«Ο Μπάιντεν σκέφτεται να δώσει στην Ουκρανία βόμβες διασποράς»: Πόσο επικίνδυνες είναι και γιατί θεωρούνται τα πιο δόλια όπλα
Οι ΗΠΑ εξετάζουν εάν θα παράσχουν όπλα διασποράς στην Ουκρανία , δήλωσε ο Λευκός Οίκος την Πέμπτη(06/07), εν μέσω εκκλήσεων από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων προς το Κίεβο και τη Μόσχα να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τα απαγορευμένα όπλα.
Σύμφωνα με τους New York Times που ανέδειξαν το θέμα, αρκετοί από τους κορυφαίους βοηθούς του Μπάιντεν, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν του συνέστησαν να κάνει αυτή την κίνηση
Το δίλημμα που αντιμετωπίζουν οι Αμερικανοί είναι αν θα διακινδυνεύσουν να αφήσουν τις ουκρανικές δυνάμεις να ξεμείνουν από πυρομαχικά πυροβολικού που χρειάζονται απεγνωσμένα για να πολεμήσουν τη Ρωσία ή να συμφωνήσουν να στείλουν πυρομαχικά διασποράς.
Η αμερικανική κυβέρνηση γνώριζε επίσης ότι η αποστολή τέτοιν όπλων θα ήταν εξαιρετικά αντιδημοφιλής μεταξύ των συμμάχων και στελέχών του Δημοκρατικού Κόμματος.
Τι είναι μια βόμβα διασποράς;
Μια βόμβα διασποράς είναι ένα όπλο που διασπάται στον αέρα και απελευθερώνει πολλαπλά εκρηκτικά υποπυρομαχικά ή «βόμβες» σε μια ευρεία περιοχή. Μπορούν να εκτοξευθούν από αεροπλάνα, πυροβολικό και πυραύλους, σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC).
Πόσο επικίνδυνοι είναι;
Οι βόμβες έχουν σχεδιαστεί για να εκρήγνυνται όταν χτυπούν στο έδαφος και οποιοσδήποτε βρίσκεται σε αυτήν την περιοχή είναι πολύ πιθανό να σκοτωθεί ή να τραυματιστεί σοβαρά. Πέρα από την αρχική ζημιά που μπορεί να προκληθεί κατά την πρόσκρουση, πολλές βόμβες αποτυγχάνουν να εκραγούν αμέσως. Έως και το 40% των βομβών δεν έχουν εκραγεί σε ορισμένες πρόσφατες συγκρούσεις.
Ως αποτέλεσμα, οι βόμβες διασποράς, όπως οι νάρκες ξηράς, αποτελούν κίνδυνο για τους αμάχους πολύ μετά τη χρήση τους. Μη εκραγείς μηχανισμοί από βόμβες διασποράς μπορούν να σκοτώσουν και να ακρωτηριάσουν ανθρώπους χρόνια ή και δεκαετίες μετά την εκτόξευση των πυρομαχικών.
Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι η χρήση βομβών διασποράς σε κατοικημένες περιοχές αποτελεί παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου επειδή προκαλούν σημαντικές καταστροφές. Το εξήντα τοις εκατό των θυμάτων από βόμβες διασποράς είναι άτομα που τραυματίστηκαν ενώ έκαναν καθημερινές δραστηριότητες, σύμφωνα με το Reuters. Το ένα τρίτο όλων των καταγεγραμμένων θυμάτων από πυρομαχικά διασποράς είναι παιδιά.
Περισσότερες από 120 χώρες έχουν υπογράψει τη Σύμβαση για τα Πυρομαχικά Διασποράς, η οποία απαγορεύει τη χρήση, την παραγωγή, τη μεταφορά και την αποθήκευση των όπλων. Η Ρωσία, η Ουκρανία και οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να υπογράψουν τη συνθήκη .
Πού έχουν χρησιμοποιηθεί;
Τα όπλα χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και τουλάχιστον 15 χώρες τα χρησιμοποίησαν τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με το Reuters.
Οι ΗΠΑ έριξαν περίπου 260 εκατομμύρια πυρομαχικά διασποράς στο Λάος μεταξύ 1964 και 1973. Μέχρι στιγμής, λιγότερα από 400.000 έχουν εκκαθαριστεί και τουλάχιστον 11.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με το Reuters.
Τα ρωσικά στρατεύματα έχουν χρησιμοποιήσει πυρομαχικά διασποράς σε κατοικημένες περιοχές στην Ουκρανία, σύμφωνα με έρευνα της Guardian, με αποτέλεσμα τον θάνατο πολλών αμάχων.
Γιατί τους θέλει η Ουκρανία;
Το Κίεβο πιέζει για βόμβες διασποράς, υποστηρίζοντας ότι τα όπλα θα βοηθούσαν στην αντεπίθεσή του, επιτρέποντας στα στρατεύματά του να στοχεύσουν παγιωμένες ρωσικές θέσεις και να ξεπεράσουν το μειονέκτημά του σε ανθρώπινο δυναμικό και πυροβολικό.
Μέχρι πρόσφατα, η Ουάσιγκτον αντιστεκόταν στις εκκλήσεις του Κιέβου, επικαλούμενη ανησυχίες για τη χρήση των όπλων και λέγοντας ότι δεν ήταν απαραίτητα.
Πηγη: theguardian
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:
- Ντόναλντ Τραμπ: Αναβάλλεται επ' αόριστον η ανακοίνωση της ποινής για την υπόθεση Ντάνιελς
- Νέα φρικιαστική υπόθεση στη Γαλλία: Πατέρας βίαζε και εξέδιδε την έφηβη κόρη του σε αγνώστους
- Αποστολή στο Τορίνο: «Εδώ χτυπά η καρδιά του κόσμου» έλεγε ο Νίτσε - Η πόλη του Γανυμήδη, του Θουκυδίδη και της Ιεράς Σινδόνης