Μαζική συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας για το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο: Πορεία στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Μαζική συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας για το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο: Πορεία στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Σε εξέλιξη το συλλαλητήριο στην Αθήνα για το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο.

Σε εξέλιξη βρίσκεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας λόγω του πολύνεκρου ναυαγίου που έγινε ανοιχτά της Πύλου, καθώς υπολογίζεται ότι επέβαιναν περίπου 750 άτομα στο πλοίο που βυθίστηκε.

Στο Σύνταγμα καλούν συνδικάτα της Αττικής, ενώ στα Προπύλαια στην Ακαδημίας συγκεντρώθηκαν αντιρατσιστικές οργανώσεις και αριστερές παρατάξεις με την πρόθεση να ακολουθήσει πορεία έως το Σύνταγμα.

1

Η οδός Πανεπιστημίου και οι δρόμοι γύρω από το Σύνταγμα έχουν κλείσει, ενώ αναμένεται να πραγματοποιηθεί πορεία προς τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη συγκέντρωση των συνδικάτων έδωσε το παρών και ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε: «Αυτή η τραγωδία, το ναυάγιο στην Πύλο, έχει τη σφραγίδα της ΕΕ και της πολιτικής της, την οποία υλοποίησαν όλες μέχρι σήμερα οι κυβερνήσεις και τα πολιτικά κόμματά τους και οδηγεί σε τέτοια τραγικά ναυάγια, να χάνονται ψυχές, ανθρώπινες ζωές στη Μεσόγειο, στο Αιγαίο

Νωρίτερα, άγνωστοι επιτέθηκαν στο μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ, όμως το επεισόδιο έληξε. Η πορεία λοιπόν, συνεχίζει κανονικά, ενώ ΜΑΤ από απόσταση συνοδεύουν τους διαδηλωτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Συγκέντρωση και στη Θεσσαλονίκη

1

Μαζική πορεία πραγματοποιήθηκε και στον κέντρο της Θεσσαλονίκης με αφορμή το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο. Δεκάδες διαδηλωτές κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, διαμαρτύρονται για την ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική που οδηγεί όπως λένε σε εκατόμβες νεκρών στη Μεσόγειο.

Παράλληλα εκφράζουν την αντίθεση τους με τις πολιτικές της ΕΕ, αφού όπως τονίζουν, ενισχύουν τα κυκλώματα των δουλεμπόρων αλλά παράλληλα εργαλειοποιεί τους ανθρώπους.

«Στο έγκλημα αυτό είναι συνένοχες όλες οι κυβερνήσεις που ακολουθούν την πολιτική της έντασης της καταστολής με την Frontex, τους ορατούς και αόρατους φράχτες, τον εγκλωβισμό στα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τις απελάσεις και τις απαράδεκτες λίστες των λεγόμενων “ασφαλών” χωρών. Με δική τους ευθύνη έχουν μετατρέψει τη θάλασσα της πατρίδας μας σε υγρό νεκροταφείο χιλιάδων», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση αναφορικά με την κινητοποίηση.

Στην κινητοποίηση συμμετέχουν σωματεία εργαζομενων, φοιτητικοί σύλλογοι, σωματεία συνταξιούχων αλλά και φορείς της πόλης.

Η πορεία ξεκίνησε από το Άγαλμα Βενιζέλου, όπου νωρίτερα τα άτομα πραγματοποίησαν συγκέντρωση. Μάλιστα, στη διάρκεια της συγκέντρωσης η ομάδα FireArt πραγματοποίησε δρώμενο αφιερωμένο στους νεκρούς του ναυαγίου.