Βίντεο ντοκουμέντο: Η στιγμή που οι ΗΠΑ απέτρεψαν κατάληψη ελληνόκτητου τάνκερ από το Ιράν

Επιμέλεια: Newsroom
Βίντεο ντοκουμέντο: Η στιγμή που οι ΗΠΑ απέτρεψαν κατάληψη ελληνόκτητου τάνκερ από το Ιράν
Ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος τράβηξε πλάνα την ώρα που ένα ιρανικό πλοίο προσπάθησε να καταλάβει ένα δεξαμενόπλοιο σε διεθνή ύδατα στα ανοικτά του Ομάν.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ εμπόδισε την Τετάρτη ιρανικά πολεμικά πλοία να καταλάβουν δύο πετρελαιοφόρα σε διεθνή ύδατα κοντά στο Ομάν, σύμφωνα με Αμερικανό στρατιωτικό αξιωματούχο.

Περίπου στη 1 π.μ. τοπική ώρα, ένα πλοίο του ιρανικού πολεμικού ναυτικού προσέγγισε ένα δεξαμενόπλοιο με σημαία Νήσων Μάρσαλ, το TRF Moss, το οποίο μόλις είχε διέλθει από τα Στενά του Ορμούζ. Οι Ιρανοί φάνηκε να προσπαθούν να επιβιβαστούν και να καταλάβουν το δεξαμενόπλοιο, σύμφωνα με τον αξιωματούχο των ΗΠΑ, αλλά όταν το Πολεμικό Ναυτικό μετέφερε το αντιτορπιλικό USS McFaul στο σημείο, το ιρανικό πλοίο άλλαξε πορεία και αποχώρησε.

Τρεις ώρες αργότερα, ένα άλλο πλοίο του ιρανικού πολεμικού ναυτικού προσέγγισε το δεξαμενόπλοιο, το Richmond Voyager, το οποίο είχε αποπλεύσει από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μέσω του στενού του Ορμούζ. Το δεξαμενόπλοιο εξέπεμψε σήμα κινδύνου αφού το ιρανικό πλοίο φέρεται να προσπάθησε να το κάνει να σταματήσει.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, οι Ιρανοί διέταζαν το δεξαμενόπλοιο να σταματήσει ώστε να μπορέσουν να επιβιβαστούν και πιθανώς να καταλάβουν το πετρέλαιο, το οποίο κατευθυνόταν προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι ΗΠΑ μετέφεραν στο σημείο το USS McFaul και έστειλαν επίσης ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος MQ-9, το οποίο τράβηξε βίντεο με το ιρανικό σκάφος να πυροβολεί με μικρά όπλα το δεξαμενόπλοιο από απόσταση περίπου 1 ναυτικού μιλίου.

Το Richmond Voyager ναυλώνεται από την αμερικανική Chevron και πλέει υπό σημαία των νήσων «Μπαχάμες» ενώ είναι ελληνικής ιδιοκτησίας, σύμφωνα με το Reuters.