Κυριάκος Μητσοτάκης: «Θα πάρει καιρό να αισθανθούμε ασφαλείς ξανά στο τρένο, οι εκλογές θα γίνουν τον Μάιο» (vid)
- «Πρώτο μας μέλημα εκείνη την ώρα ήταν να σωθούν ζωές»
- «Θα πάρει καιρό να αισθανθούμε ασφαλείς ξανά στο τρένο»
- «Οι εκλογές θα γίνουν το Μάιο, όχι τον Ιούλιο»
- «Δεν σκέφτηκα να παραιτηθώ. Θα με κρίνει ο λαός στις κάλπες»
Την πρώτη του συνέντευξη μετά το δυστύχημα στα Τέμπη έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκπομπή «Πρωταγωνιστές» του Σταύρου Θεοδωράκη, στον Alpha. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε αρχικά στην τραγωδία των Τεμπών με τη σύγκρουση των δύο τρένων που στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους.
«Ήταν η στιγμή που η χώρα ήρθε αντιμέτωπη με διαχρονικές αμαρτίες. Μια τραγωδία που δεν έπρεπε ποτέ να είχε συμβεί. Το 2023 δύο τρένα να κινούνται στην ίδια γραμμή μετωπικά και κανείς να μην το έχει αντιληφθεί. Πιστεύω ότι όλοι οι πολίτες μέσα στον θυμό και την οργή τους πως συμπυκνώνονται παθογένειες πολλών ετών».
Τόνισε δε πως μετά από 4 χρόνια στην πολιτική ηγεσία του τόπου «κάνει τη δική μου προσωπική ευθύνη ακόμη πιο βαριά». Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός απάντησε σε ερωτήσεις που έκαναν επιβάτες της μοιραίας αμαξοστοιχίας και κατάφεραν να επιβιώσουν.
Η Ευδοκία Τσαγκλή τον ρώτησε, αν ήμουν κόρη σας και σας έλεγα ότι φοβάμαι και θέλω να φύγω από τη χώρα τι θα μου απαντούσατε; «Καταλαβαίνω ότι φοβάται, θα της έλεγα ότι πρέπει να επιμείνει και να βάλει και αυτή πλάτη για να αλλάξει η χώρα».
Τόνισε στη συνέχεια, πως ακούει τα συνθήματα στις πορείες για την τραγωδία: «Εγώ τα άκουσα, θυμάμαι πως ο Άγγελος είπε πως διαδηλώνει ως περήφανος Έλληνας. Είπε πως πρέπει να αλλάξουν όλα στη χώρα αλλά και να αλλάξουμε όλοι εμείς. Όχι μόνο η ηγεσία. Τα συνθήματα των νέων παιδιών εγώ τα άκουσα. Και τα άκουσαν και άλλοι».
«Πρώτο μας μέλημα εκείνη την ώρα ήταν να σωθούν ζωές»
Για την λειτουργία του κράτους μετά το δυστύχημα τόνισε πως, «Αναδείχθηκε η ικανότητα του κρατικού μηχανισμού και μιλώ για την ΕΜΑΚ, τα ασθενοφόρα και το νοσοκομείο της Λάρισας. Τα παιδιά που ήταν στα πρώτα βαγόνια θα πρέπει να το διαχειριστούν φυσικά με την υποστήριξή μας αλλά πρώτο μας μέλημα ήταν εκείνη την ώρα να σωθούν ζωές». Ξεκαθάρισε δε ότι δεν υπήρχε τίποτα ύποπτο που μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία που συγκρούστηκε με το Intercity 62.
«Θα πάρει καιρό να αισθανθούμε ασφαλείς ξανά στο τρένο»
Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι «Θα πάρει καιρό για να αισθανθούμε ασφαλείς μπαίνοντας ξανά στο τρένο. Θα μπορούσε να συμβεί σε όλους μας, ο καθένας μπορούσε να δει τον εαυτό του μέσα στους επιβάτες» είπε και τόνισε πως η κόρη του έχει κάνει το συγκεκριμένο δρομολόγιο πολλές φορές. Δεν αρνήθηκε μάλιστα ότι οι πολιτικοί δεν μπαίνουν συχνά στα τρένα, ενώ σημείωσε ότι «δυστυχώς το τρένο έμεινε πίσω και ήταν παραγκωνισμένο».
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε όλοι θέλουμε να μάθουμε την αλήθεια: «Θα φροντίσω να πάρουμε ένα μεγάλο προβολέα και να ρίξουμε άπλετο φως, ακριβώς στο τι έγινε. Όχι μόνο το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου στο σταθμό της Λάρισας. Αυτό νομίζω ότι λίγο-πολύ το έχουμε καταλάβει, αλλά πώς φτάσαμε μέχρι εδώ».
«Ευθύνες λοιπόν. Τις ερευνά η Δικαιοσύνη, αλλά πρέπει να ψάξουμε κιόλας πώς φτάσαμε σε εκείνο το βράδυ. Διότι στο απλό ερώτημα το οποίο έχουν οι Έλληνες πολίτες, "Μα δε γίνεται να φταίει μόνο ένας σταθμάρχης", η απάντησή μου είναι κατηγορηματική: Προφανώς και έγιναν μια σειρά από ανθρώπινα λάθη, αλλά εάν τα πράγματα στα τρένα ήταν διαφορετικά, αν ενδεχομένως είχαμε διαφορετική εκπαίδευση, εάν είχαμε φροντίσει να ολοκληρώσουμε την περιβόητη σύμβαση 717, είναι πολύ πιθανό το ατύχημα αυτό να μην είχε συμβεί. 'Αρα, πρέπει να ψάξουμε σε δύο διαφορετικά πεδία ερευνών. Με ρωτήσατε όμως για τις διοικήσεις. Οι διοικήσεις ήδη έχουν απομακρυνθεί, όπως έφυγε και ο ίδιος ο υπουργός» είπε.
«Οι εκλογές θα γίνουν το Μάιο, όχι τον Ιούλιο»
Το Μάιο έδειξε ως μήνα διεξαγωγής των εκλογών ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη μετά τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη, στην οποία επανέφερε το αφήγημα περί διαχρονικών παθογενειών του δημοσίου, δηλώνοντας μεταξύ άλλων ότι ο ίδιος βρέθηκε απέναντι στο κομματικό κράτος.
«Μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητος ότι οι εκλογές θα γίνουν το Μάιο. Δεν θα γίνουν τον Ιούλιο. Και δεν θα γίνουν, θα ήταν και αδιανόητο να λέγαμε ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Ιούλιο, διότι μπορεί να χρειαστεί δεύτερη κάλπη. Πολύ πιθανό. Και δεν θα πάμε να κάνουμε εκλογές τον Αύγουστο. Και φυσικά έχουμε και την περίοδο των Πανελληνίων, την οποία πρέπει να προστατεύσουμε ως "κόρη οφθαλμού"», δήλωσε ειδικότερα ο κ. Μητσοτάκης. Κάλεσε μάλιστα αυτούς που υπερασπίζονται την κάλπη της απλής αναλογικής «να μας πουν από τώρα με ποιους θέλουν να κυβερνήσουν».
«Δεν σκέφτηκα να παραιτηθώ. Θα με κρίνει ο λαός στις κάλπες»
Ερωτηθείς εάν σκέφτηκε να παραιτηθεί μετά το τραγικό δυστύχημα, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Όχι. Δεν έχω μάθει να τα παρατάω στις δυσκολίες και γιατί οι πολιτικοί τελικά κρίνονται από τον λαό και σίγουρα όταν έρχεται η ώρα της κρίσης υπάρχει ένα συνολικό ισοζύγιο. Και οι πολίτες θα μας χρεώσουν το γεγονός ότι δε μπορέσαμε να εξασφαλίσουμε ότι τα τρένα μας είναι ασφαλή στο βαθμό που εκείνοι θα κρίνουν».
Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι ο Κώστας Καραμανλής αμέσως μετά όχι απλά έθεσε στη διάθεσή του την παραίτησή του με τον τυπικό τρόπο, αλλά παραιτήθηκε. «Αμέσως και αυτό τον τιμά. Θα μου πείτε «αυτονόητο»; Ναι. Αλλά πόσες φορές το έχουμε δει;», σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:
«Ας το αναγνωρίσουμε τουλάχιστον αυτό. Και βέβαια ο κ. Καραμανλής πήγε χθες στην Βουλή, μίλησε, παρουσίασε την άποψή του θεσμικά ως όφειλε. Θα κριθεί κι αυτό. Τώρα το ζήτημα των ψηφοδελτίων επιτρέψτε μου να το συζητήσω μαζί του, όταν έρθει η ώρα».
Ο πρωθυπουργός ανέφερε μάλιστα ότι ενδεχομένως σε ένα Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, το μεγαλύτερο βάρος να πέφτει σε υποδομές και οι μεταφορές ενδεχομένως ο «φτωχός συγγενής», δηλώνοντας ότι: «Μία από τις σκέψεις που πρέπει να εξετάσουμε είναι αν πρέπει να ξανά-δημιουργήσουμε ένα αυτόνομο Υπουργείο Μεταφορών και να σπάσει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στα δύο. Είναι κάτι το οποίο σαφέστατα και το σκέφτομαι και το εξετάζουμε».
Δήλωσε επίσης ότι την επόμενη τετραετία σκοπεύει να προχωρήσει σε αναθεώρηση του Συντάγματος, ώστε να προχωρήσει η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.
«Είναι στη πρόθεσή μου να εκκινήσουμε και πάλι τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης στην επόμενη Βουλή, η οποία θα είναι προτείνουσα Βουλή για να κάνουμε σημαντικές αλλαγές στο Σύνταγμα. Όπου δυστυχώς την τελευταία φορά δεν προφτάσαμε να κάνουμε, και σε αυτές προφανώς συμπεριλαμβάνεται και επιτέλους η αλλαγή του άρθρου 16 για τα πανεπιστήμιά μας, αλλά όχι μόνο. Υπάρχουν ζητήματα που αφορούν το ίδιο το πολιτικό σύστημα, και το πώς μπορούμε να παρέμβουμε ενδεχομένως και στον εκλογικό νόμο και στην διάρθρωση της εξουσίας. Ένα πράγμα στο οποίο θα επιμείνω παρότι έχει λοιδορηθεί πολύ κι έχει δεχτεί κριτική, είναι σε αυτό το οποίο αποκαλούμε "επιτελικό κράτος"», ανέφερε ειδικότερα ο πρωθυπουργός.