Ανησυχία στην ΕΕ για φάρμακο απώλειας βάρους: Ασθενείς εμφανίζουν τάσεις αυτοκτονίας

Επιμέλεια: Newsroom
Ανησυχία στην ΕΕ για φάρμακο απώλειας βάρους: Ασθενείς εμφανίζουν τάσεις αυτοκτονίας
Τα φάρμακα της Novo Nordisk A/S για την απώλεια βάρους μπαίνουν στο στόχαστρο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων καθώς υπάρχουν αναφορές υπό διερεύνηση, ότι μπορεί να συνδέονται με κίνδυνο αυτοκτονίας

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ερευνά το φάρμακο Ozempic της Novo Nordisk (NOVOB.CO) για τον διαβήτη και τη θεραπεία απώλειας βάρους Saxenda, αφού η ρυθμιστική αρχή υγείας της Ισλανδίας επισήμανε τρεις περιπτώσεις ασθενών που σκέφτονταν να αυτοκτονήσουν ή να αυτοτραυματιστούν.

Οι μετοχές της δανέζικης φαρμακοβιομηχανίας υποχώρησαν κατά 1% τη Δευτέρα μετά την είδηση.

Μια επιτροπή ασφάλειας του EMA εξετάζει τα ανεπιθύμητα συμβάντα που έθεσε ο Ισλανδικός Οργανισμός Φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων δύο περιπτώσεων σκέψεων αυτοκτονίας σε όσους χρησιμοποίησαν το Ozempic, το οποίο περιέχει τη δραστική ουσία σεμαγλουτίδη, και το Saxenda, ανέφερε η ρυθμιστική αρχή.

Ένας άλλος ασθενής που λάμβανε το Saxenda, το προγενέστερο και λιγότερο αποτελεσματικό φάρμακο της Novo για την απώλεια βάρους που περιέχει τη δραστική ουσία λιραγλουτίδη, ανέφερε σκέψεις αυτοτραυματισμού, δήλωσε ο οργανισμός.

Η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Ισλανδίας δεν απάντησε αμέσως σε αιτήματα για λεπτομέρειες.

Η Novo Nordisk δήλωσε ότι η ασφάλεια των ασθενών αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα και ότι αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά όλες τις αναφορές για ανεπιθύμητα συμβάντα.

Οι αυτοκτονικές σκέψεις δεν αναφέρονται ως ανεπιθύμητη ενέργεια στις πληροφορίες προϊόντος της ΕΕ για κανένα από τα δύο φάρμακα.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο, οι οδηγίες συνταγογράφησης για το Wegovy συνιστούν να παρακολουθούνται οι ασθενείς για αυτοκτονικές σκέψεις ή συμπεριφορά.

Πηγή: Reuters