Ο «Άγγελος του Θανάτου» που διεξήγαγε τα πιο φρικτά πειράματα στην ιστορία
Ο Γιόζεφ Μένγκελε, γνωστός και ως «Άγγελος του Θανάτου», ήταν ναζιστής γιατρός που διεξήγαγε ιατρικά πειράματα σε κρατούμενους στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Το όνομά του είναι συνώνυμο με μερικά από τα πιο φρικτά και απάνθρωπα ιατρικά πειράματα που έγιναν ποτέ σε ανθρώπους. Οι πράξεις του Μένγκελε αποτέλεσαν μια μαύρη κηλίδα στην ιστορία της ιατρικής και μια υπενθύμιση των φρικαλεοτήτων που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος.
Η ζωή του
Ο Γιόζεφ Μένγκελε γεννήθηκε στις 16 Μαρτίου 1911 στο Γκούντσμπουργκ της Βαυαρίας, στη Γερμανία. Ήταν το μεγαλύτερο από τρία παιδιά και μεγάλωσε σε μια αυστηρή καθολική οικογένεια. Ο πατέρας του ήταν επιτυχημένος επιχειρηματίας και η μητέρα του νοικοκυρά. Ο Μένγκελε ήταν καλός μαθητής και έδειξε από νωρίς ενδιαφέρον για την ιατρική.
Το 1930, ο Μένγκελε γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου για να σπουδάσει ιατρική. Πήρε το διδακτορικό του το 1935 και αργότερα εντάχθηκε στο ναζιστικό κόμμα το 1937. Ο πατέρας του Μένγκελε ήταν επίσης μέλος του ναζιστικού κόμματος και διετέλεσε αξιωματούχος της τοπικής κυβέρνησης.
Άουσβιτς
Το 1940, ο Μένγκελε κατατάχθηκε στον γερμανικό στρατό και αργότερα μεταφέρθηκε στα Waffen-SS, έναν κλάδο των SS που ήταν υπεύθυνος για στρατιωτικές επιχειρήσεις. Το 1943, ο Μένγκελε τοποθετήθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς, όπου υπηρέτησε ως ιατρικός αξιωματικός.
Ο κύριος ρόλος του Μένγκελε στο Άουσβιτς ήταν να επιλέγει κρατούμενους για τους θαλάμους αερίων. Διεξήγαγε επίσης ιατρικά πειράματα σε κρατούμενους, συχνά χωρίς αναισθησία ή χωρίς να ενδιαφέρεται για την ευημερία τους. Τα πειράματα του Μένγκελε περιλάμβαναν ενέσεις χημικών ουσιών σε κρατούμενους για να δει πόσος χρόνος χρειαζόταν για να πεθάνουν, τη μόλυνσή τους με ασθένειες και τη διενέργεια χειρουργικών επεμβάσεων χωρίς αναισθησία.
Ένα από τα πιο διαβόητα πειράματα του Mengele αφορούσε δίδυμα. Ο Μένγκελε γοητευόταν από τα δίδυμα και διεξήγαγε πειράματα σε εκατοντάδες ζευγάρια διδύμων στο Άουσβιτς. Συχνά έκανε ένεση στο ένα δίδυμο με χημικές ουσίες ή το μόλυνε με μια ασθένεια και στη συνέχεια παρατηρούσε τα αποτελέσματα και στα δύο δίδυμα.
Μετά το Άουσβιτς
Τον Ιανουάριο του 1945, καθώς οι συμμαχικές δυνάμεις προχωρούσαν προς το Άουσβιτς, ο Μένγκελε εγκατέλειψε το στρατόπεδο και κρύφτηκε. Τελικά έφτασε στη Νότια Αμερική, όπου έζησε με ψεύτικο όνομα για αρκετά χρόνια.
Το 1960, η ισραηλινή μυστική υπηρεσία Μοσάντ ανακάλυψε τα ίχνη του Μένγκελε στη Βραζιλία. Σχεδίαζαν να τον συλλάβουν και να τον φέρουν στο Ισραήλ για να δικαστεί για τα εγκλήματά του. Ωστόσο, ο Μένγκελε αντιλήφθηκε το σχέδιο και διέφυγε από τη Βραζιλία, εγκατασταθέντας τελικά στην Παραγουάη.
Ο Μένγκελε πέθανε το 1979 στη Βραζιλία, χωρίς ποτέ να οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης για τα εγκλήματά του.
Κληρονομιά
Οι πράξεις του Γιόζεφ Μένγκελε στο Άουσβιτς αποτελούν υπενθύμιση της φρίκης που διαπράχθηκε κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος. Τα πειράματά του ήταν σκληρά και απάνθρωπα και προκάλεσαν ανυπολόγιστη δυστυχία στα θύματά του. Η κληρονομιά του Μένγκελε είναι ατιμωτική και το όνομά του θα συνδεθεί για πάντα με τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.