Τα νησιά που εκπέμπουν SOS: Σοβαρές ελλείψεις σε γιατρούς
Σοβαρές ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό καταγράφονται σε Κέντρα Υγείας και νοσοκομεία της νησιωτικής Ελλάδας, καθώς οι γιατροί δεν δέχονται, για πολλούς λόγους, να μεταβούν για εργασία, παρά τα κίνητρα που έδωσε πρόσφατα το υπουργείο Υγείας.
Το πρόβλημα αναμένεται να επιδεινωθεί περαιτέρω ενόψει του καλοκαιριού και της αύξησης του πληθυσμού και του τουρισμού.
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος «μπορεί να βρισκόμαστε σε νέα προεκλογική περίοδο, δεν μπορεί όμως να μένουν οι υγειονομικές μονάδες των νησιών ακάλυπτες από γιατρούς, νοσηλευτές και άλλους επαγγελματίες υγείας. Μάλιστα, τώρα το καλοκαίρι που υπερδιπλασιάζεται ο πληθυσμός τους. Δεν δικαιολογείται η γύμνια των νησιών σε γιατρούς. Κινδυνεύουν ζωές ασθενών»,
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ θα επισκεφθεί αύριο το πρωί το νοσοκομείο της Λήμνου με σκοπό να διαπιστώσει τα προβλήματα. Όπως καταγγέλλει, στο νοσηλευτικό ίδρυμα αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένας αναισθησιολόγος. Και αυτό καθώς ο ένας που υπηρετεί, είναι με δικαιολογημένη άδεια.
«Έγινε τροχαίο ατύχημα και ένας 26χρονος διασωληνώθηκε από ιδιώτη παθολόγο που υπηρετεί με μπλοκάκι. Όπως επίσης και ένας ασθενής με σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα. Υπηρετεί ένας χειρουργός. Έτσι δεν γίνονται χειρουργεία. Έχουν έναν παθολόγο, έναν γενικό ιατρό, έναν ογκολόγο, έναν ΩΡΛ», τονίζει.
«Το πρόβλημα της στελέχωσης ημέρα με την ημέρα επιδεινώνεται. Πώς να ενδιαφερθεί ένας γιατρός για πρόσληψη σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας νησιού με μισθό 1.850 ευρώ το μήνα; Πώς να ενδιαφερθούν νοσηλευτές για πρόσληψη σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας νησιού όταν ο τόπος κατοικίας τους βρίσκεται σε άλλη περιοχή με 800 ευρώ μισθό το μήνα; Νοσηλευτές ντόπιοι δεν υπάρχουν διαθέσιμοι για πρόσληψη ως επικουρικοί», συμπληρώνει ο ίδιος.
Η ακτινογραφία των ελλείψεων γιατρών στα νησιά
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ 7 νησιά αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα:
Ρόδος: Στις 480 οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού υπηρετούν οι μισοί υπάλληλοι. Εξαιτίας των ελλείψεων νοσηλευτικού και αναισθησιολόγων (υπηρετούν δύο γιατροί), από τις επτά χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν μόνο οι δύο.
Σαντορίνη: Το νοσοκομείο δεν έχει παθολόγο, δεν έχει πνευμονολόγο, έχει μόνο ένα γενικό γιατρό. Δεν έχει αναισθησιολόγο και καλύπτεται με έναν από μετακίνηση, δεν έχει μικροβιολόγο, έχει μόνο έναν παιδίατρο.
Σύρος: Έκλεισε η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας γιατί οι δύο γιατροί καρδιολόγοι της ΜΑΦ μετακινήθηκαν στη καρδιολογική κλινική να καλύψουν τα κενά. Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού που εξυπηρετεί 25 αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς έμεινε με δύο γιατρούς. Επιπλέον, σύμφωνα με τις καταγγελίες, δεν υπάρχει διευθυντής στη χειρουργική κλινική, δεν υπάρχει νευρολόγος, ούτε ψυχίατρος.
Νάξος: Δεν υπάρχει γυναικολόγος, ενώ δεν πραγματοποιούνται χειρουργεία καθώς υπάρχει ένας χειρουργός και ένας αναισθησιολόγος.
Κως: Γίνονται προκηρύξεις για παθολόγους που προκύπτουν άγονες, με αποτέλεσμα το νοσοκομείο να καλύπτεται με μετακινήσεις.
Τήνος: Μόνο ένας γενικός γιατρός καλείται να καλύψει τον παθολογικό τομέα. Επίσης, υπάρχει ένας καρδιολόγος, ένας παιδίατρος, ένας μικροβιολόγος.