου είπε μπροστά στις κάμερες πως άκουσε συνομιλία μεταξύ μηχανοδηγού και υπεύθυνου εισιτηρίων όπου ειπώθηκε «πάμε και όπου βγει».

Ένας άλλος επιβάτης ανέφερε πως πηδούσαν από τα βαγόνια για να σωθούν, ενώ μια μητέρα με αγωνία περίμενε να δει την κόρη της που σώθηκε να βγαίνει από το λεωφορείο.

Οι εικόνες μέσα από τα βαγόνια που είδαν το φως της δημοσιότητας, προκαλούν ανατριχίλα, με τους επιβάτες να ψάχνουν για συνεπιβάτες τους και να φωνάζουν αν υπάρχει κανείς μέσα.

Τριήμερο εθνικό πένθος

Με απόφαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, κηρύχθηκε τριήμερο εθνικό πένθος για τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών. Τέθηκε σε ισχύ από σήμερα, 1η έως και την 3η Μαρτίου 2023 με μεσίστια έπαρση σημαίας σε όλα τα δημόσια κτήρια και αναστολή των δημοσίων εορταστικών εκδηλώσεων.

Σύλληψη σταθμάρχη-Στον ανακριτή την Πέμπτη (2/3)

Στον ανακριτή θα προσαχθεί αύριο (2/3) ο σταθμάρχης της Λάρισας ο οποίος είναι αντιμέτωπος με βαριές κατηγορίες, ενώ φέρεται ότι παραδέχθηκε το μοιραίο λάθος του. Επίσης, στον τόπο της τραγωδίας θα γίνει αυτοψία του δυστυχήματος από την Τροχαία της Λάρισας.

Ειδικότερα, ο σταθμάρχης της Λάρισας ο οποίος έχει συλληφθεί απολογούμενος στο στάδιο της προανάκρισης, φέρεται να παραδέχθηκε το μοιραίο λάθος του και το απέδωσε στην «κακιά ώρα».

Η παραίτηση του υπουργού μεταφορών Κώστα Καραμανλή

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη στο σημείο της τραγωδίας, όπως και ο υπουργός υποδομών και μεταφορών Κώστας Καραμανλής.

Μετά από λίγες ώρες, υπέβαλλε την παραίτησή του από την θέση του, ως «ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στη μνήμη των θυμάτων», όπως ανέφερε.

Το διάγγελμα του πρωθυπουργού

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε μήνυμα στους πολίτες μετά την τραγωδία με τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη.

Μάλιστα, έχει αποφασίσει την αναβολή του προγραμματισμένου για την Παρασκευή υπουργικού συμβουλίου, ενώ έχει κάνει δεκτή την παραίτηση του υπουργού Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή.

«Η στάση του τον τιμά, καθώς όλα δείχνουν πως το δράμα οφείλεται, δυστυχώς, κυρίως σε τραγικό ανθρώπινο λάθος. Θα δουλέψουμε ώστε αυτό το «ποτέ ξανά» που άκουσα στη Λάρισα να μην μείνει λόγος κενός», τόνισε μεταξύ άλλων στο διάγγελμά του.

O Γεραπετρίτης νέος υπουργός Μεταφορών, παραιτήθηκαν οι επικεφαλής ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης θα είναι ο νέος Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών μετά την παραίτηση του Κώστα Αχ. Καραμανλή μετά την τραγωδία στα Τέμπη. Επίσης, παραιτήθηκαν οι επικεφαλής ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ.

Το βίντεο ντοκουμέντο από την σύγκρουση

Η ΕΡΤ έδωσε σε δημοσιότητα ένα βίντεο από κάμερα ασφαλείας εργοστασίου της περιοχής που δείχνει τα δύο τρένα να συγκρούονται και όλα να καλύπτονται από φωτιά, με τις εικόνες να προκαλούν σοκ.

Οι διαμαρτυρίες έξω από τα γραφεία της Hellenic Train, οι ανακοινώσεις της εταιρείας και τα επεισόδια

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε έξω από τα γραφεία της Hellenic Train και διαμαρτυρήθηκε για την ασύλληπτη τραγωδία στα Τέμπη ζητώντας να αποδοθούν οι ευθύνες για να μην θρηνήσουμε κι άλλα θύματα στο μέλλον.

Η εταιρεία εξέδωσε ανακοίνωση το βράδυ της τραγωδίας αλλά και την επόμενη ημέρα, στην οποία εξέφρασε τα συλλυπητήριά της.

Ωστόσο σημειώθηκαν επεισόδια έξω από τα γραφεία της Hellenic Train, όπου συγκεντρώθηκε ο κόσμος αλλά και σε άλλα σημεία του κέντρου της Αθήνας, αλλά η κατάσταση εκτονώθηκε γρήγορα.

Τα λάθη και οι παραλείψεις

Οι εργαζόμενοι στα τρένα, μιλώντας στα ΜΜΕ ανέφεραν πως είχαν αναφέρει στους αρμόδιους τα προβλήματα στην ασφάλεια και μάλιστα έκαναν λόγο για σοβαρά θέματα που υπάρχουν εδώ και 20 χρόνια.