Ignes: Σε κερδίζει με πολλούς τρόπους (vid)

Ignes: Σε κερδίζει με πολλούς τρόπους (vid)
Η ράπερ που ξέρει πολύ καλά πώς παίζεται το παιχνίδι και μπορεί να σε διαλύσει μ’ έναν ψίθυρο!

Το ραπ παιχνίδι είναι απλό. Κάθε παιχνίδι είναι. Και τι έχουμε εδώ, στο γήπεδο του λόγου που δεν παίζει για να σκοράρει, αλλά για να πετάξει; Αφήστε τα φτιαγμένα μπιτ, το πάτημα του κουμπιού και τα σκρατς του dj. Εστιάστε στον ρυθμό που ξεκινά από μέσα και μένει μέσα! Ψάξτε το τσαλακωμένο χαρτί, το αρυτίδωτο και αυτό με τις περισσότερες διορθώσεις. Αναζητήστε την παρέα, φτιάξτε την παρέα, γίνετε η παρέα και περιμένετε την καθαρή φωνή να σας μιλήσει, να σας δώσει κάτι από το vibe που την έπλασε. Βρείτε θέση, όπου σας αρέσει. Στο χώμα, στο γρασίδι, σε ένα παγκάκι… Κάντε κύκλο, καθίστε χύμα, οργανωμένα, προγραμματισμένα. Ανάψτε τσιγάρο, πάρτε ποτό, μείνετε μακριά από το κάπνισμα, πιείτε νερό, τη χαλαρή στάση υιοθετήστε, την ένταση αναζητήστε, περιμένετε, περιμένετε, περιμένετε… Εδώ δεν σφυρίζει κανείς την έναρξη. Το στόμα ανοίγει και τα λόγια κατρακυλάνε! Σχεδόν ακουμπάνε το έδαφος και αρκεί αυτό το «σχεδόν» για να φύγουν, να «ποτίσουν» τις νεογέννητες επιθυμίες, να πατήσουν τις πάντα μικροπρεπείς κακίες. Με την άκρη του ματιού βλέπεις ότι η στοματική έξοδος έχει ανοίξει ελάχιστα, ο αέρας παλεύει για να βγει και όμως… αυτό είναι ραπ, αυτό είναι μέρος του παιχνιδιού. Η Ignes είναι εδώ και μην ψάξεις για λεξικό, άσε τον λόγο τον ειρωνικό. Πάμε ρε ταλεντάρα! [η φωτογραφία από την επίσημη σελίδα της στο facebook]

Το «Mumble» που κέρδισε τους ακροατές


Οι σκόρπιες πληροφορίες, οι γεμάτες στιγμές, οι απόλυτες κρίσεις. Κάπως έτσι συμπυκνώνεται το 2021, η συμμετοχή της στο session του Dof Twogee στο YouTube, το κομμάτι -κομματάρα!- της Selecao. Οι προβολές ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο (!) και στον ψηφιακό κόσμο της Ελλάδας αυτό λέει πολλά. Αν ακούσετε, ή έχετε ακούσει, το τραγούδι θα καταλάβετε γιατί γράφουμε για την Ignes. Ο τρόπος που αφέθηκε ελεύθερο από το στόμα της έκανε τη διαφορά. Το ύφος δεν με νοιάζει και τόσο τι θα πείτε, η άνεση και η σιγουριά αρκούσαν για να γίνει ο ψίθυρος μέρος του ραπ παιχνιδιού. Στη χιπ-χοπ κοινότητα αυτός ο τρόπος έκφρασης είναι γνωστός ως «Mumble Rap» και η συγκεκριμένη καλλιτέχνιδα του έδωσε και κατάλαβε. Ο τρόπος που «πάτησε» στο μπιτ του Dof μοναδικός. Δεν βρίσκεις εύκολα τέτοια ραπ γλώσσα. Υπάρχει θράσος, θάρρος, σιγουριά και ένας ρυθμός που σε ταρακουνά και σε ελέγχει απόλυτα. Αν αυτό είναι το πρώτο σημείο καμπής για την Ignes, τότε το μέλλον της διαγράφεται λαμπρό. Η αίσθηση που μας δίνει είναι ότι αυτή θα ορίσει το «αύριο» με τον τρόπο της, με τους κανόνες της. Το «μέταλλο» της φωνής και ο τρόπος που «τρέχει» τις ρίμες σε κερδίζουν, δεν τα συναντάς κάθε μέρα.

Προσεκτικά βήματα


H Ignes δείχνει ότι κάνει προσεκτικά βήματα. Πέρα από το Selecao, έχει κυκλοφορήσει άλλα τρία σινγκλ. Το τελευταίο είναι το Revenge και εδώ την καταλαβαίνεις πολύ καλά. Απευθύνεται άμεσα και απλά στο κοινό. Δίνει την εικόνα των λόγων της και τακτοποιεί τα στιγμιότυπα της με σύνεση και σιγουριά. Πριν τα τελευταία, τα διάσημα, τα γνωστά, αυτά με τα πάρα πολλά views, ήταν το Neon. Και εκεί νιώθεις το μεθυστικό, σαγηνευτικό, ερμηνευτικό ύφος της καλλιτέχνιδας. Το νωχελικό μπιτ αποκτά ένταση με τη φωνή της Ignes, αυτή η γλυκιά τραχύτητα της δίνει μια θέση στην playlist σου. Στο Hades είναι αυτή που επιβάλλει να την ακούσεις. Εδώ δείχνει ότι μπορεί να «φτύσει» δυνατές ρίμες και να φτιάξει ένα flow ασταμάτητο. Η Ignes ελέγχει απόλυτα τον τρόπο που πλησιάζει στίχους, μελωδίες και είναι ικανή να σε παρασύρει με πολλούς τρόπους. Η Δέσποινα-Βασιλική (σ.σ αυτό είναι το όνομά της) έχει πει σε συνέντευξη της στη «Lifo» (στον M. Hulot) πως για μένα το πιο σημαντικό είναι το θάρρος, η τόλμη να βγεις στο μικρόφωνο και να τα πεις, ό,τι κι αν είναι αυτό. Ό,τι κι αν είσαι. Τι λέτε; Έχει θάρρος, τόλμη, λέει αυτό που θέλει; Σίγουρα!

*Χρησιμοποιήθηκαν πληροφορίες από το «Η Ignes θέλει να αλλάξει το ελληνικό rap game» [lifo.gr]

@Photo credits: facebook