Η Γερμανία «γερνάει» και προσλαμβάνει ρομπότ
Η Γερμανία στρέφεται προς την τεχνολογία και ειδικότερα τη ρομποτική ώστε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της γήρανσης του ανθρωπίνου δυναμικού της.
Στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης απασχολούνται 45,9 εκατομμύρια άτομα, σύμφωνα με τα στοιχεία από το τέταρτο τρίμηνο του 2022, και παρότι ο αριθμός είναι υψηλότερος από ποτέ- περισσότερες από τις μισές γερμανικές επιχειρήσεις ανέφεραν πως αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην εύρεση επιδέξιων υπαλλήλων για να καλύψουν κενά.
Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς όρισε την ψηφιοποίηση ως μία από τις προτεραιότητες του, όταν αντικατέστησε την Άνγκελα Μέρκελ το 2021. Η Γερμανία, μαζί με την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα - όλες βλέπουν το εργατικό τους δυναμικό να μεγαλώνει σε ηλικία - είναι από τις χώρες που κυρίως στηρίζονται στην ψηφιοποίηση.
Η ψηφιοποίηση αυτή εκδηλώνεται με διαφορετικό τρόπο σε κάθε οργανισμό, με ρομπότ που μεταφέρουν πιάτα ή άλλα που τακτοποιούν ράφια ή πραγματοποιούν αυτόματες «συνομιλίες». Στις περισσότερες περιπτώσεις, η τεχνολογία προστίθεται για να καταστήσει την εργασία του ανθρώπου πιο αποτελεσματική και αποδοτική.
«Πρέπει να ενισχύσουμε την παραγωγικότητα μέσω της τεχνολογίας» δήλωσε στο CNBC ο Στέφεν Καμπετέρ, διευθύνων σύμβουλος της Συνομοσπονδίας Γερμανικών Ενώσεων Εργοδοτών και σημείωσε πως «υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της χρήσης των σύγχρονων τεχνολογιών και της αύξησης της οικονομικής ανάπτυξης και της συμμετοχής στην αγορά εργασίας στις περισσότερες κοινωνίες».
Μεγάλη μερίδα Γερμανών δήλωνε, σε έρευνα του 2018, πως η χρήση της τεχνολογίας στον εργασιακό κλάδο θα ήταν βοηθητική, άλλοι πάλι εξέφραζαν φόβους για τις δουλειές τους.
Δεν θα υπάρξουν μεγάλες απώλειες θέσεων εργασίας ως αποτέλεσμα της ψηφιοποίησης, σύμφωνα με τον Ούλριχ Βάλβεϊ, υποδιευθυντή του Ινστιτούτου Ερευνών για την Απασχόληση της Γερμανίας. «Υπάρχει αυτό το φαινόμενο της αυτοματοποίησης.Αλλά, από την άλλη πλευρά, δίνει στους καταναλωτές, αλλά και στις επιχειρήσεις ευκαιρίες να χρησιμοποιούν τους πόρους τους με διαφορετικό τρόπο» είπε.
«Αυτό που βλέπουμε είναι μια ισχυρή συμπληρωματικότητα των ψηφιακών τεχνολογιών και των οικονομικών δραστηριοτήτων» παρατήρησε ο ίδιος.
Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης διαθέτει, επίσης, τα περισσότερα ρομπότ στην Ευρωπαϊκή Ένωση -σχεδόν το ήμισυ του συνολικού εφοδιασμού της ΕΕ- σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2020. Τα περισσότερα είναι εγκατεστημένα στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, αλλά οι βιομηχανίες τροφίμων και ποτών έχουν επίσης «προσλάβει» μεγάλο αριθμό μηχανικών υπαλλήλων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ρομποτικής και του European Jobs Monitor, το 2015 στη Γερμανία αντιστοιχούσαν περισσότερα από 20 ρομπότ ανά 1.000 εργαζόμενους στη μεταποίηση και ο αριθμός αυτός είναι πιθανό να έχει αυξηθεί τα τελευταία οκτώ χρόνια.