Πληροφορίες για Έλληνες τραυματίες στο Σουδάν: Σύσταση του ΥΠΕΞ στους πολίτες να αποφεύγουν ταξίδια εκεί
Χάος επικρατεί στο Σουδάν, όπου έχει ξεσπάσει ένας εμφύλιος πόλεμος. Στην πρωτεύουσα Χαρτούμ, μαίνονται οι βίαιες συγκρούσεις μεταξύ του σουδανικού στρατού και των παραστρατιωτικών ενώ υπάρχουν πληροφορίες για θύματα μεταξύ των αμάχων. Την έντονη ανησυχία της εκφράζει η Δύση αλλά και το Κρεμλίνο.
Δύο Έλληνες τραυματίστηκαν στο Χαρτούμ από ρουκέτα που έπεσε κοντά στην εκκλησία μετά το τέλος της Αναστάσιμης λειτουργίας ανέφερε σε αποκλειστική επικοινωνία με την ΕΡΤ, ο μητροπολίτης Νουβίας Σάββας. Ο επίτιμος πρόξενος της Ελλάδας στο Σουδάν, λέει ότι δεν μπορεί κανείς να κυκλοφορήσει έξω, καθώς υπάρχουν οι αδέσποτες σφαίρες.
H δήλωση του ΥΠΕΞ
«Το Υπουργείο Εξωτερικών λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση ασφαλείας στο Σουδάν, συνιστά στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν τα μη απολύτως αναγκαία ταξίδια στη χώρα αυτή.
Παράλληλα συνιστάται στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται ήδη εκεί να ενημερώνονται τακτικά για τις εξελίξεις, να αποφεύγουν περιττές μετακινήσεις και να τηρούν τα μέγιστα δυνατά μέτρα ασφαλείας.
Η Ελλάδα δεν διαθέτει διπλωματική Αρχή στο Σουδάν, αρμόδια είναι η Πρεσβεία μας στο Κάιρο (τηλέφωνα επικοινωνίας (00202) 27955915, (00202) 27959443, (00202)27951074 και τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης 00201 220940119).
Εκτός ελέγχου μοιάζει να είναι η κατάσταση στο Σουδάν, με τις συγκρούσεις RSF και στρατού, την ώρα που οι τελευταίες πληροφορίες μεταφέρουν πως γίνονται μάχες ακόμα και μέσα στο κτήριο της κρατικής τηλεόρασης της χώρας».
Άμαχοι νεκροί από την έκρηξη βίας
Τουλάχιστον τρεις άμαχοι είναι νεκροί από τις συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) στο Σουδάν, όπως ανακοίνωσε ιατρική οργάνωση.
Το απόλυτο χάος επικρατεί στο Χαρτούμ την πρωτεύουσα του Σουδάν, καθώς η πανίσχυρη παραστρατιωτική ομάδα RSF (Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης) συγκρούεται με τον στρατό της χώρας και έχει καταλάβει σημαντικά κυβερνητικά κτήρια, σε μία κλιμάκωση της πολεμικής διαμάχης για την εξουσία της χώρας, ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη συνομιλίες υπό ένα μεταβατικό σχέδιο που θα μπορούσε να οδηγήσει στη διεξαγωγή εκλογών.
Οι δυνάμεις RSF υποστήριξαν ότι έχουν τον έλεγχο του προεδρικού μεγάρου, της κατοικίας του αρχηγού του στρατού, στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ αλ Μπουρχάν, αλλά και του διεθνούς αεροδρομίου στο Χαρτούμ. Επίσης, υπό τον έλεγχο τους βρίσκονται άλλα δυο αεροδρόμια στην πόλη Μερόβε στα βόρεια της χώρας, αλλά και του αεροδρομίου της πόλης Ελ Ομπέιντ που βρίσκεται στο Νότιο Σουδάν.
Πηγή φωτογραφίας: ΑΠΕ