«Το αεροπλάνο που εξαφανίστηκε»: H νέα σειρά του Netflix που δεν πρέπει να δεις, αν φοβάσαι τις πτήσεις

«Το αεροπλάνο που εξαφανίστηκε»: H νέα σειρά του Netflix που δεν πρέπει να δεις, αν φοβάσαι τις πτήσεις
H νέα σειρά που προσγειώθηκε στο Netflix φέρνει στην επιφάνεια τις τρεις πιο τρελές θεωρίες για την τύχη του αεροπλάνου των Μαλαισιανών αερογραμμών, που εξαφανίστηκε πριν εννιά χρόνια.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 8ης Μαρτίου 2014, ο πιλότος Zaharie Ahmad Shah απογειώθηκε με την πτήση MH370 της Malaysia Airlines λίγο πριν από τις 12:45 π.μ. τοπική ώρα. Όλα έμοιαζαν φυσιολογικά για το ταξίδι του Boeing 777 από την Κουάλα Λουμπούρ προς το Πεκίνο της Κίνας, καθώς το αεροπλάνο ετοιμαζόταν να εγκαταλείψει τον εναέριο χώρο της Μαλαισίας και να πετάξει προς το Βιετνάμ μέσω της Θάλασσας της Νότιας Κίνας.

«Καλό βράδυ, Malaysia 370», λέει ο Shah στους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, καθώς με τη σειρά τους ετοιμάζονται να μεταβιβάσουν τα καθήκοντα επικοινωνίας στους συναδέλφους τους στο Βιετνάμ. Αυτά ήταν τα τελευταία λόγια που ακούστηκαν ποτέ από κάποιον από τους 239 επιβαίνοντες στην πτήση MH370, η οποία έχασε μυστηριωδώς κάθε επαφή με τα ραντάρ μόλις ενάμιση λεπτό αργότερα.

Η πτήση εξαφανίστηκε χωρίς κάνενα ίχνος και μέχρι σήμερα το τι πραγματικά συνέβη στον αέρα παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια στην ιστορία των αερομεταφορών. Εννιά χρόνια αργότερα, μια νέα ντοκιμαντέρ του Netflix με τίτλο «MH370: Το αεροπλάνο που εξαφανίστηκε», εξετάζει διάφορες θεωρίες για το τι συνέβη εκείνη τη νύχτα.

 

«Το αεροπλάνο είχε απόθεμα καυσίμων για περίπου επτά ώρες, υποστηρίζει ο Fuad Sharuji, πρώην διευθυντής κρίσεων της Malaysia Airlines, σε αρχειακό υλικό. Παρόλο που το MH370 είχε χάσει όλες τις επικοινωνίες μέσω ραντάρ, το αεροπλάνο εξακολουθούσε να επικοινωνεί ηλεκτρονικά με έναν δορυφόρο που διαχειρίζεται η βρετανική εταιρεία Inmarsat.

«Κάθε ώρα, το σύστημα Inmarsat έλεγχε ότι το δορυφορικό τερματικό στο αεροσκάφος ανταποκρινόταν. Αυτά τα pings συνεχίζονταν μέχρι και έξι ώρες μετά την τελευταία επαφή», αναφέρει στο ντοκιμαντέρ του Netflix ο εκπρόσωπος της Inmarsat Mark Dickinson.

Πού βρισκόταν, όμως, όλες αυτές τις ώρες το αεροσκάφος με τους 239 επιβαίνοντες; Ποια ήταν η κατάληξή του και γιατί δεν βρέθηκε ποτέ; Σύμφωνα με το Netflix υπάρχουν τρεις επικρατέστερες θεωρίες για το τι πραγματικά συνέβη: αεροπειρατία, αποστολή αυτοκτονίας του πιλότο ή κάποια μυστηριώδης αναχαίτιση. H σειρά είναι γεμάτη με στοιχεία και αποκαλύψεις, ωστόσο αν είσαι από αυτούς που φοβούνται τα αεροπλάνα και τις πτήσεις, καλύτερα να μείνεις μακριά.