Επιβιώνει η κυβέρνηση στη Γαλλία: Απορρίφθηκε η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης

Newsroom
Επιβιώνει η κυβέρνηση στη Γαλλία: Απορρίφθηκε η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης
Η γαλλική Εθνοσυνέλευση καταψήφισε σήμερα (20/3) το βράδυ οριακά την πρώτη από τις δύο προτάσεις μομφής κατά της γαλλικής κυβέρνησης για το σχέδιο μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού της συστήματος.

Η γαλλική Εθνοσυνέλευση καταψήφισε σήμερα (20/3) το βράδυ οριακά την πρώτη από τις δύο προτάσεις μομφής κατά της γαλλικής κυβέρνησης για το σχέδιο μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού της συστήματος. Πρόκειται για την πρόταση μομφής που θα μπορούσε να συγκεντρώσει τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων.

Αυτή η πρώτη πρόταση συγκέντρωσε 278 ψήφους από τις 287 ψήφους που απαιτούνται για την πτώση της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, κέρδισε την υποστήριξη πολιτικών από το αριστερό Nupes, καθώς και των ακροδεξιών της Μαρίν Λεπέν, κάποιων ανεξάρτητων και ορισμένων βουλευτών από τη δεξιά Les Républicains.

Όπως αναμενόταν, ούτε η δεύτερη πρόταση μομφής, που κατατέθηκε από το ακροδεξιό κόμμα της Λεπέν, Εθνικός Συναγερμός (RN), πέρασε. Οι συζητήσεις για τις δύο αυτές προτάσεις μομφής διεξήχθησαν σήμερα το απόγευμα σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, που σημαδεύτηκε από βουλευτές που αποχώρησαν πολλές φορές από την αίθουσα συνεδριάσεων της Ολομέλειας.

Με το τέλος των ψηφοφοριών η αστυνομία στο Παρίσι έκανε χρήση δακρυγόνων κατά διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί για να διαμαρτυρηθούν για τη μεταρρύθμιση.

 

Πλέον, η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, την οποία επιθυμεί ο Εμανουέλ Μακρόν, θεωρήθηκε πλέον οριστικά εγκριθείσα από τη Βουλή, πριν από τη δημοσίευση του νόμου.

Αυτό σημαίνει πως η ελάχιστη γενική ηλικία συνταξιοδότησης θα αυξηθεί από τα 62 στα 64 έτη, ορισμένοι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα θα χάσουν προνόμια και θα υπάρξει ταχεία αύξηση του αριθμού των ετών εργασίας που απαιτούνται για να πληρούν τις προϋποθέσεις για πλήρη σύνταξη.

Ωστόσο, οι εντάσεις είναι πιθανό να συνεχιστούν στους δρόμους τις επόμενες ημέρες, με μεγάλες απεργίες και διαμαρτυρίες να έχουν προγραμματιστεί για την Πέμπτη (23/3). Ο Μακρόν δέχεται τώρα πιέσεις να απευθυνθεί στους πολίτες και να διευκρινίσει πώς σκοπεύει να συνεχίσει να εργάζεται η κυβέρνηση και αν θα μπορούσε να υπάρξει ανασχηματισμός.