Ναυάγιο στην Πύλο: «Πλημμυρισμένο» με κόσμο το αλιευτικό που ναυάγησε (vid)

Ναυάγιο στην Πύλο: «Πλημμυρισμένο» με κόσμο το αλιευτικό που ναυάγησε (vid)
Εικόνες ντοκουμέντα δείχνουν το μοιραίο αλιευτικό πριν το ναυάγιο. Οι μετανάστες είναι κυριολεκτικά ο ένας πάνω στον άλλον.

Εικόνες που σοκάρουν φέρνει στο φως νέες φωτογραφίες ντοκουμέντο από το αλιευτικό που ναυάγησε σε διεθνή ύδατα, ανοιχτά της Πύλου, παρασέρνοντας στον θάνατο δεκάδες μετανάστες. Συγκεκριμένα, οι φωτογραφίες δείχνουν το μοιραίο αλιευτικό πριν την τραγωδία. Όπως φαίνεται, ξεχειλίζει από ανθρώπους, με τους μετανάστες να είναι κυριολεκτικά ο ένας πάνω στον άλλον.

Το βράδυ της Τρίτης (13/6) σκάφος του Λιμενικού επιβεβαίωσε ότι στο σκάφος επέβαινε πολύ μεγάλος αριθμός μεταναστών, και παρά την άρνηση για λήψη βοήθειας, το σκάφος του Λιμενικού παρέμεινε κοντά στο αλιευτικό που συνέχιζε την πορεία του, ώσπου τα ξημερώματα το αλιευτικό ανετράπη και στη συνέχεια βυθίστηκε, παρασύροντας στο βυθό άγνωστο αριθμό επιβατών του.

Μαρτυρίες για εκατοντάδες επιβαίνοντες

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι διασωθέντες αναφέρουν ότι στο πλοίο ήταν 500 με 700 άτομα ενώ φέρεται να λένε ότι γυναίκες και παιδιά ήταν στα αμπάρια.

Τους εγκλωβισμένους στο αμπάρι του πλοίου επιβεβαιώνει τουλάχιστον μία μαρτυρία διασωθέντος, ο οποίος έχει πει στα στελέχη του λιμενικού πως «άγνωστο πώς, το σκάφος άρχισε να μπάζει νερά. Υπήρχαν άτομα στο αμπάρι του πλοίου».

Την ίδια ώρα τρομάζει και η ενημέρωση που έκανε ο κλαδάρχης υποναύαρχος του Λιμενικού Τρύφωνας Κοντιζάς, ο οποίος μίλησε για πληροφορίες από μαρτυρίες διασωθέντων που αναφέρουν ότι 700 μετανάστες επέβαιναν στο αλιευτικό.

Οι νεκροί είναι δεκάδες, μέχρι αυτή τη στιγμή 79, 104 άνθρωποι έχουν διασωθεί, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί. Η επιχείρηση διάσωσης είναι σε πλήρη εξέλιξη με πλωτά και εναέρια μέσα, ενώ ενεργοποιήθηκε το σχέδιο διαχείρισης ανθρώπινων απωλειών.

Είκοσι έξι άτομα νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της Καλαμάτας με ελαφρά τραύματα ή ή υποθερμία, είναι όλοι άνδρες, νέοι και μεσήλικες. Εβδομήντα οκτώ άτομα βρίσκονται σε χώρους του Λιμενικού και αύριο (15/6) θα μεταφερθούν σε δομή φιλοξενίας στην Μαλακάσα.

Οι δεκάδες σοροί που έχουν εντοπιστεί είναι σε σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού και αναμένεται να μεταφερθούν για ιατροδικαστική εξέταση στην Κόρινθο. Επίσης τρία άτομα μεταφέρθηκαν στο Λιμεναρχείο Καλαμάτας για ανάκριση.

Ολοι οι επιβαίνοντες του αλιευτικού σκάφους αναμένεται να μεταφερθούν στο λιμάνι της Καλαμάτας όπου έχει οργανωθεί υποδοχή σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας Σημειώνεται ότι κατά τον εντοπισμό των διασωθέντων κανείς δεν έφερε σωστικό εξοπλισμό, σωσίβιο.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες μαρτυρίες, ενώ το πλοίο έπλεε με απόλυτη μπουνάτσα, ξαφνικά υπήρξε ένας κλυδωνισμός αριστερά και μετά δεξιά και ακολούθησε η βύθιση του αλιευτικού.