Το ψηλότερο βουνό στο ηλιακό σύστημα (vid)
Το ψηλότερο βουνό στο ηλιακό μας σύστημα βρίσκεται στην επιφάνεια του Άρη. Αυτό το τεράστιο ηφαίστειο δεσπόζει πάνω από το γύρω τοπίο, φτάνοντας σε ύψος πάνω από 22 χιλιόμετρα στην κορυφή του.
Το βουνό πήρε το όνομά του από το σπίτι των θεών στην ελληνική μυθολογία, αντανακλώντας το δέος που προκαλεί το μέγεθος και το μεγαλείο του. Είναι το μεγαλύτερο ηφαίστειο στο ηλιακό σύστημα, με βάση που καλύπτει έκταση περίπου ίση με την πολιτεία της Αριζόνα.
This is Olympus Mons on Mars, the tallest mountain in the solar system. pic.twitter.com/AA5fu7e1bL
— Amazing Astronomy (@MAstronomers) May 4, 2023
Παρά το τεράστιο μέγεθός του, ο Όλυμπος Mons είναι σχετικά νέος, από γεωλογικής άποψης. Πιστεύεται ότι σχηματίστηκε πριν από λιγότερο από 100 εκατομμύρια χρόνια, γεγονός που τον καθιστά μια σχετικά πρόσφατη προσθήκη στο αρειανό τοπίο.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το βουνό σχηματίστηκε ως αποτέλεσμα ηφαιστειακής δραστηριότητας στον Άρη. Σε αντίθεση με τη Γη, όπου η κίνηση των τεκτονικών πλακών μπορεί να προκαλέσει τη δημιουργία ηφαιστείων σε διαφορετικές τοποθεσίες με την πάροδο του χρόνου, στον Άρη η ηφαιστειακή δραστηριότητα συγκεντρώνεται σε συγκεκριμένα «θερμά σημεία». Ο Όλυμπος Mons θεωρείται ότι είναι το αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας ηφαιστειακής εστίας, η οποία δημιούργησε το βουνό σε διάστημα εκατομμυρίων ετών.
Το ύψος και το μέγεθος του βουνού είχαν επίσης σημαντικό αντίκτυπο στο κλίμα του Άρη. Η τεράστια μάζα του έχει δημιουργήσει μια βαρυτική ανωμαλία, η οποία επηρεάζει την κίνηση του αέρα και προκαλεί διακυμάνσεις της ατμοσφαιρικής πίεσης γύρω από το βουνό. Αυτό, με τη σειρά του, έχει οδηγήσει στο σχηματισμό ασυνήθιστων καιρικών φαινομένων, συμπεριλαμβανομένων τεράστιων καταιγίδων σκόνης που μπορούν να κατακλύσουν ολόκληρο τον πλανήτη.
Ε