Στο πόδι τα Γρεβενά για το πενθήμερο ιρλανδικό φεστιβάλ της Ημέρας του Αγίου Πατρικίου (vid)

Newsroom
 Στο πόδι τα Γρεβενά για το πενθήμερο ιρλανδικό φεστιβάλ της Ημέρας του Αγίου Πατρικίου (vid)
Στο πόδι η πόλη των Γρεβενών για το πενθήμερο ιρλανδικό φεστιβάλ της Ημέρας του Αγίου Πατρικίου (vid)

Τα Γρεβενά αγαπούν την Ιρλανδία και γιορτάζουν για 8η χρονιά τον εθνικό της προστάτη Άγιο Πατρίκιο. Το πενθήμερο Φεστιβάλ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και όλη η όλη είναι στο πόδι με μουσική, χορό και έξτρα εκδηλώσεις. Σύμφωνα με το voria.gr, ξεκινάει απόψε (19/3) το βράδυ και οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν το βράδυ της Δευτέρας 20 Μαρτίου.

Παραδοσιακή μουσική, σεμινάρια παραδοσιακού ιρλανδικού τραγουδιού και χορού, γαστρονομία, βραδιά λογοτεχνίας, κινηματογράφος, ομιλίες και παρουσιάσεις ιρλανδικής λαογραφίας, είναι οι πτυχές του ιρλανδικού πολιτισμού στις οποίες μπορούν να γνωρίσουν όσοι θα συμμετέχουν στα δρώμενα της γιορτής.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα διοργανώνεται έκθεση τέχνης αφιερωμένη στο Βιβλίο των Κέλλς (BOOK of Kells) του 9ου μ.Χ. αιώνα, που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα και αρχαιότερα κειμήλια καλλιγραφίας και εικογράφησης του κόσμου και σαφώς του δυτικού πολιτισμού. Για την ακρίβεια είναι ένα εικονογραφημένο χειρόγραφο Ευαγγελίου στα λατινικά. Το Βιβλίο των Κελλς έχει μείνει στην ιστορία καθώς ξεπερνά σε λεπτομέρεια και πολυπλοκότητα τα σχέδια άλλων βιβλίων παρόμοιας τεχνοτροπίας εκείνων των εποχών. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν το Σάββατο 18 Μαρτίου στις 11 π.μ. και θα παραμείνει έως και την 25η Μαρτίου 2023.

 

Το Πανεπιστήμιο Trinity του Δουβλίνου έδωσε την άδεια ώστε να συμβεί πρώτη φορά στα ελληνικά δρώμενα σχετική έκθεση, η οποία γίνεται με τη συνδιοργάνωση της Ιεράς Μητροπόλεως Γρεβενών και θα λάβει χώρα στο Πνευματικό της Κέντρο.

Στη φετινή διοργάνωση γίνονται σεμινάρια ιρλανδικού τραγουδιού και χορού. Το σεμινάριο τραγουδιού θα διεξαχθεί με τη συνδιοργάνωση του Συνδέσμου Γραμμάτων & Τεχνών Π.Ε. Γρεβενών και τη χορωδία Λίγεια. Στην μαγεία του ιρλανδικού τραγουδιού (sean-nos) θα μυήσει το κοινό η καταξιωμένη εθνομουσικολόγος Λαμπρινή Astid Γιώτη Andersson.

Το σεμινάριο χορού διεξάγεται με τη συνδιοργάνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Γρεβενών Πίνδος και τα μαθήματα θα αναλάβει ο χοροδιδάσκαλος Γεράσιμος (Jerry) Μοσχονάς. Έχει τεράστια εμπειρία στους ιρλανδικούς και σκωτσέζικους χορούς τους οποίους διδάχθηκε δίπλα σε μεγάλους δασκάλους του είδους στη Νέα Υόρκη.