Ένας έλληνας Sports Data Analyst στο Παρίσι

Newsroom
Ένας έλληνας Sports Data Analyst στο Παρίσι
Στην πλατφόρμα μπορούν να εγγραφούν ακόμη και εταιρείες ή και πανεπιστήμια, δημιουργώντας τα δικά τους εργαστήρια ή δημοσιεύοντας θέσεις εργασίας.

Ο Γιώργος Σκουρλής - MSc Training and Optimisation of Sports Performance, Paris Saclay University, απόφοιτος του Workearly Sports Analytics School - της πρώτης ελληνική πλατφόρμας που εκπαιδεύει τους χρήστες στην ανάλυση δεδομένων στο ποδόσφαιρο μιλάει στο gazzetta.gr για την πορεία του, για την αξία και το μέλλον των Sports Analytics, καθώς και για το πως βρέθηκε να κάνει την πρακτική του άσκηση στην Paris Saint-Germain.

To Sports Analytics School του Workearly, είναι η πρώτη ελληνική πλατφόρμα που εκπαιδεύει τους χρήστες στην ανάλυση δεδομένων στο ποδόσφαιρο και έχει ήδη ρεκόρ συμμετοχών στην Ελλάδα . Ήδη το παρακολουθούν τα στελέχη των κορυφαίων ελληνικών ποδοσφαιρικών ομάδων και καλύτεροι Sports Analysts της χώρας. Το Sports Analytics School έχει φέρει “επανάσταση” στον χώρο των Sports Data και ήδη πολλοί απόφοιτοι (όπως ο Γιώργος) διαπρέπουν στο εξωτερικό.

Πες μας λίγα λόγια για σένα, πώς μπήκες στην διαδικασία να ξεκινήσεις το Sports Analytics School του Workearly, και πώς θέλησες να συνδυάσεις την πληροφορική με το ποδόσφαιρο;

Ήταν η κατάλληλη χρονική περίοδος όπου έψαχνα μια συμπληρωματική εκπαίδευση παράλληλα με το μεταπτυχιακό μου στην Μεγιστοποίηση Αθλητικής Απόδοσης στο πανεπιστήμιο του Paris Saclay. Η πληροφορική είναι ένας κλάδος όπου πάντα μου κέντριζε το ενδιαφέρον πέρα από τον αθλητισμό, ως προπτυχιακός φοιτητής έπρεπε να διαλέξω ανάμεσα στην Σχολή Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού και σε σχολές Πληροφορικής. Διαλέγοντας την πρώτη πάντα είχα στο μυαλό μου πως μπορώ να τα συνδυάσω και τα δύο. Οπότε μέσω του περιεχομένου αυτού του προγράμματος έκανα μια πολύ σημαντική αρχή στον κόσμο των Analytics στον αθλητισμό.

Ποια ήταν η εμπειρία σου με το Sports Analytics School, καθώς είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που εμφανίζεται ένα τέτοιο πρόγραμμα.

Θεωρώ πως είναι μια πολύ καινοτόμα ιδέα για τα δεδομένα της Ελλάδας. Η διαβαθμισμένη δυσκολία των ενοτήτων σε συνδυασμό με την διαρκή καθοδήγηση των supervisors με βοήθησαν να εξελιχθώ έχοντας στοιχειώδη εμπειρία στο αντικείμενο σε ένα πολύ ανταγωνιστικό επίπεδο. Προσωπικά μέσα από την εμπειρία μου στο πρόγραμμα αυτό εξέλιξα πολλά βασικά skills που απαιτούνται για την θέση ενός Sports Data Analyst. Αυτό το διαπίστωσα πολύ γρήγορα κοιτώντας διάφορες αγγελίες εργασίας όπου προαπαιτούσαν εμπειρία στις ακριβώς ίδιες ενότητες που είχα διδαχθεί στο course.

Ποια ήταν τα 2-3 στοιχεία που σου έκαναν εντύπωση στην πλατφόρμα μας; Με βάση την προϋπηρεσία σου, σε βοήθησε να εξελίξεις τις γνώσεις σου προγραμματιστικά με τα case studies του ποδοσφαίρου;

Θα μπορούσα να πω ότι η πλατφόρμα ήταν αρκετά user-friendly, όσο και κάθε ενότητα ξεχωριστά ήταν αρκετά ευανάγνωστη, ξεκινώντας από την παρουσίαση μιας γενικής θεωρίας του κάθε αντικειμένου και καταλήγοντας στο αντικείμενο που μας ενδιαφέρει, δηλαδή τον αθλητισμό. Ήταν αρκετά σημαντικό το γεγονός πως στα πρώτα στάδια της εκπαίδευσης κάθε ενότητας χρησιμοποιούσα δεδομένα εκτός αθλητισμού για να μπορέσω να καταλάβω γενικά την εκάστοτε ενότητα και στην συνέχεια έχοντας εξασκηθεί αρκετά σε δεδομένα που δεν είναι του αντικειμένου μου μπορούσα να ολοκληρώσω με περισσότερη αυτοπεποίθηση τα case studies του ποδοσφαίρου.

Μετά το Sports Analytics School, πιστεύεις πως έπαιξε ρόλο η πιστοποίησή μας ως προσόν για την επαγγελματική σου αναζήτηση, καθώς και στην πρακτική σου άσκηση στην Paris Saint-Germain και αν πιστεύεις ότι τα sports analytics είναι το μέλλον του ποδοσφαίρου.

Πιστεύω πως πλέον μπορώ να έχω ένα αξιόπιστο δίπλωμα για να μπορέσω να αναζητήσω την επόμενη επαγγελματική μου ενασχόληση, σε συνδυασμό επίσης με το πορτφόλιο που έχω δημιουργήσει έπειτα από την ολοκλήρωση όλων των εργασιών του course. Όσον αφορά την εκπαίδευση που ολοκλήρωσα στο παράρτημα της ανάλυσης δεδομένων της Paris Saint-Germain, έχοντας εγγραφεί μόλις μερικές εβδομάδες στο Sports Analytics Course μπόρεσα και ανταπεξήλθα ενεργά στην ανάλυση δεδομένων των ποδοσφαιριστών με tools,τα οποία αν δεν είχα δουλέψει μέσω αυτού δε θα είχα δυνατότητα να συνδράμω σε τέτοιο βαθμό. Τα analytics είναι ένας κλάδος που αναπτύσσεται σε όλους τους εργασιακούς τομείς και στα επόμενα χρόνια κάθε κλάδος θα ασχολείται με δεδομένα, οπότε και στο ποδόσφαιρο αναπόφευκτα με τους ρυθμούς που μεγαλώνει το άθλημα δε θα μπορούσε να λείπει το κομμάτι της ανάλυσης δεδομένων.

Στις μέρες μας τόσο οι εταιρείες, όσο και οι ομάδες ζητούν πολλούς Sports Analysts που προέρχονται είτε από τις θετικές επιστήμες και την πληροφορική είτε από τα sports. Θα πρότεινες και σε άλλους να συνδυάσουν την ανάλυση δεδομένων με το ποδόσφαιρο;

Σε οποιαδήποτε από τις δύο περιπτώσεις, αν κάποιος αγαπάει τον αθλητισμό και την πληροφορική και θέλει να πάει το άθλημα ένα βήμα παραπέρα, η ενασχόληση με την ανάλυση δεδομένων είναι ο πλέον απαραίτητη για την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών.

Θεωρείς ότι στο Sports Analytics School ήταν “πιεστική” ή ευχαριστήθηκες το γνωστικό αυτό "ταξίδι";

Η εκπαίδευση παρά μη τι άλλο πιεστική δεν ήταν, μια και δεν υπάρχει όριο στο χρόνο ολοκλήρωσης και τα μαθήματα είναι self-paced. Ως κάποιος που του αρέσει ο προγραμματισμός είναι απόλυτα φυσικό να μου αρέσει να θέτω και πρόγραμμα μελέτης. Οπότε αφιερώνοντας ένα σταθερό χρόνο μελέτης καθημερινά η εκπαίδευση μου ολοκληρώθηκε πολύ ευχάριστα και σε λογικά χρονικά πλαίσια.

Γιώργος Σκουρλής, MSc Training and Optimisation of Sports Performance, Paris Saclay University, & απόφοιτος του Workearly Sports Analytics School.

Είσαι sports fan και ενδιαφέρεσαι να ασχοληθείς είτε επαγγελματικά ή για χόμπι με τα Sports Analytics; Τότε το Sports Analytics School είναι το ιδανικό για σένα.

Το gazzetta σε συνεργασία με το Workearly , σου κάνει δώρο κουπόνι αξίας 30 ευρώ για το Data Science for Sports Bootcamp 2023 είτε για να ξεκινήσεις τώρα είτε για να κάνεις προ-κράτηση για τον Σεπτέμβριο.

Κουπόνι: “sportsoffer9”

Κάνε αίτηση άμεσα για να εξασφαλίσεις το Early Bird offer και την έξτρα έκπτωση των 30 ευρώ (με το κουπόνι: “sportsoffer9”)


Η πρώτη εκπαιδευτική πλατφόρμα στα Sports Analytics διεκπεραιώνεται από το Workearly Greece.

● Αποτελεί το πρώτο εξειδικευμένο πρόγραμμα πρακτικής κατάρτισης στο Sports Data Science σύμφωνα με τις τελευταίες τάσεις της Παγκόσμιας Αγοράς και διοργανώσεων όπως το Champions League, την Premier League, αλλά και το NFL, το NBA, Formula1 και το UFC.
● Πρόκειται για ένα πρόγραμμα εκπαιδευτικής προσομοίωσης, πάνω στα sports analytics, διάρκειας 3-5 μηνών, το οποίο γίνεται 100% Online και ασύγχρονα, δηλαδή κάθε συμμετέχων το παρακολουθεί όποτε επιθυμεί και στον ρυθμό που ταιριάζει στο υπόβαθρό του και τον διαθέσιμο χρόνο του.
● Είναι το μοναδικό πρόγραμμα Sports Analytics στην Ελλάδα που εκδίδει ψηφιακό πιστοποιητικό μέσω της Credly, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε χώρα του εξωτερικού.
● Είναι εξατομικευμένο. Κάθε συμμετέχων διαμορφώνει σε συνεννόηση με την ομάδα του Workearly το δικό του προσωπικό πλάνο, σύμφωνα με τις γνώσεις του, την εργασιακή εμπειρία του και κυρίως τους στόχους του.
● Οι απόφοιτοι έχουν την δυνατότητα να μπουν στην online βάση Sports Analytics Certified Professionals ώστε να βλέπουν το βιογραφικό και τα σκορ σου εκατοντάδες εταιρείες και ομάδες στην Ελλάδα και το Εξωτερικό. To μέγεθος της αγοράς των Sports Analytics ανέρχεται στα 4,6 δισεκατομμύρια δολάρια και διεθνείς ομάδες και οργανισμοί όπως για παράδειγμα η Παρί Σεν Ζερμέν και η Μάντσεστερ Σίτι αναζητούν εξειδικευμένους Data Analysts σε όλον τον κόσμο.

Σε ποιους απευθύνεται το πρόγραμμα;

● Σε όσους θέλουν να γνωρίσουν τον κόσμο των Sports analytics και την επιστήμη των δεδομένων στα Sports.
● Στους επαγγελματίες που βρίσκονται ήδη στον χώρο του Data Science και θέλουν είτε να εξελίξουν τις γνώσεις τους είτε να αποκτήσουν το Sports Analytics Certification.
● Σε προπονητές και αναλυτές που θέλουν να γνωρίσουν νέα εργαλεία ανάλυσης δεδομένων.
● Σε οποιαδήποτε ομάδα ή οργανισμό στην αθλητική βιομηχανία και το sports betting θέλει να εκπαιδεύσει τα στελέχη του στις τελευταίες τάσεις της αγοράς των Sports Analytics.

Στην πλατφόρμα μπορούν να εγγραφούν ακόμη και εταιρείες ή και πανεπιστήμια, δημιουργώντας τα δικά τους εργαστήρια ή δημοσιεύοντας θέσεις εργασίας.

Κάνε αίτηση άμεσα για να εξασφαλίσεις το Early Bird offer και την έξτρα έκπτωση των 30 ευρώ (με το κουπόνι: “sportsoffer9”)

Αίτηση Συμμετοχής

Οι απόφοιτοι έχουν τη δυνατότητα να μπουν στην online βάση Sports Certified Professionals, με συστατική επιστολή ώστε να βλέπουν το προφίλ, το βιογραφικό τις αναλύσεις και τα σκορ τους, recruiters και analysts κορυφαίων ομάδων.