Γιατροί έκαναν για πρώτη φορά εγχείρηση εγκεφάλου σε έμβρυο
Γιατροί στην Βοστώνη έκαναν την πρώτη επέμβαση σε έμβρυο 34 εβδομάδων. Οι γιατροί προχώρησαν σε μία πρωτοποριακή επέμβαση προκειμένου να διορθώσουν μία δυσπλασία στον εγκέφαλο ενός εμβρύου.
Την είδηση έκανε γνωστή η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, που κοινοποίησε τα νέα της πρωτοποριακής διαδικασίας, δηλώνοντας ότι η χειρουργική επέμβαση έγινε ως μέρος μιας κλινικής δοκιμής που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης και στο Νοσοκομείο Brigham της Βοστώνης.
Η συγκεκριμένη χειρουργική επέμβαση έγινε για ανευρυσματική δυσπλασία της φλέβας του Γαληνού. Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, η δυσπλασία είναι μια σπάνια προγεννητική κατάσταση στην οποία οι αρτηρίες «που φέρνουν αίμα υψηλής ροής και υψηλής πίεσης στον εγκέφαλο από την καρδιά συνδέονται απευθείας με μια από τις κύριες φλέβες, βαθιά στη βάση του εγκεφάλου, αντί για τα τριχοειδή αγγεία που είναι απαραίτητα για την επιβράδυνση της ροής του αίματος και την παροχή οξυγόνου στον περιβάλλοντα εγκεφαλικό ιστό».
Η δυσπλασία συχνά αποκαλύπτεται κατά τη διάρκεια προγεννητικού υπερηχογραφήματος και διαγιγνώσκεται με μαγνητική τομογραφία κατά το τέλος του δεύτερου ή τρίτου τριμήνου της εγκυμοσύνης. Η συνθήκη είναι κατά περίπτωση επικίνδυνη, καθώς ενδέχεται να προκαλέσει καρδιακή ανεπάρκεια ή πνευμονική υπέρταση εάν δεν χειρουργηθεί.
Doctors performed brain surgery on a baby before she was born and now she’s thriving https://t.co/SvoFkJqCkK
— CNN (@CNN) May 4, 2023
«Στην κλινική μας δοκιμή που βρίσκεται σε εξέλιξη, χρησιμοποιούμε διαμήτριο εμβολισμό καθοδηγούμενο από υπερήχους για να αντιμετωπίσουμε τη φλέβα της δυσπλασίας του Γαληνού πριν από τη γέννηση. Στην πρώτη μας χειρουργική επέμβαση ενθουσιαστήκαμε που είδαμε ότι η επιθετική κίνηση που συνήθως παρατηρείται μετά τη γέννηση απλά δεν εμφανίστηκε» εξήγησε μεταξύ άλλων ο Darren B. Orbach, M.D., Ph.D., συνδιευθυντής του Κέντρου Εγκεφαλοαγγειακής Χειρουργικής & Παρεμβάσεων στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης.
«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να αναφέρουμε ότι μέσα σε διάστημα έξι εβδομάδων, το βρέφος προχωρά εντυπωσιακά καλά, δεν παίρνει φάρμακα, τρώει κανονικά, παίρνει βάρος και επέστρεψε σπίτι του. Δεν υπάρχουν ενδείξεις αρνητικών επιπτώσεων στον εγκέφαλο», πρόσθεσε.
Ο dr. Orbach είναι επίσης αναπληρωτής καθηγητής ακτινολογίας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και συνέβαλε στην συγγραφική έρευνα σχετικά με τη διαδικασία για το επιστημονικό περιοδικό Stroke της Αμερικανικής Ένωσης Εγκεφαλικών Επεισοδίων.
Σύμφωνα με τη μελέτη, το έμβρυο, στο οποίο έγινε η πρωτοποριακή επέμβαση, είναι η Ντένβερ Κόουλμαν, η οποία γεννήθηκε δύο ημέρες μετά την επέμβαση, στις 17 Μαρτίου, κάτι λιγότερο από 1.900 γραμμάρια.
«Την άκουσα να κλαίει για πρώτη φορά, και αυτό, δεν μπορώ καν να το περιγράψω με λόγια πώς ένιωθα εκείνη τη στιγμή. Ήταν απλά, η πιο όμορφη στιγμή, όταν μπόρεσα να την κρατήσω, να κοιτάξω ψηλά και μετά να την ακούσω να κλαίει», είπε η μητέρα της, Κενυάτα Κόλμαν από το Μπατόν Ρουζ της Λουιζιάνα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του CNN, το μωρό συνεχίζει να μην χρειάζεται επιπλέον χειρουργική παρέμβαση και δεν λαμβάνει καμία φαρμακευτική αγωγή για καρδιακή ανεπάρκεια.