Βασίλης Παπακωνσταντίνου: Το Καλλιμάρμαρο γέμισε ασφυκτικά και η Αθήνα υποκλίθηκε στον «αιώνιο έφηβο» (vids)

Βασίλης Παπακωνσταντίνου: Το Καλλιμάρμαρο γέμισε ασφυκτικά και η Αθήνα υποκλίθηκε στον «αιώνιο έφηβο» (vids)
Στο στάδιο επικρατούσε το αδιαχώρητο (μέσα και έξω) με τους δεκάδες χιλιάδες πιστούς οπαδούς του Βασίλη να γιορτάζουν τα 50 χρόνια παρουσίας του στην ελληνική μουσική σκηνή.

1

Μικροί και μεγάλοι, άνθρωποι κάθε ηλικίας, βρέθηκαν το βράδυ της Τετάρτης(14/06) στο Παναθηναϊκό Στάδιο για την επετειακή συναυλία του μεγάλου τραγουδιστή Βασίλη Παπακωνσταντίνου, ο οποίος γιόρταζε την συμπλήρωση 50 χρόνων παρουσίας στην ελληνική δισκογραφία.

Ο «αιώνιος έφηβος» ανέβηκε στη σκηνή μέσα σε πανδαιμόνιο από χειροκροτήματα και συνθήματα και όπως ήταν φυσικό συγκινήθηκε από την συγκλονιστική παρουσία του κόσμου. Ξεκινώντας τη συναυλία του έκανε μια «μίνι» αναδρομή στη διαδρομή του και κυρίως το ξεκίνημα του. Είπε συγκεκριμένα: «Μια ολόκληρη ιστορία. Ξεκίνησε το '73, φαντάρος στη χούντα. Έγραψα 4 τραγούδια. Μετά πήγα στη Γερμανία. Εκεί τραγουδούσα Λοΐζο και Θεοδωράκη... Στο Μόναχο γνώρισα μια ομάδα φοιτητών που έγιναν αδέρφια μου. Μου άνοιξαν τα μάτια. Εκεί πολιτικοποιήθηκα. Τους ευχαριστώ. Είναι ακόμα εδώ. Παλεύουν για τις γερμανικές αποζημιώσεις...». Και μετά γνώρισε τον Μίκη. «Στο διάλειμμα της πρώτης μας συναυλίας στο Πανεπιστημίου του Παρισιού ήρθε το μήνυμα ότι έπεσε η χούντα. Γυρίσαμε μαζί... Ζήτησα να με γνωρίσουν και με τον Μάνο Λοΐζο. Τα τρυφερά, μεγάλα μάτια του με γονάτισαν...»

Η συναυλία ήταν αρκετά συγκινητική, αλλά και γεμάτη ορμή και κατάφερε να ταξιδεψει μικρούς και μεγάλους σε άλλες εποχές, σε δίσκους σταθμούς, με διαχρονικά αγαπημένα τραγούδια, ιστορίες, αφηγήσεις και παρέες που έγραψαν ιστορία.

Ήταν ένα μοναδικό ταξίδι στο χρόνο με πυξίδα τη λυρική, δυναμική, ροκ φωνή του Βασίλη και συνοδοιπόρους τους σπουδαιότερους συνθέτες, ποιητές και στιχουργούς που γέννησε αυτή η χώρα: Τους Μίκη Θεοδωράκη, Μάνο Λοΐζο, Θάνο Μικρούτσικο, Τάσο Λειβαδίτη, Κώστα Καρυωτάκη, Νίκο Καββαδία, Νικόλα Άσιμο, Άλκη Αλκαίο, Οδυσσέα Ιωάννου.

Η στιγμή που ξεχώρισε ήταν όταν ο Βασίλης ερμήνευσε το τραγούδι: «ΜΑΜΑ» του Οδυσσέα Ιωάννου, προκαλώντας ανατριχίλα στο κοινό, ενώ στα μάτριξ της σκηνής εμφανίστηκε μια τρυφερή φωτογραφία του τραγουδιστή αγκαλιά με την μητέρα του.

Μαζί του ήταν οι μόνιμοι συνεργάτες του, ο Ανδρέας Αποστόλου στις ενορχηστρώσεις και στο πιάνο, ο Βαγγέλης Πατεράκης στο ηλεκτρικό μπάσο, ο Στέφανος Δημητρίου στα drums, η Μαίρη Μπρόζη στο βιολί, ο Γιάννης Αυγέρης στην ηλεκτρική κιθάρα, ο Απόστολος Μόσιο στην ακουστική κιθάρα και ο Γιώργος Θεοδωρόπουλος στα πλήκτρα. Μετά από πολλά χρόνια, στη σκηνή μαζί με τον Βασίλη βρέθηκαν ο Χριστόφορος Κροκίδης και η Τάνια Κικίδη, για να γιορτάσουν μαζί του και να τραγουδήσουν.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από τη συγκλονιστική συναυλία του Βασίλη Παπακωνσταντίνου.

1

1