Ο λόγος που πρέπει οπωσδήποτε να σταματήσεις να χρησιμοποιείς το κινητό σου στο μπάνιο
Είναι γεγονός πως οι περισσότεροι από εμάς δεν μπορούμε να σταθούμε πουθενά χωρίς το κινητό μας τηλέφωνο. Έτσι, είναι αρκετά σύνηθες να πηγαίνουμε στο μπάνιο μαζί με το smartphone μας, προκειμένου να παίξουμε κάποιο παιχνίδι, να δούμε ένα βίντεο ή να ακούσουμε μουσική.
Ωστόσο, αυτή η εξάρτηση από τις κινητές μας συσκευές μπορεί να αποβεί μοιραία για την υγεία μας, σύμφωνα με τους ειδικούς. Παρόλο που ο κίνδυνος μικροβιακής μόλυνσης μέσω κινητών τηλεφώνων είναι σχετικά σπάνιος, η αλήθεια είναι πως υπάρχει. Εκατομμύρια βακτήρια μπορούν να προσκολληθούν στο τηλέφωνο και να εξαπλωθούν όπου αγγίζουμε, καθώς τα χέρια μας μαζεύουν συνεχώς ιούς και αποτελούν δίοδο μόλυνσης.
Σύμφωνα με την ομάδα ιατρικής του Βασιλικού Νοσοκομείου της Μελβούρνης, είναι πολύ επικίνδυνο να χρησιμοποιούμε τη συσκευή ενώ βρισκόμαστε στην τουαλέτα, καθώς με αυτόν τον τρόπο “παίζουμε” με την υγεία μας. Βλέπεις, στην καθημερινή μας ζωή, τρώμε με το κινητό μας τηλέφωνο στο τραπέζι, το δίνουμε στα παιδιά μας για να παίξουν, ενώ το ακουμπάμε σε πλήθος επιφανειών, πολλές από τις οποίες είναι βρώμικες. Έτσι, σε μέρη όπως το μπάνιο που είναι επιρρεπή στα μικρόβια, καλό θα ήταν να αποφεύγεις να έχεις μαζί σου το smartphone σου. Ή τουλάχιστον αν το κάνεις, να το καθαρίσεις πριν το ακουμπήσεις ξανά στο πρόσωπό σου.
Στην πραγματικότητα, αρκετές μελέτες σχετικά με τον μικροβιολογικό αποικισμό των κινητών τηλεφώνων δείχνουν ότι μπορούν να μολυνθούν με διάφορους τύπους δυνητικά παθογόνων βακτηρίων. Σε αυτά περιλαμβάνονται το Εντεροαιμορραγικό Κολοβακτηρίδιο, το οποίο προκαλεί διάρροια, η Shigella, η οποία προκαλεί εντερική λοίμωξη, και το Campylobacter, ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει μια ασθένεια που ονομάζεται καμπυλοβακτηρίωση.
Επίσης, ιδιαίτερης σημασίας είναι ο Σταφυλόκοκκος, ο οποίος μολύνει το δέρμα, τα Ακτινοβακτήρια, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν φυματίωση και διφθερίτιδα, το Citrobacter, το οποίο μπορεί να προκαλέσει επώδυνες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, και ο Εντερόκοκκος, ο οποίος είναι γνωστό ότι προκαλεί μηνιγγίτιδα.
Σαν να μην έφτανε αυτό, στα τηλέφωνα έχουν βρεθεί επίσης Klebsiella, Micrococcus, Proteus, Pseudomonas και Streptococcus. Όλα αυτά μπορούν να έχουν εξίσου δυσάρεστες επιπτώσεις στον άνθρωπο. Πρόσφατες έρευνες αποκάλυψαν επίσης ότι πολλοί παθογόνοι μικροοργανισμοί σε αυτές τις συσκευές είναι συχνά ανθεκτικοί στα αντιβιοτικά.
Αυτό είναι κάτι παραπάνω από ανησυχητικό, καθώς τα βακτήρια που αναφέρθηκαν παραπάνω μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές δερματικές, εντερικές και αναπνευστικές λοιμώξεις. Ακόμη και αν καθαρίζουμε το τηλέφωνο με αντιβακτηριδιακά μαντηλάκια ή οινόπνευμα, οι μικροοργανισμοί μπορούν να το αποικίσουν εκ νέου, πράγμα που σημαίνει ότι η απολύμανση θα πρέπει να αποτελεί μια τακτική διαδικασία.