Η viral ανάρτηση που εξηγεί σε 312 λέξεις πως το «ανθρώπινο λάθος» δεν είναι η απάντηση για την τραγωδία στα Τέμπη

Newsroom
Η viral ανάρτηση που εξηγεί σε 312 λέξεις πως το «ανθρώπινο λάθος» δεν είναι η απάντηση για την τραγωδία στα Τέμπη
Ο Διευθύνων Σύμβουλος στην εταιρεία Agilis SA, Γρηγόρης Φαρμάκης εξήγησε γιατί δεν πρέπει να μείνουμε στο «ανθρώπινο λάθος» για την τραγωδία στα Τέμπτη.

Ο υπεύθυνος για την εθνική τραγωδία των Τεμπών είναι ο 59χρονος σταθμάρχης, ο οποίος έχει συλληφθεί από την Τετάρτη το μεσημέρι, όμως είναι μόνο αυτός; Όχι και το «γιατί» το εξηγεί σε 312 λέξεις, ο Γρηγόρης Φαρμάκης, με μία ανάρτησή του στο Facebook, η οποία έχει γίνει viral.

Τα όσα αναφέρει, φαίνεται πως βρίσκουν σύμφωνους αρκετούς πολίτες, κρίνοντας κανείς από τις 15.000 αντιδράσεις, τις 7.000 κοινοποιήσεις και τα 645 σχόλια...

Αναλυτικά η ανάρτηση, αναφέρει: «Στην επιστήμη μου και στην δουλειά μου απαγορεύεται από τους κανονισμούς να καταγράψεις το «τραγικό ανθρώπινο λάθος» ως αιτία ενός σοβαρού γεγονότος και να ξεμπερδεύεις. Είσαι υποχρεωμένος να ρωτήσεις ξανά και ξανά, γιατί δεν απετράπη το λάθος, γιατί δεν είχε γίνει αυτό που θα απέτρεπε την πιθανότητα ανθρώπινου λάθους, κοκ. Και για κάθε μια απάντηση που επικαλείται μια αιτία να ξαναρωτάς επίμονα γιατί συνέβη αυτή η αιτία και η αιτία της αιτίας. Οι γιαπωνέζοι μηχανικοί που είναι πρακτικοί μέσα στην εξαιρετική απλότητα τους, λένε ότι πρέπει να ρωτήσεις πέντε φορές ("five why's"), να σκάψεις δηλαδή τουλάχιστον πέντε επίπεδα πιο βαθειά κάθε μια αλυσίδα αιτιότητας που θα αναδύεται όσο ρωτάς, για να ανακαλύψεις τι πραγματικά φταίει. Λέγεται root cause analysis, ανάλυση ριζικών αιτίων, είναι τυπική επιστημονική μέθοδος που διδάσκεται στα πολυτεχνεία όλου του πλανήτη, και είναι υποχρεωτική από τους κανονισμούς, ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με ασφάλεια ανθρώπων.

Έτσι διαπιστώθηκε όταν έπεσαν τα δύο 737Max ότι η αιτία δεν ήταν το ανθρώπινο λάθος των πιλότων όπως ειπώθηκε αρχικά, ή μετά η δυσλειτουργία του συστήματος ευστάθειας, ή μετά «ανθρώπινο λάθος» των σχεδιαστών του συστήματος ευστάθειας, ή μετά «ανθρώπινο λάθος» των υπεύθυνων που βιάστηκαν να βγάλουν τα αεροπλάνα στον αέρα και πίεζαν τους σχεδιαστές να τελειώνουν κοκ. Κάθε ερώτηση οδηγούσε πιο βαθειά στις αλυσίδες της αιτιότητας μέχρι που έφτασαν στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Boeing και τις συνειδητές αποφάσεις του. Που δεν ήταν «ανθρώπινο λάθος». Δεν παραιτήθηκε από ευθιξία. Οδηγήθηκε σε παραίτηση γιατί είχε ουσιαστική ευθύνη.

 

Εδώ, ενώ τα πτώματα των θυμάτων είναι ακόμα ζεστά και οι μηχανικοί - εμπειρογνώμονες δεν έχουν ξεκινήσει καν την δουλειά τους, ειπώθηκε επισήμως και αρμοδίως ότι «όλα δείχνουν πως πρόκειται για τραγικό ανθρώπινο λάθος». Το οποίο στην επιστήμη μου και στην δουλειά μου, έχει την ίδια διαπιστωτική αξία με το να πεις ότι φταίει η κακιά μας η μοίρα και το ριζικό μας, ή το ότι οι πλανήτες ήταν ανάδρομοι».

Το βιογραφικό του

Ο Γρηγόρης Φαρμάκης γεννήθηκε το 1968. Σπούδασε Μηχανολόγος Μηχανικός στο ΕΜΠ, όπου ειδικεύτηκε στη διοίκηση επιχειρήσεων και στην πληροφορική. Ασχολήθηκε επαγγελματικά με την πληροφορική στην βιομηχανική παραγωγή, τόσο ακαδημαϊκά, ως ερευνητής στο ΕΜΠ, όσο και στην πράξη, ως ελεύθερος επαγγελματίας. Το 1998, ξεκίνησε με άλλους συνεργάτες μία καινοτομική, εξαγωγική εταιρεία επιστήμης και τεχνολογίας, την Agilis ΑΕ, η οποία αναπτύχθηκε γρήγορα, αποκλειστικά έξω από τα ελληνικά σύνορα, αναλαμβάνοντας σημαντικά και απαιτητικά έργα πληροφορικής και στατιστικής σε μεγάλους διεθνείς οργανισμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κερδίζοντας διεθνή καταξίωση. Σήμερα είναι Διευθύνων Σύμβουλος και από τους κύριους μετόχους της, αλλά δεν έπαψε ποτέ να σχεδιάζει και να δημιουργεί λύσεις μαζί με τους συνεργάτες του. Είναι μαχητικά φιλελεύθερος και συμμετέχει ενεργά στην δημόσια συζήτηση, αρθρογραφώντας ή ως ομιλητής.