Διεθνής πραγματογνώμονας: «Όταν ένα σκάφος είναι ακυβέρνητο βρίσκεται σε κίνδυνο, το Λιμενικό έπρεπε να επέμβει» (vid)

Διεθνής πραγματογνώμονας: «Όταν ένα σκάφος είναι ακυβέρνητο βρίσκεται σε κίνδυνο, το Λιμενικό έπρεπε να επέμβει» (vid)
Μιλώντας για την πορεία του σαπιοκάραβου εξήγησε ότι έφυγε από το λιμάνι του Τομπρούκ με σκοπό να πάει Ιταλία, όμως μπήκε εντός του ελληνικού FIR οπότε η Ιταλία παρέδωσε το περιστατικό στην ελληνική ακτοφυλακή.

Φως στα αίτια της ναυτικής τραγωδίας στην Πύλο επιχείρησε να δώσει ο ναύαρχος ε.α. του λιμενικού σώματος και διεθνής πραγματογνώμονας, Νίκος Σπανός ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ δήλωσε ότι οφείλεται στην παλαιότητα του σκάφους το οποίο το χαρακτήρισε «πλωτό νεκροταφείο».

Όσον αφορά τον επιχειρησιακό σχεδιασμό ανέφερε ότι πρέπει να γίνει ένα restart γιατί οι ανάγκες είναι μεγάλες και τα ναυαγοσωστικά σκάφη δεν επαρκούν.

«Είναι μια κατάσταση πάρα πολύ δύσκολη. Όντως πρόκειται για ένα σάπιο πλοίο, ένα πλωτό νεκροταφείο στην κυριολεξία, ένα σκάφος που δεν είχε καθόλου πιστοποιητικά και έσυρε στον θάνατο στον υγρό τάφο δεν ξέρω πόσους ανθρώπους. Πραγματικά ποτέ δεν θα μάθουμε πόσοι έχασαν τη ζωή τους, μόνο το κουφάρι του ξέρει», ανέφερε αρχικά.

«Οι διακινητές συνήθως τους βάζουν σε τέτοια παλιά σκάφη γιατί δεν τα χρειάζονται. Δεν αξίζουν άλλωστε. Για σκραπ πηγαίνουν και μεταφέρουν αθώους ανθρώπους, γι αυτό χάνουν και την ζωή τους. Εδώ πρόκειται για μια ανείπωτη τραγωδία με πάρα πολύ μεγάλο αριθμό μεταναστών και από ότι άκουσα πρέπει να είναι και πολλά μικρά παιδιά, είναι κάτι που με σύγχισε πολύ» συμπλήρωσε.

Μιλώντας για την πορεία του σαπιοκάραβου εξήγησε ότι έφυγε από το λιμάνι του Τομπρούκ με σκοπό να πάει Ιταλία, όμως μπήκε εντός του ελληνικού FIR οπότε η Ιταλία παρέδωσε το περιστατικό στην ελληνική ακτοφυλακή.

«Όταν μπαίνουν μέσα στο πλοίο τέτοιοι αθώοι άνθρωποι, συνήθως τα γυναικόπαιδα σε τέτοιου είδους ταξίδια τα βάζουν στο κάτω μέρος του πλοίου, για να προστατεύονται -ας το πούμε έτσι- περισσότερο σε σχέση με τους ενήλικους άντρες που μένουν στο κατάστρωμα. Αυτή είναι η τακτική τους. Όντως τους κλειδώνουν για να μην μπορούν να μετακινηθούν, να ανέβουν πάνω. Βρίσκονται σε μια φυλακή μέχρι να φτάσουν στον προορισμό τους. Το Υπουργείο Ναυτιλίας ενημερώθηκε από τις ιταλικές Αρχές, μέσω Frontex», τόνισε.

«Το σκάφος αυτό είναι σε κίνδυνο άσχετα αν είναι μπουνάτσα. Γιατί είναι σε κίνδυνο. Επειδή δεν είναι αξιόπλοο, δεν έχει πιστοποιητικά, οι άνθρωποι είναι κρεμασμένοι σαν τα σταφύλια και είναι ακυβέρνητο. Άρα πρέπει να δράσει άμεσα η ελληνική πολιτεία, θα πρέπει να οργανώσει τον επιχειρησιακό της σχεδιασμό, ο οποίος είναι πλωτά και χερσαία μέσα, τα οποία πρέπει να σπεύσουν στην περιοχή, να μπορέσουν να αποβιβάσουν τον κόσμο σε κάποια άλλα σκάφη», συμπλήρωσε.

Στην ερώτηση της δημοσιογράφου αν υπήρχε άρνηση από το πλοίο για διάσωση, τι θα μπορούσε να κάνει το λιμενικό, απάντησε: «Είναι σαν να μου λέτε ότι μπορώ να σας βλέπω να πνίγεστε και δεν θα σας βοηθήσω. Τι είναι αυτά που λέτε; Όσον αφορά την επιχείρηση προσεγγίζουν σκάφη και παραπλέοντα πλοία και πλοία του Λιμενικού σώματος. Για να βρούμε το σκάφος στην θάλασσα διανύουμε και κάποια ναυτικά μίλια. Θέλει κάποιες ώρες για να το βρούμε. Όμως το σκάφος το βρήκαμε εγκαίρως και το παρακολουθήσαμε και όντως, από ότι άκουσα και από τον εκπρόσωπο του Λιμενικού σώματος και αυτό πρέπει να έγινε, είπαν αν χρειάζονται βοήθεια. Αυτοί απάντησαν ότι δεν χρειάζονται», ανέφερε.

«Κοιτάξτε, δεν ρωτάμε το προσωπικό το οποίο κινδυνεύει σε ένα ακυβέρνητο σκάφος αν χρειάζεται βοήθεια. Βοήθεια χρειάζονται και με το παραπάνω, όχι μόνο για να φάνε και να πιούνε, βοήθεια επειδή είναι ακυβέρνητο. Ακυβέρνητο σημαίνει ένα σκάφος ότι είναι σε κίνδυνο να ξέρετε. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κάνω τα δέοντα με τον επιχειρησιακό μου σχεδιασμό. Στο Γύθειο υπήρχε ένα μεγάλο ναυαγοσωστικό, που ήταν στην περιοχή. Όταν οργανώνεις τον επιχειρησιακό σου σχεδιασμό, μέσα σ΄αυτό αντιμετωπίζεις και τέτοια προβλήματα, σε τέτοια διάσταση, γιατί είναι ειδική επιχειρησιακή κατάσταση εδώ. Οφείλουμε να πούμε σ' αυτό το ναυαγοσωστικό, να τρέξει στην περιοχή ή και οποιοδήποτε άλλο ρυμουλκό. Γιατί είχαμε τον χρόνο να το κάνουμε αυτό. Το ακυβέρνητο σημαίνει ότι δεν έχει μηχανή, δεν έχει πηδάλιο. Είναι σε κίνδυνο το πλοίο με λίγα λόγια. Παρασύρεται από τα ρεύματα ή από τον άνεμο. Που σημαίνει ότι χρήζει άμεσης βοήθειας, σε συνδυασμό με αυτή την εικόνα που βλέπετε από φωτογραφία της Frontex. Καταλαβαίνετε ότι πρέπει να πάρουμε πάρα πολύ σοβαρά κατασταλτικά μέτρα, για να έχουμε το θετικό αποτέλεσμα σε κρίσιμο χρονικό διάστημα.

Αυτό σημαίνει κατάλληλα σκάφη. Δεν μπορεί το σκάφος του Λιμενικού ή ένα παραπλέων πλοίο, να κάνει όλη τη δουλειά εκεί. Ήταν ένα στο Γύθειο, 80 μέτρα σκάφος. Το οποίο μπορούσε να βάλει όλο τον κόσμο μέσα, δεύτερον έχει μέσα νοσοκομείο να περιθάλψει ανθρώπους και έχει αυτονομία μεγάλη να βοηθήσει πάρα πολύ και να μεταφέρει τον κόσμο. Επίσης θα μπορούσε ένα τέτοιο, ή δυο τέτοια σκάφη, να κρατήσουν το πλοίο από την στιγμή που πήρε κλίση και είχε νερό μέσα. Θα μπορούσαν να το είχαν συγκρατήσει και να σωθεί ο κόσμος».

Ο κ. Σπανός εκτίμησε ότι η κλίση που οδήγησε στη βύθισή του και στον υγρό τάφο τόσων μεταναστών προκλήθηκε σκόπιμα από τους διακινητές. «Είναι μια κατάσταση πάρα πολύ τραγική, ένας ένας θάνατος πάρα πολύ σκληρός θα έλεγα και αυτές τις καταστάσεις τις προλαβαίνεις μόνο με τον τρόπο τον οποίο σας λέω», τόνισε ο ναύαρχος ε.α. του λιμενικού σώματος.

«Πρέπει να γίνει ένα restart σε όλο τον επιχειρησιακό μας σχεδιασμό», πρόσθεσε με αφορμή το ναυάγιο με τους δεκάδες νεκρούς και τους εκατοντάδες αγνοουμένους που χάθηκαν στη θάλασσα.