Η επιστήμη μίλησε: Τι είχαν τελικά όσοι δεν κόλλησαν ποτέ κορονοϊό

Η επιστήμη μίλησε: Τι είχαν τελικά όσοι δεν κόλλησαν ποτέ κορονοϊό
Οι επιστήμονες εξήγησαν ότι στο ποιοι θα κολλήσουν και ποιοι όχι παίζει ρόλο και η ομάδα αίματος του ατόμου.

Από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας Covid-19, τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Blood Advances έδειχναν ότι τα άτομα με ομάδα αίματος Α ήταν πιο ευάλωτα στη μόλυνση από τον νέο κορονοϊό. Ωστόσο, από την πρώτη κιόλας στιγμή, οι επιστήμονες προσπαθούν να βρουν μια...λογική εξήγηση για το τι είναι τελικά εκείνο που κάνει ορισμένους να μοιάζουν άτρωτοι στον covid.

Σε ένα πρώτο επίπεδο, οι ειδικοί τονίζουν το ενδεχόμενο πολλοί συμπολίτες μας απλά να μην βρέθηκαν θετικοί σε κορονοϊό, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως δεν προσβλήθηκαν από αυτόν. Θεωρούν, δηλαδή, ότι αρκετοί είναι εκείνοι που ίσως να ήταν εντελώς ασυμπτωματικοί. Επίσης, πρέπει να συνυπολογιστεί και η συχνότητα των test. Πολύ απλά: «Αν δεν κάνεις τεστ δεν θα βγεις θετικός!».

«Το αίμα τύπου Α συνδέεται με υψηλότερο ποσοστό λοιμώξεων από COVID»

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο ήρθε να προστεθεί στην έρευνα του Covid. Σημαντικό ρόλο στο ποιοι θα κολλήσουν και ποιοι όχι παίζει και η ομάδα αίματος του ατόμου. Πιο συγκεκριμένα όσοι έχουν ομάδα αίματος Ο έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να κολλήσουν.

Πιο αναλυτικά, τα άτομα με ομάδα αίματος Α είναι πιθανότατα πιο ευάλωτα στις λοιμώξεις από COVID-19, επειδή η πρωτεΐνη spike του ιού παρουσιάζει συγγένεια με τα κύτταρα της ομάδας αίματος Α, σύμφωνα με μια νέα μελέτη στο επιστημονικό έντυπο Blood.

 

Μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Sean Stowell, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ (ΗΠΑ), απέδειξε ότι ο ιός SARS-CoV-2, ο ιός που προκαλεί το Covid-19, μολύνει κατά προτίμηση τα κύτταρα της ομάδας αίματος Α.

Μεταξύ μιας ομάδας αρκετών χιλιάδων ατόμων, ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι τα άτομα με ομάδα αίματος Α μπορεί να έχουν 20% περισσότερες πιθανότητες να μολυνθούν μετά από έκθεση στον SARS-CoV-2 σε σύγκριση με τα άτομα που έχουν ομάδα αίματος Ο.

Πηγή: Time magazine