Νέγρος του Μοριά: Γεια σου ρε μάγκα! (vid)

Νέγρος του Μοριά: Γεια σου ρε μάγκα! (vid)
Ο ράπερ με την ξεχωριστή φωνή και την ιδιαίτερη δημιουργική έκφραση. Αυτός που του αξίζει η σήμανση «προστατευμένη ονομασία προέλευσης».

Όχι, ήρωας της Επανάστασης δεν είναι. Αν οι νέοι μπερδεύονται και δεν ξέρουν τι έγινε και από ποιους το 1821, ας ανοίξουν κανά βιβλίο. Το πρόσωπό του, βέβαια, θα μπορούσε να είναι επαναστατικό. Και η φουστανέλα που φορά στο βίντεο κλιπ δεν του είναι αταίριαστη. Α, ναι, το μαύρο. Εκεί «κλωτσάει» το πράγμα (μάλλον). Δεν υπάρχει τέτοιο χρώμα στα εικονίσματα μας, αλλά κι αν υπήρχε; Το ίδιο βλέμμα ρίχνει ο Θεός σε όλους τους ανθρώπους. Παρ’ όλα αυτά, δεν θα ασπαστείς με ευλάβεια την εικόνα του, όχι. Δεν θα το ήθελε κιόλας. Ο τύπος κάνει ραπ και όταν ασχολείσαι με αυτό, είναι τα λόγια και η μουσική που μετράνε. Εδώ, η ρυθμική πρόζα δεν μένει στα όμοια και στις αντιγραφές. Εδώ, το flow σαν κύμα που σκάει σε λερές προβλήτες ορθώνεται στον αέρα και θυμίζει το παλιό μα ανθεκτικό, τον κόσμο που κρύφτηκε σε ένα ζωνάρι και στο «σκάφος» του μπαγλαμά. Εδώ, ο ράπερ έχει μεγάλη και αξιοσέβαστη πορεία και δύσκολα βρίσκεις τέτοιον… οπλαρχηγό στην ελληνική ραπ σκηνή. Ο Νέγρος του Μοριά είναι μοναδική περίπτωση και θα έπρεπε να τον ακολουθεί η σήμανση προστατευμένη ονομασία προέλευσης! Τώρα που η φύση ανθίζει, τώρα ακούστε -με τόλμη- αυτόν τον ράπερ. Κερδισμένοι θα βγείτε. [η φωτογραφία από τη σελίδα του στο Spotify]

Σκάει με Θράσος…


Το καινούργιο του LP σαν κομήτης έσκασε και μπόλικο θράσος μας κέρασε. Εντάξει, ας αφήσουμε το έμμετρο, την ομοιοκατάληκτη ομιλία/συνομιλία και ας δούμε γιατί μας έκανε εντύπωση το νέο άλμπουμ του Νέγρου του Μοριά. Ο τίτλος -Θράσος- είναι η ουσία του λόγου του, είναι το κυρίαρχο στοιχείο της ραπ ταυτότητάς του. Όταν τον ακούς να ραπάρει, το ηχόχρωμα, το ύφος, το flow, όλα όσα αφορούν το λεκτικό/ακουστικό επίπεδο είναι εκεί, στο Θράσος. Η σιγουριά, η άνεση και η ευδιαθεσία, ακόμη και το υπόγειο σατιρικό υπάρχουν στη σκευή του. Στα 13 κομμάτια του δίσκου καταλαβαίνεις τη σιγουριά στη δημιουργία. Ο συνδυασμός τραπ στοιχείων, ντριλ, κλασικού χιπ-χοπ, sample και η ιδιαίτερη χροιά της φωνής, κάνουν το «Θράσος» μία από τις καλύτερες ραπ δουλειές του 2023! Φυσικά υπάρχουν συνεργασίες και δίνουν άλλη δυναμική στο LP. Διαβάστε ονόματα: Rack, Hatemost, Moose, Nuki… Η παραγωγή είναι του Odydoze. Οι πιστοί ακροατές του δεν θα απογοητευθούν. Πολυεπίπεδο άλμπουμ, σωστά συντονισμένο και με στιγμές ξεχωριστής έμπνευσης. Τα κομμάτια «Κενοδοξία/Βουλιμία», «Το υπόγειο» (Υπόγα) θα κρατήσουν το δάχτυλο στο κουμπί του play. Μάλιστα, σε αυτά τα δύο έχει γίνει και οπτική απεικόνιση και είναι ακριβώς στο ύφος και την αντίληψη του NΤΜ. Κρατήστε και το «Interlude αλαζονείας».

Δεν είναι κομήτης


Ο Νέγρος του Μοριά δεν είναι βέβαια κομήτης. Έχει χρόνια στον χώρο και την καλλιτεχνική του έκφραση την αναγνωρίζεις αμέσως. Το πραγματικό του όνομα είναι Kevin Zans Ansong και έχει καταγωγή από την Γκάνα. Το δεύτερο ψευδώνυμο που τον συνοδεύει είναι το Black Morris. Έχει δηλώσει [σε συνέντευξη του στη Lifo] Έχω γεννηθεί εδώ και μου αρέσει η ελληνική γλώσσα και η ιστορία της Ελλάδας. Είμαι και γω κομμάτι της ιστορίας της και αισθάνομαι ότι γράφω τη δική μου ιστορία. Μου αρέσει η εποχή του Σωκράτη, του Θουκυδίδη, του Πλάτωνα, αλλά και η εποχή της Μπουμπουλίνας, του Καραϊσκάκη και του Κολοκοτρώνη. Έτσι έγινα Νέγρος του Μοριά. Τα πρώτα του βήματα στην ελληνική ραπ σκηνή τα έκανε δίπλα στον μύθο, πια, Taki Tsan. Ο ΝΤΜ αντλεί (δημιουργικά) τόσο από την Ευρώπη όσο και από τις ΗΠΑ, ενώ ενσωματώνει κομμάτια της ελληνικής μουσικής παράδοσης. Ο ΝΤΜ ξέρει τον τρόπο να κάνει ραπ, να δίνει ήχο κρυστάλλινο και ξεχωριστό, να φτιάχνει flow που δεν μπορείς να αγνοήσεις. Ο Black Morris ανήκει στους καλλιτέχνες που δεν σταματούν να εξερευνούν το δημιουργικό πεδίο και ό,τι δίνει έχει Ελλάδα, Γκάνα, παράδοση και τις απαιτήσεις του σήμερα.

@Photo credits: Spotify