Τυφλός ασθενής στην Ιταλία είδε για πρώτη φορά μέσω αυτομεταμόσχευσης

Newsroom
Τυφλός ασθενής στην Ιταλία είδε για πρώτη φορά μέσω αυτομεταμόσχευσης
Στο νοσοκομείο Μολινέτε του Τορίνο τυφλός ασθενής επανέκτησε την όραση του από το ένα μάτι χάρη σε μια πρωτοποριακή μέθοδο αυτομεταμόσχευσης.

Στο νοσοκομείο Μολινέτε του Τορίνο τυφλός ασθενής επανέκτησε την όραση του από το ένα μάτι χάρη σε μια πρωτοποριακή μέθοδο αυτομεταμόσχευσης. Η περίπτωση του τυφλού ασθενούς στην Ιταλία είναι η πρώτη χειρουργική επέμβαση τέτοιου είδους που πραγματοποιήθηκε στον κόσμο.

Χάρη σε αυτομεταμόσχευση του συνόλου της επιφάνειας του ματιού (συμπεριλαμβανομένου του κερατοειδούς, μέρους του σκληρού χιτώνα και του επιπεφυκότα), ο τυφλός ασθενής μπόρεσε να ξαναποκτήσει μερικώς την όρασή του.

Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο Λε Μολινέτε του Τορίνο. Ο ασθενής είναι 83 ετών και είχε χάσει την όραση από το αριστερό μάτι πριν από 30 χρόνια, λόγω προβλήματος στον αμφιβληστροειδή. Πριν δέκα χρόνια είχε επίσης τυφλωθεί από το δεξί μάτι εξαιτίας σπάνιας ασθένειας.

Χρήση υλικού από το ένα μάτι στο άλλο

Η αυτομεταμόσχευση κατέστη δυνατή χάρη στην χρήση υλικού από το αριστερό μάτι, «το οποίο παρουσίαζε λειτουργικά προβλήματα, αλλά είχε διατηρήσει υγιή επιφάνεια», όπως εξήγησαν οι ειδικοί. Η επέμβαση διήρκεσε τέσσερις ώρες και, μετά την πάροδο δυο εβδομάδων, ο ασθενής αναγνωρίζει πρόσωπα και αντικείμενα και κινείται με αυτονομία, αναφέρει ο ιταλικός Τύπος.

 

Οι γιατροί, με επικεφαλής τους καθηγητές Μικέλε Ρειμπάλντι , διευθυντή της Πανεπιστημιακής Οφθαλμολογικής Κλινικής του Μολινέτε και Βιτσέντζο Σαρνίκολα (από τους κορυφαίους ειδικούς στον κόσμο της χειρουργικής του κερατοειδούς), ξεκίνησαν καταφέρνοντας να κάνουν αυτομεταμόσχευση ολόκληρης της οφθαλμικής επιφάνειας, που ελήφθη από το αριστερό μάτι (μη ανακτήσιμο πλέον), δηλαδή ολόκληρου του κερατοειδούς και του επιπεφυκότα και ενός κομματιού σκληρού χιτώνα.

«Λόγω προβλημάτων του αμφιβληστροειδούς, ο ασθενής είχε χάσει ανεπανόρθωτα τη λειτουργικότητα του αριστερού του ματιού, ενώ το δεξί μάτι διατηρούσε δυνατότητες αποκατάστασης, οι οποίες όμως είχαν αποδειχθεί μάταιες με τις παραδοσιακές μεταμοσχεύσεις» δήλωσε ο Ρειμπάλντι. «Αποφασίσαμε να συνεργαστούμε με τον καθηγητή Σαρνίκολα επειδή είναι γνωστός σε όλο τον κόσμο για το γεγονός ότι έχει προτείνει και εφαρμόσει εναλλακτικές τεχνικές έναντι των παραδοσιακών μεταμοσχεύσεων», συμπλήρωσε.

Ο ίδιος ο Σαρνίκολα υπογράμμισε από την πλευρά του ότι «η πραγματική καινοτομία συνίσταται στην επέκταση της μεταμόσχευσης κερατοειδούς σε ολόκληρη την οφθαλμική επιφάνεια, στους συζευκτικούς-σκληροειδείς ιστούς, οι οποίοι παίζουν θεμελιώδη ρόλο για την επιτυχία της μεταμόσχευσης σε συγκεκριμένες συνθήκες, όπως στην περίπτωση του ασθενούς μας. Ταυτόχρονα, ο αριστερός οφθαλμός ανακατασκευάστηκε με ιστό δότη μόνο για αισθητικούς σκοπούς».

Οι δύο γιατροί κατέληξαν λέγοντας ότι, «η επέμβαση ήταν εξαιρετική και ο ασθενής, σήμερα μετά από δύο εβδομάδες, έχει ανακτήσει την όρασή του και κινείται με αυτονομία. Είμαστε ενθουσιασμένοι και αναμένουμε η επιτυχία της μεταμόσχευσης να διαρκέσει στο δεξιό μάτι, επειδή έχει ανακατασκευαστεί με ιστό του ίδιου του ασθενούς και επομένως είναι δυνητικά προστατευμένο από τα προβλήματα απόρριψης που έχουν επηρεάσει προηγούμενες μεταμοσχεύσεις».