Πρωτοφανής ανακάλυψη: Ερευνητές βρήκαν μυστηριώδες πλάσμα με 24 μάτια (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
Πρωτοφανής ανακάλυψη: Ερευνητές βρήκαν μυστηριώδες πλάσμα με 24 μάτια (vid)
Το πλάσμα ανακαλύφθηκε από ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου της Κίνας που εξερευνούσε ένα απομακρυσμένο τμήμα του Ειρηνικού Ωκεανού.

Οι επιστήμονες έκαναν μια εκπληκτική ανακάλυψη σε μια μικρή λίμνη σε ένα απομακρυσμένο μέρος του κόσμου. Ένα άκρως δηλητηριώδες θαλάσσιο πλάσμα με 24 μάτια που δεν είχε παρατηρηθεί ποτέ πριν.

Το πλάσμα ανακαλύφθηκε από ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου της Κίνας που εξερευνούσε ένα απομακρυσμένο τμήμα του Ειρηνικού Ωκεανού. Η ομάδα βρισκόταν σε αποστολή να μελετήσει τη βιοποικιλότητα της περιοχής, όταν έπεσαν πάνω στο ασυνήθιστο πλάσμα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το πλάσμα είναι ένα είδος θαλάσσιας ανεμώνης και πιστεύεται ότι είναι το πρώτο του είδους του που βρέθηκε σε μια τόσο μικρή θαλάσσια περιοχή. Η ανεμώνη έχει μήκος περίπου 30 εκατοστά και έχει έντονο μπλε χρώμα με πολλαπλά πλοκάμια που περιβάλλουν το σώμα της.

Αυτό που κάνει αυτή την ανεμώνη ιδιαίτερα μοναδική είναι το γεγονός ότι διαθέτει 24 μάτια, τα οποία είναι τοποθετημένα σε κυκλικό μοτίβο γύρω από το σώμα της. Κάθε μάτι είναι ικανό να ανιχνεύει το φως και την κίνηση, καθιστώντας το πλάσμα ειδικό στην ανίχνευση θηραμάτων και θηρευτών.

Εκτός από την εντυπωσιακή της όραση, η ανεμώνη είναι επίσης εξαιρετικά δηλητηριώδης. Τα πλοκάμια της είναι εξοπλισμένα με τσιμπήματα που μπορούν να παραλύσουν μικρά ψάρια και άλλους θαλάσσιους οργανισμούς, επιτρέποντας στην ανεμώνη να συλλάβει και να καταναλώσει τη λεία της.

Παρά το μικρό της μέγεθος και το σχετικά άγνωστο καθεστώς της, η ανακάλυψη αυτού του πλάσματος είναι σημαντική για διάφορους λόγους. Πρώτα απ' όλα, συμβάλλει στην κατανόηση της απίστευτης ποικιλίας της ζωής που υπάρχει στους ωκεανούς μας, ιδίως σε απομακρυσμένες και ελάχιστα εξερευνημένες περιοχές.

Επιπλέον, η ανακάλυψη αυτού του πλάσματος θα μπορούσε να έχει σημαντικές συνέπειες για την ιατρική και την τεχνολογία. Πολλοί θαλάσσιοι οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένων των ανεμώνων, παράγουν ενώσεις που έχουν πιθανές εφαρμογές στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων και άλλων προϊόντων.