Ο «καλύτερα διατηρημένος» σκελετός του Νεάντερταλ αλλάζει όλα όσα γνωρίζουμε για την ανθρώπινη εξέλιξη

Ο «καλύτερα διατηρημένος» σκελετός του Νεάντερταλ αλλάζει όλα όσα γνωρίζουμε για την ανθρώπινη εξέλιξη
Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι η ανακάλυψη του καλύτερα διατηρημένου σκελετού του Νεάντερταλ στον κόσμο σε ένα ιταλικό σύστημα σπηλαίων μπορεί να αλλάξει όλα όσα γνωρίζουμε για την ανθρώπινη εξέλιξη

Η ανακάλυψη του καλύτερα διατηρημένου σκελετού του Νεάντερταλ στον κόσμο θα μπορούσε να αλλάξει όλα όσα γνωρίζουμε για την ανθρώπινη εξέλιξη, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Οι boffins πιστεύουν ότι ο «Άνθρωπος της Αλταμούρα» είναι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα δείγματα Νεάντερταλ που έχουν ανακαλυφθεί ποτέ και πιθανότατα το πληρέστερο.

Ο Giorgio Manzi, ερευνητής του Πανεπιστημίου Sapienza της Ρώμης, δήλωσε ότι ο σκελετός είναι μια «πραγματικά εκπληκτική ανακάλυψη, με τεράστιο ενδιαφέρον για τις γνώσεις μας για τους Νεάντερταλ, για εμάς τους ίδιους ως είδος και για την ανθρώπινη εξέλιξη γενικότερα».

Έχει ανοίξει μια μεγάλη τρύπα στις θεωρίες για την εξέλιξη των Νεάντερταλ, αφού ο Τζόρτζιο και οι συνάδελφοί του επιστήμονες ανακάλυψαν έναν συνδυασμό χαρακτηριστικών που δεν είχαν ξαναδεί ποτέ.

Οι επιστήμονες ίσως χρειαστεί να επανεξετάσουν την ιδέα ότι οι Νεάντερταλ εξελίχθηκαν σε μερική ή πλήρη γενετική απομόνωση από την υπόλοιπη ανθρωπότητα. Ο Giorgio δήλωσε ότι αν θέλουμε να μάθουμε περισσότερα για το πώς δημιουργήθηκαν οι Νεάντερταλ.

«Το να μπορέσουμε να μελετήσουμε αυτόν τον Νεάντερταλ -ειδικά αν τελικά εξαχθεί από τον ασβεστόλιθο, με όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις- θα σήμαινε ότι θα είχαμε τη δυνατότητα να διευκρινίσουμε πτυχές της ανθρώπινης εξέλιξης που, διαφορετικά, απλώς δεν θα ήταν δυνατόν να γνωρίζουμε».