Συγκλονιστική μαρτυρία Βρετανού τουρίστα στη Sun: «Υπήρχε μεγάλο μπάχαλο με τα τουριστικά γραφεία, οι Ροδίτες ήταν καταπληκτικοί»

Συγκλονιστική μαρτυρία Βρετανού τουρίστα στη Sun: «Υπήρχε μεγάλο μπάχαλο με τα τουριστικά γραφεία, οι Ροδίτες ήταν καταπληκτικοί»
Πρώτο θέμα είναι η μεγάλη φωτιά στη Ρόδο σε όλα τα βρετανικά μέσα, με τους Βρετανούς τουρίστες να αφηγούνται τρομακτικές εμπειρίες από το βράδυ του Σαββάτου(22/07)

Η Ρόδος ζει για έκτη ημέρα δραματικές στιγμές αφού οι φωτιές κατακαίνε σε τρία μέτωπα του νησιού. Ο 37χρονος Daniel, έκανε διακοπές με τη σύζυγό του Hannah και τα τέσσερα μικρά παιδιά τους, όταν απομακρύνθηκαν από το πολυτελές ξενοδοχείο τους στις 10 το βράδυ του Σαββάτου(23/07).

Η οικογένεια, από το Έξετερ του Ντέβον, διέμενε σε ξενοδοχείο στο Γεννάδι μαζί με τους παππούδες όταν ο ουρανός έγινε πορτοκαλί και γέμισε με πυκνό καπνό.

Ο Ντάνιελ μίλησε στην εφημερίδα «The Sun» και περιέγραψε λεπτομερώς όσα τρομακτικά έζησε με την οικογένεια του: «Φτάσαμε στη Ρόδο μόλις την Παρασκευή το βράδυ, οπότε το Σάββατο ήταν η πρώτη μας μέρα στο νησί. Γύρω στις 12 το μεσημέρι κοίταξα ψηλά. Ο ήλιος είχε εξαφανιστεί και υπήρχε ένα μακρύ ίχνος καπνού που κάλυπτε τα πάντα. Τελικά ολόκληρο το ξενοδοχείο καλύφθηκε από καπνό και υπήρχε μια πορτοκαλί λάμψη στην πλαγιά του λόφου. Ήταν πραγματικά ανατριχιαστικό».

Ο Ντάνιελ είπε ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας εκατοντάδες άλλοι παραθεριστές έφτασαν στο ξενοδοχείο τους έχοντας εκκενωθεί από άλλα θέρετρα του νησιού.

«Επικρατούσε πραγματικό χάος, το λόμπι ήταν σαν το αεροδρόμιο του Χίθροου. Μαζέψαμε τις βαλίτσες μας έτοιμοι να φύγουμε, αλλά δεν υπήρχε καμία επικοινωνία από τον τουριστικό πράκτορα για το τι έπρεπε να κάνουμε. Λίγο αργότερα ήχησε συναγερμός εκκένωσης στο ξενοδοχείο και ο διευθυντής είπε ότι έπρεπε να φύγουμε όλοι άμεσα. Απλώς ακολουθήσαμε το πλήθος και περπατήσαμε μέσα στη νύχτα σέρνοντας τις βαλίτσες μας. Τα παιδιά ήταν εξαντλημένα, αναστατωμένα και έκλαιγαν. Γενικά υπήρχε μια αίσθηση πανικού! Κάποια στιγμή ένας αντιπρόσωπος της τουριστικής εταιρίας είπε ότι έρχονται έξι πούλμαν για να μας παραλάβουν και μας κάλεσε να περιμένουμε, αλλά δεν ήρθε τίποτα...Τελικά πέσαμε πάνω σε δύο άνδρες από τον Ερυθρό Σταυρό που μας είπαν ότι έπρεπε να πάμε στην παραλία».

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του Danile, οι στιγμές που ακολούθησαν στην παραλία ήταν τρομακτικές. Ο ίδιος είπε ότι υπήρχαν 400 άνθρωποι αποκλεισμένοι στην παραλία στο απόλυτο σκοτάδι με τις βάρκες του λιμενικού και ιδιωτικά σκάφη να κάνουν αδιάκοπα δρομολόγια..

«Υπήρξε μια στιγμή που μπορούσες να δεις καθαρά τις φλόγες να πλησιάζουν, αλλά δεν υπήρχαν βάρκες για να διαφύγεις, ένιωσα εντελώς αδύναμος να προστατεύσω την οικογένειά μου».

Ο πατέρας των τεσσάρων παιδιών είπε ότι τελικά κάποιοι ντόπιοι έφεραν δύο κρουαζιερόπλοια αναψυχής στην ακτή και άρχισαν να φορτώνουν ανθρώπους.

«Τα παιδιά φορούσαν πιτζάμες και έκλαιγαν και ήταν μούσκεμα, ήταν τρομερό, ήταν φοβισμένα, ήταν σπαρακτικό να το βλέπεις».

Ο 37χρονος είπε ότι κάθονταν στο σκάφος για μιάμιση ώρα στα ανοιχτά, ενώ ο καπετάνιος σκεφτόταν πού θα τους πήγαινε όλους.

Τελικά με την καθοδήγηση του λιμενικού τους μετέφεραν όλους στην ακτή προς τα βόρεια του νησιού, προτού τους επιβιβάσουν σε ένα μικρό λεωφορείο και τους μεταφέρουν σε ένα τοπικό σχολείο μαζί με δεκάδες άλλες οικογένειες.

«Οι ντόπιοι ήταν καταπληκτικοί, μας έδωσαν φαγητό και ποτά, αλλά τώρα θέλουμε απλώς να γυρίσουμε σπίτι, η όλη εμπειρία ήταν αρκετά τραυματική, ειδικά για τα παιδιά».

Πηγη φωτό: The Sun