Το μεγάλο ερώτημα για τους 8 πραξικοπηματίες στην Αλεξανδρούπολη παραμένει (vid)
- Συναίνεσε η Ελλάδα στην παράδοση των αξιωματικών;
- Η «απευθείας συνεργασία» και το tweet Τσαβούσογλου
- Το 2ο Black Hawk που μετέφερε πίσω στην Τουρκία το ελικόπτερο
- «Η συμφωνία για επιστροφή και των στρατιωτικών»
- Ερντογάν: «Είπα στον Τσίπρα...»
- Κοτζιάς: «Ψευδές το δημοσίευμα της ιστοσελίδας»
- Οι αποφάσεις του Αρείου Πάγου και του ΣτΕ
- Η Τουρκία ακόμα τους ζητάει
Το ημερολόγιο έδειχνε 16 Ιουλίου του 2016, ώρα 11:51 το πρωί, όταν ένα στρατιωτικό ελικόπτερο Βlack Ηawk, αφού είχε εκπέμψει σήμα κινδύνου, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης. Από μέσα αποβιβάστηκαν 8 Τούρκοι αξιωματικοί, με τις στολές τους, αλλά χωρίς διακριτικά και οι οποίοι ζήτησαν άσυλο. Για όσους δεν θυμούνται, η ιστορία έκλεισε με το διεθνές δίκαιο και στα δικαστήρια, καθώς οι δύο ανώτατες δικαστικές αρχές της Ελλάδας, ο Άρειος Πάγος και το ΣτΕ έδωσαν τη λύση, αλλά και… ταξιδιωτικά έγγραφα στους 8 πραξικοπηματίες για να πάνε σε όποια ευρωπαϊκή χώρα επιθυμούσαν!
Μέχρι να φτάσουμε εκεί όμως, η υπόθεση πέρασε από πολλά κύματα και άφησε ένα μεγάλο αναπάντητο ερώτημα...
Συναίνεσε η Ελλάδα στην παράδοση των αξιωματικών;
Λίγοι, ίσως και κανείς να φαντάζονταν πως το (αποτυχημένο) πραξικόπημα στην Τουρκία στις 15 Ιουλίου το 2016 θα επηρέαζε την Ελλάδα, αλλά να που υπήρξε εμπλοκή της χώρας μας, από τη στιγμή που οι 8 αξιωματικοί ζήτησαν πολιτικό άσυλο. Το θέμα είναι όμως αν αρχικά η Ελλάδα έδωσε τη συγκατάθεσή της στο να παραδώσει τους 8 αξιωματικούς στην Τουρκία.
Η «απευθείας συνεργασία» και το tweet Τσαβούσογλου
Ο Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, εξόριστος δημοσιογράφος από τον Ερντογάν και κάτοικος Σουηδίας, ο οποίος διαχειρίζεται την ιστοσελίδα «Nordic Monitor» (κάτι σαν το WikiLeaks) είχε δημοσιοποίησει απόρρητα τουρκικά έγγραφα τα οποία οδηγούσαν στην απευθείας συνεργασία με την ελληνική πλευρά για την παράδοση των αξιωματικών στην Τουρκία. Κάτι που είχε επιβεβαιώσει και ο Υπουργός Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου με tweet του.
Το 2ο Black Hawk που μετέφερε πίσω στην Τουρκία το ελικόπτερο
Ο Αμπντουλάχ Μποζκούρτ είχε αναφέρει πως υπήρχαν δύο σκέλη στη συμφωνία παράδοσης των αξιωματικών στην Τουρκία. Το πρώτο αφορούσε την έλευση στην Ελλάδα 10μελούς στρατιωτικής ομάδας προκειμένου να πάρουν πίσω στην Τουρκία το ελικόπτερο με το οποίο είχαν καταφύγει στη χώρα μας οι 8 πραξικοπηματίες για να ζητήσουν πολιτικό άσυλο.
Αυτό έγινε και είναι κάτι το οποίο γνωρίζουν όλοι: Το βράδυ της ίδιας μέρας κιόλας (16 Ιουλίου), ένα ακόμη Black Hawk στρατιωτικό ελικόπτερο προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης μεταφέροντας πλήρωμα, που παρέλαβε και μετέφερε πίσω στην Τουρκία το ελικόπτερο με το οποίο είχαν φτάσει στην Ελλάδα οι 8 αξιωματικοί.
«Η συμφωνία για επιστροφή και των στρατιωτικών»
Αυτό που δεν προχώρησε ήταν το 2ο μέρος των όσων αποκάλυψε ο Μποζκούρτ, ο οποίος συχνά φέρνει στο φως της δημοσιότητας απόρρητα έγγραφα των Τούρκων από ανώνυμες πηγές. Το 2ο σκέλος όριζε λοιπόν την αποστολή μελών των Ειδικών Δυνάμεων, με σκοπό την παραλαβή των 8 πραξικοπηματιών στρατιωτικών. Το έγγραφο έκανε ξεκάθαρη αναφορά σε «αξιωματικούς που αναζητούσαν άσυλο στην Ελλάδα».
Από αυτά τα απόρρητα έγγραφα προέκυπτε ξεκάθαρα πως οι ελληνικές αρχές είχαν συμφωνήσει να επιστρέψουν, όχι μόνο το ελικόπτερο αλλά και τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς.
Ερντογάν: «Είπα στον Τσίπρα...»
Ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είχε επικηρύξει και με χρηματική αμοιβή τους πραξικοπηματίες, τον Δεκέμβριο του 2017, μια ημέρα δηλαδή πριν την επίσκεψή του στην Αθήνα για να συναντήσει τον Αλέξη Τσίπρα, είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στον Αλέξη Παπαχελά.
«Όταν οι Τούρκοι πραξικοπηματίες ήρθαν στην Ελλάδα και αναζήτησαν καταφύγιο, κάλεσα αμέσως τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα. Του είπα: “Αγαπητέ μου φίλε, αυτή είναι η κατάσταση. Δραπέτευσαν από την Τουρκία και προσγειώθηκαν στην Ελλάδα. Αυτά τα άτομα οργάνωσαν πραξικόπημα ή επιχείρησαν να οργανώσουν πραξικόπημα και θέλω την έκδοσή τους στην Τουρκία».
Στη συνέχεια είχε αναφέρει: «Αυτό ήταν την πρώτη νύχτα του αποτυχημένου πραξικοπήματος. Και μου είπε ότι θα δρομολογήσει την κατάσταση και ότι σε 15 με 20 ημέρες θα εκδίδονταν στην Τουρκία. Αυτό είπε. Αλλά, δυστυχώς, αυτή τη στιγμή βρίσκονται ακόμη στην Ελλάδα».
Κοτζιάς: «Ψευδές το δημοσίευμα της ιστοσελίδας»
Ο τότε Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς είχε αντιδράσει καταγγέλλοντας συνωμοσίες, σενάρια και κυρίως τόνιζε ότι η (τότε) Κυβέρνηση αντιμετώπιζε προβλήματα με τη συμφωνία των Πρεσπών και το προσφυγικό. Χαρακτήρισε δε «ψευδές το δημοσίευμα της ιστοσελίδας».
Τον Νοέμβριο του 2019, κύκλοι του ΥΠΕΞ, υπό τον Νίκο Δένδια πλέον και της σημερινής Κυβέρνησης ανέφεραν: «Η σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνει από πλευράς της ότι δεν διανοείται πως μπορεί να έχουν συμβεί τα όσα καταγγέλλονται».
Οι αποφάσεις του Αρείου Πάγου και του ΣτΕ
Την ίδια ώρα, οι 8 πραξικοπηματίες στρατιωτικοί φυλάσσονταν σε μυστική τοποθεσία, μεταφέρονταν ανά διαστήματα για να είναι ασφαλείς ενώ η ελληνική πλευρά, στα αιτήματα της Τουρκίας για έκδοσή τους, επικαλούνταν «το σύστημα απονομής δικαιοσύνης στην Ελλάδα». Όπως και τελικά έγινε…
Τον Μάιο του 2018 με απόφασή του ο Άρειος Πάγος αρνήθηκε την έκδοση των 8 Τούρκων στρατιωτικών θεωρώντας πως στην Τουρκία δεν θα έχουν δίκαιη δίκη. Δεν τους έκρινε ένοχους ή αθώους για όσα τους καταλογίζει το κράτος του Ταγίπ Ερντογάν, αλλά ξεκαθάρισε πως με βάση τις διεθνείς συνθήκες, δεν προκύπτει ότι θα τύχουν δίκαιης δίκης.
Στη συνέχεια, μετά τη διάσκεψη της Ολομέλειας του ΣτΕ, οι Τούρκοι στρατιωτικοί αφέθηκαν ελεύθεροι και με ταξιδιωτικά έγγραφα στη διάθεσή τους, για να φύγουν για όποια ευρωπαϊκή χώρα επιθυμούσαν.
Η Τουρκία ακόμα τους ζητάει
Παρά το ότι βέβαια, το θέμα είχε κλείσει οριστικά και αμετάκλητα, η Τουρκία συνέχισε να ζητάει πίσω τους Τούρκους στρατιωτικούς. Στις 15 Ιουλίου 2020 μάλιστα, η τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα ανέφερε με tweet της: «Περιμένουμε εδώ και τέσσερα χρόνια την έκδοση των οκτώ πρώην στρατιωτικών (και άλλων) που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία στις 15 Ιουλίου 2016. Πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη, και αυτό πρέπει να γίνει νωρίτερα παρά αργότερα»!
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:
- 17 Κλωστές: H αληθινή ιστορία πίσω από την σειρά-Ο καλοσυνάτος τσαγκάρης από τα Κύθηρα πήρε εκδίκηση σκοτώνοντας 15 άτομα
- Το ξενοδοχείο που μπορείς να μείνεις με 1 δολάριο αλλά έχει ένα... ιδιαίτερο κανόνα
- Η φονική πλημμύρα του 1977 που άφησε πίσω 37 νεκρούς στην Αττική: Οι άνθρωποι αγκάλιαζαν τις κολώνες για να σωθούν