Μελάνι στο δάχτυλο: H περίεργη μέθοδος που χρησιμοποιούν πολλές χώρες στην εκλογική διαδικασία
Ο εκλογικός πυρετός έχει χτυπήσει τη χώρα μας εδώ και αρκετές ημέρες. Μετά τις πρώτες εκλογές του Μαΐου, περιμένουμε πλέον τη δεύτερη φορά που θα πάμε στα εκλογικά κέντρα στις 25 Ιουνίου, προκειμένου να ψηφίσουμε το κόμμα της αρεσκείας μας, ρίχνοντας το κλειστό ψηφοδέλτιο στην κάλπη. Πριν από αυτό, όμως, θα πρέπει να επιδείξουμε στα άτομα της εφορευτικής επιτροπής την ταυτότητα μας, έτσι ώστε να σημειώσουν ότι πήγαμε και ψηφίσαμε.
Ωστόσο, δεν συμβαίνει σε όλες τις χώρες το ίδιο. Υπάρχουν κάποιες που επιλέγουν μια διαφορετική μέθοδο για να σημειώσουν ότι ένας ψηφοφόρος πήγε στην κάλπη και ψήφισε. Χρησιμοποιούν ένα ανεξίτηλο μελάνι ή υγρό, το οποίο το τοποθετούν στον δείκτη του ενός χεριού κάθε πολίτη που φτάνει στο εκλογικό κέντρο για να ψηφίσει, διασφαλίζοντας έτσι πως δεν θα ψηφίσει δύο φορές.
Η πρακτική αυτή έχει εφαρμοστεί σε πολλές χώρες, ανάμεσά τους η Ινδία, η Κολομβία, η Γουατεμάλα και το Μεξικό. Το συγκεκριμένο υγρό δεν είναι κανονικό μελάνι, αλλά πρόκειται για ένα είδος χρωστικής ουσίας. Με άλλα λόγια, δεν ζωγραφίζει την επιφάνεια που απλώνεται, αλλά αντιδρά με τα κύτταρα του δέρματος. Κατά συνέπεια, δεν μπορεί να το βγάλει κάποιος και μένει εκεί για τουλάχιστον 12 ώρες.
🗳️ Desde las elecciones de 1994, el Dr. Filiberto Vázquez, a través de la infraestructura del @IPN_MX, es el responsable de la producción del #LíquidoIndeleble que garantiza que nadie en México vote dos veces... Conoce la historia completa de esta herramienta y su inventor 👇 pic.twitter.com/5LygSnFY9Q
— INE Coahuila (@INECoahuila) March 17, 2018
Τα εκλογικά συστήματα που χρησιμοποιούν τεχνικές όπως αυτή, δεν απαιτούν ταυτοποίηση για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος. Αρκεί απλά να δουν το δάχτυλο του πολίτη για να καταλάβουν αν έχει όντως ψηφίσει.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως η χρήση αυτού του ανεξίτηλου μελανιού ξεπερνά τον καθαρά εκλογικό τομέα. Χρησιμοποιείται επίσης για την αποτροπή περιπτώσεων πλαστογραφίας σε άλλους τύπους εγγράφων, όπως τα επίσημα έγγραφα, καθώς και της παράνομης πώλησής τους. Αυτό ισχύει για τα διαβατήρια, ορισμένα διαπιστευτήρια, διπλώματα, τιμολόγια ή πιστοποιητικά.